Benvinguts a Indonèsia, fent quilòmetres cap a Borodubur!

Benvinguts a Indonèsia! Arribem a l’aeroport de Jakarta al migdia segons el que havíem previst així que estem més que contents. Tenim clar que volem sortir de Jakarta pitant així que només arribar comprem bitllets de bus per anar cap a l’estació de busos de Pulo Gadung. L’espera és llarga i a més, aquí ningú parla anglès… Ens comuniquem com podeu amb els locals i després d’esperar gairebé dues hores amenitzats per la gent que se’ns apropa per xerrar amb llenguatge de signes, el nostre bus arriba!

Jogyakarta (2)Jogyakarta (3)

                                                                                                                                                                                                                                                             En una hora aproximadament, estem a l’estació de Pulo Gadung, hem de creuar per arribar-hi i només baixar del bus uns joves se’ns apropen interessats per saber on anem. Ens creuen fins a l’altra banda, acabem d’aprendre la primera lliçó d’Indonèsia: Per creuar el carrer, et fiques enmig i amb la mà pares el trànsit perquè et deixin passar.

De pèt, anem cap al primer bus on fica escrit Jogya i el preu del trajecte són 90000 IDR. Seguim preguntant però a dia d’avui, en aquesta estació només hi ha busos que com a màxim ofereixen aire acondicionat. Passem del tema i en un tres i no res, marxem amb el bus barat.

La cosa pinta bé, al bus anem nosaltres dos, una dona i els dos conductors. Intuïm que les carreteres són horribles perquè en alguns moments pensem que ens la fotem però no! Aquesta gent té el cul pelat de conduïr per aquestes contrades, així que a dormir que anem baldats. Cap a les 22h parem a sopar en un lloc local de carretera, mengem arròs amb alguna cosa que no està del tot malament i un te de jasmí que està prou bé!

Jogyakarta (5)Jogyakarta (8)

                                                                                                                                                                                                                                                               En un tres i no res tornem a endinsar-nos al bus i dormim plàcidament sense cap contratemps fins que arribem a Jogyakarta, a l’estació de Giwangan cap a les 7h del matí. Agafem un bus local que ens porta fins a Prawirotaman. Volíem anar-hi caminant però resulta que està a 5km i amb les motxilles acabaríem trinxats!

Un cop a lloc, decidim esmorzar i avui ens gastem les peles tu! Jo prenc un muesli amb iogurt, un platàs de fruita i un Java Coffee amb llet. El meu marit per la seva banda, es fot dos panets amb mantega i melmelada de maduixa casolana, el seu platàs de fruita i el mateix cafè amb llet. Ens han fotut una bona arrissada!

A Prawirotaman no hi ha allotjaments barats i a més, estem en temporada alta encara però sabíem que no volíem allotjar-nos a Maliaboro. Així que amb la panxa plena, comencem a buscar el lloc ideal i el trobem, ens quedem a l’Hotel Perwita Sari, amb piscina i esmorzar inclòs.

Jogyakarta (71)Jogyakarta (282)

                                                                                                                                                                                                                                                     Jogyakarta està a l’illa de Java, una illa plena de volcans en activitat i a més, és una zona d’especial activitat sísmica. Hem llegit que el volcà Merapi situat a 25km del centre, entra en erupció cada cinc anys… I és que a Indonèsia, per sort, ens trobarem de tot!

Sortim a recórrer els carrers de Jogyakarta, aquí el trànsit és caòtic i les primeres sensacions són bones. La gent és simpàtica i busca contacte com pot però ningú parla anglès tret de la gent dels hotels i restaurants per turistes. Hem d’aguditzar l’enginy i el llenguatge dels signes i al final, ens en sortim prou bé!

Jogyakarta (49)Jogyakarta (27)

                                                                                                                                                                                                                                                         

Jogyakarta (48)Jogyakarta (45)

                                                                                                                                                                                                                                                           Tothom ens recomana que anem a NOVI Studio, un lloc on es pinta amb la tècnica del Batik, molt famosa a Java. I que és això del Batik? Doncs no sabem com ho fan però tenyeixen les teles amb cera d’abella i amb parafina i creen dibuixos sobre les teles que són espectaculars. Aquí, si voleu comprar Batik és un bon lloc perquè els preus són raonables. Artistes locals ens han dit que ara el Batik el pinta tothom i que el que es troba pel carrer és de dubtosa qualitat. El Batik des de 2009 està inscrit a la Llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. I si us hi fixeu bé, quan us moveu pels mercats i botigues de roba, tots els gravats de les camises i vestits segueixen la mateixa línia.

Jogyakarta (11)Jogyakarta (10)

                                                                                                                                                                                                                                                   

Jogyakarta (14)Jogyakarta (16)

                                                                                                                                                                                                                                                            Passem una curta estona al NOVI Studio i anem direcció cap a Maliaboro a veure què es cou per allà… A Maliaboro podeu trobar mercats i moltes parades de roba i souvenirs, no és estrany que sigui una zona de compres per excel·lència a la ciutat. Passegem una estona pels seus mercats i veiem l’ambientillo, la calor apreta i parem a dinar.

Jogyakarta (28)Jogyakarta (43)

                                                                                                                                                                                                                                                         

Jogyakarta (20)Jogyakarta (21)

                                                                                                                                                                                                                                                        

Jogyakarta (24)

Jogyakarta (36)Jogyakarta (33)

                                                                                                                                                                                                                                                          Aquí els cafès són molt cars i ens aturem en un lloc local on som les estrelles indiscutibles 😀 Només veure’ns arribar es fiquen nerviosos i amb les mans al cap, no parlen anglès i entendre’ns és complicat però fiquen tot de la seva part 🙂

Jogyakarta (59)Jogyakarta (65)

                                                                                                                                                                                                                                                         Anem baixant direcció al Kraton, aquest lloc és el palau del Sultà. És un gran complex i hi ha runes de les propietats del Sultà com les muralles i el Castell d’Aigua o Taman Sari. De moment i veient l’hora que és, tirem i demà ja pensarem si visitarem tots aquests llocs o ens els estalviarem…

Jogyakarta (46)

De camí cap a Prawirotaman saludem a un senyor i ens crida. És un mag, fa trucs com en Dynamo o el Mago Pop i amb un aspecte similar al de Juan Tamariz 🙂 Estem un parell d’hores bocabadats entre trucs de màgia, un te de jasmí i unes recomanacions pel dia següent. Estem contents amb la gent que ens anem trobant, ens referim a la gent que no té res a veure amb el turista i els que no intenten lucrar-se de/amb nosaltres…

Jogyakarta (52)Jogyakarta (56)

                                                                                                                                                                                                                                                             

Jogyakarta (53)

La tarda passa ràpid i ben aviat anem a sopar a un lloc local que hem trobat aquesta tarda, així que tips anem a llogar una moto pel dia següent perquè demà anirem a veure el Borobudur, el major temple Budista del món!

El despertador sona molt aviat, són les 3:30h del matí i costa llevar-se, ahir al final no vam parar i ja veníem mig morts del viatge del dia anterior… Ben tapats emprenem el trajecte cap a Borobudur. Des de la ciutat fins al temple, hi ha uns 40 quilòmetres que podrien ser relativament plàcids si portèssim un GPS (no és el nostre cas), així que mapa en mà (per cert, molt dolent) i preguntant a tothom, no sabem com, arribem. Per sort, aquí la gent matina molt i trobes gent pel carrer a tot hora.

No són ni les sis del matí i ja som esperant a que obrin les portes. El dia és lleig i està tapat, no esperem veure cap sortida del sol màgica però tal com és el camí per arribar aquí, decidim que entrarem avui. Ens fan descompte d’estudiant, ens vesteixen amb el sarong, ens donen un cafè més que justificat amb el preu i cap a dins!

Jogyakarta (79)

Anem caminat pels jardins, estan en bon estat possiblement perquè aquest temple Budista és Patrimoni de la Humanitat. Ja comencem a veure la silueta de la bèstia, una massa imponent de pedra en forma piramidal que des de l’aire es veu com un mandala Budista. El monument té sis plataformes quadrades i al capdamunt, en té tres de circulars. Està decorat per més de dos mil panells de relleu i a sobre de tot, hi ha estàtues de Buda que veuen el paisatge a través dels triangles que els cobreixen.

Jogyakarta (82)

Jogyakarta (131)Jogyakarta (83)

                                                                                                                                                                                                                                                           

Jogyakarta (104)Jogyakarta (140)

                                                                                                                                                                                                                                                        

Jogyakarta (186)

Alguns dels Budes estan descoberts; així donen una mica més d’encant al lloc i és que des de dalt de tot, suposadament s’accedeix al Nirvana. No sabem si és cert o no, però les vistes són una delícia 🙂

Jogyakarta (109)Jogyakarta (113)

                                                                                                                                                                                                                                                         

Jogyakarta (142)

Jogyakarta (128)Jogyakarta (105)

                                                                                                                                                                                                                                                        Venint a primera hora del matí ens hem trobat amb poca gent i hem pogut gaudir del lloc amb tranquil·litat. A mesura que s’ha anat aixecant el dia hem pogut gaudir de les vistes de la vall, plena de selva amb plàtans, palmeres i una intensa boirina que dóna una mica més de misticisme a aquest lloc.

Jogyakarta (94)

Jogyakarta (90)Jogyakarta (96)

                                                                                                                                                                                                                                                       

Jogyakarta (107)

Aquest temple no es sap del cert qui el va construïr però sí que es sap que va ser construït cap a l’any 800. Borobudur està molt pròxim al volcà Merapi que ha entrat en erupció cada cert temps, per això, aquest lloc durant molts anys va quedar abandonat i cobert per cendres de les successives erupcions.

Jogyakarta (167)Jogyakarta (157)

                                                                                                                                                                                                                                                             

Jogyakarta (169)

Jogyakarta (84)

Jogyakarta (137)Jogyakarta (259)

                                                                                                                                                                                                                                                                     Es creu que el temple va ser abandonat donat que la gent de l’illa es va convertir a l’Islam durant el segle XV però també es pensa que podia ser degut a una erupció volcànica que va fer que la gent marxés dels voltants.

Jogyakarta (172)Jogyakarta (178)

                                                                                                                                                                                                                                                       

Jogyakarta (182)

Coincidim amb unes nenes que estan fent el seu examen d’anglès a Borobudur, l’examen consisteix en entrevistar a turistes i gravar-ho. Us assegurem que hem passat una bona estona i estan aprovades, això que no en tenim ni idea d’això de parlar anglès 😀

Jogyakarta (149)

Després d’unes quantes hores, anem a buscar la nostra moto i tornem cap a Jogyakarta, aquest cop amb un trànsit intens que ens fa estar en tensió tot el viatge però a mesura que passa l’estona, ens hi anem acostumant.

Decidim que no visitarem un dels altres temples propers Patrimoni de la Humanitat, Prambanan. Aquest temple és d’estil hinduïsta i nosaltres havent passat 3 mesos i mig a la Índia i haver visitat Angkor Wat, hem decidit estalviar-nos aquests diners.

Després de dinar però, agafem la moto sense cap destí prefixat, anem a fer quilòmetres i a veure coses fins que acabem mig perduts no sabem ni on. Decidim que el més intel·ligent, veient que es fa de nit, és tornar cap a casa.

Anem a sopar al 52’s, un lloc local però una mica més arregladet, amb música suau de fons i amb una decoració força cuidada. No hi ha cap turista, només hi ha locals. El menjar està boníssim i els preus són molt baixos. Quedem la mar de contents i sabem que de ben segur, demà repetirem 🙂

L’endemà ens llevem amb la calma i gaudim de l’esmorzar que ens porten amb les vistes de la piscina, yeahhh!!! Aprofitem per dutxar-nos i estudiar una mica què farem els propers dies i quan ja n’estem cansats; decidim tirar cap al Taman Sari.

Jogyakarta (286)Jogyakarta (287)

                                                                                                                                                                                                                                                                   Hi anem en moto i no sabem ben bé per on entrem. El cas és que pasem pels gang del darrera on hi ha tot de restaurantets, botigues d’artesania i Batik i entrem sense pagar per la porta del darrera 😉

Jogyakarta (288)Jogyakarta (319)

                                                                                                                                                                                                                                                              

Jogyakarta (290)

El Taman Sari va ser construït el 1758 com un jardí dedicat a l’oci. Va ser abandonat uns anys i també es va utilitzar com allotjament pels empleats i descendents del Sultà. Al 2004 es va començar a reconstruïr alhora que es va començar a reconvertir el barri dels voltants del Kraton per convertir-lo en una atracció turística com és a dia d’avui.

Jogyakarta (297)Jogyakarta (300)

                                                                                                                                                                                                                                                           

Jogyakarta (305)

Jogyakarta (306)Jogyakarta (328)

                                                                                                                                                                                                                                                              

Jogyakarta (308)

Jogyakarta (309)Jogyakarta (313)

                                                                                                                                                                                                                                                            Ens trobem de cop amb un edifici mig en runes i més aviat mal conservat però amb unes piscines amb una mica d’aigua que fan les delícies dels nostres ulls. El lloc ens dóna molt joc i passem una estona fent fotos quan podem evitar la massa de turistes que circula pel recinte.

Jogyakarta (314)

Jogyakarta (311)Jogyakarta (310)

                                                                                                                                                                                                                                                           

Jogyakarta (316)

Sortim del Taman Sari ens anem endinsant pels gang (carrerons) del voltant on anem entrant i sortint de diversos llocs que semblen les dependències del Sultà i la seva gent uns quants anys endarrera. Carrers i carrerons ens porten a descobrir racons bonics i amb poca gent.

La feina és nostra per sortir per on hem entrat però ho aconseguim i recuperem la nostra moto que ens du fins a casa. Dinem, passegem i treballem una estona. Poca cosa més, demà marxem cap al volcà Bromo!

Informació per altres viatgers:

  • Des de l’aeroport de Jakarta agafem un bus local fins a l’estació de busos de Pulo Gadung per marxar cap a Yogyakarta la mateixa nit. El bus fins a Pulo Gadung ens costa 35000 IDR/ persona i trajecte. Allà els busos que hi ha a dia d’avui només són locals i l’única diferència entre preus ve donada per si el bus té AC o no en té. Nosaltres agafem el bus més senzill, sense AC i paguem 90000 IDR/ persona i trajecte des de Jakarta a Yogyakarta.
  • Arribem des de Jakarta a Yogyakarta a l’estació de busos de Giwangan. Des d’allà hem agafat un bus local que ens ha deixat a la zona de Prawirotaman per 5000 IDR/ persona i trajecte.
  • Ens allotgem a la zona de Prawirotaman, a l’Hotel Perwita Sari. Habitació doble amb ventilador, roba de llit neta, tovalloles, sabó, ventilador, lavabo amb aigua freda dins de l’habitació, TV, esmorzar inclòs, bon wifi, piscina i te a la tarda per 180000 IDR/ parella i nit. Tenen garatge i si llogueu moto, la podeu guardar a dins.
  • Lloguem moto semi automàtica per 50000 IDR/ dia. Us donaran casc i papers de la moto. A nosaltres no ens entrava assegurança ni avaries. Així que ull, conduïr a Jogyakarta és una experiència podem dir que única i complicada, el trànsit és caòtic i no tenen normes de circulació… El litre de benzina costa 6500 IDR a la benzinera i 7000 IDR a qualsevol botiga de carrer que en vengui.
  • Anem a Borobudur amb la nostra moto de lloguer. Arribar fins allà a nosaltres ens ha costat lo nostre. No hi ha cartells indicatius enlloc i amb el mapa que teníem, no ha estat gens fàcil. Hem sortit a les 4:30h del matí i hem arribat a lloc just abans de les 6:00h del matí. L’entrada general costa 230000 IDR però amb descompte d’estudiant ens ha sortit per 115000 IDR. Un cop allà, us donaran cafè/te o aigua (el que preferiu) i us donaran un pareo per entrar al recinte que nosaltres ens hem quedat… Allà mateix hi ha un museu amb més aviat poca informació però per fer-vos una idea servirà. Hem ficat la moto en un pàrking per 3000 IDR.
  • A la zona de Prawirotaman teniu diversos llocs locals i per turistes per menjar. En els llocs turístics els preus són elevats però al Via Via Restaurant teniu hamburguesa amb patates i amanida per 3€. En llocs locals podeu menjar des de 3000 IDR al que us vulgueu gastar per plats bàsics a base de noodles i arròs. També teniu diversos supermercats i algunes pastisseries on el pa escasseja però podreu comprar croissants i pastissos. Croissant de xocolata a partir de 7500 IDR.
  • Hem sopat dos dies al restaurant 52’s. És un lloc local però una mica més apanyadet i fi però amb preus ridículs igualment i amb música tranquil·la de fons. Noodles boníssims 8000 IDR, batuts des de 7000 IDR.
  • Hem anat al Taman Sari o Water Castle. Allà l’entrada costa 7000 IDR per persona però nosaltres no sabem com hem anat pels Gang de darrera i hem entrat sense pagar… Obert de 9:00 am a 15:00 pm
  • Marxem cap a Probolinggo en bus des de l’estació de Giwangan a les 17h. Arribem a Giwangan en el bus local número 2 (5000 IDR/ persona i trajecte) des de Prawirotaman. El bitllet de Giwangan a Probolinggo costa 70000 IDR/ persona i trajecte. No es poden comprar els bitllets per avançat a no ser que contracteu amb una agència de viatges. Trajecte aproximat de 10 hores.

Posted on 21 Setembre, 2014, in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: