Primers passos per l’Istanbul més turístic

Després d’allotjar-nos quatre dies i tres nits a casa d’en Burak i poder gaudir de la hospitalitat turca, ens movem cap un hostel barat que hem trobat a la zona de Taksim. Canviem de continent i marxem carregats amb les nostres motxilles cap a la zona europea d’Istanbul. També ens va bé allotjar-nos aquí perquè caminant podem arribar a tot arreu i no necessitem utilitzar transport públic per a res, les nostres cames faran la feina!

Istambul (424)

Localitzem el Soho Hostel, un lloc una mica amagat i d’entrada tètrica. Negociem els preus amb el jefe, un turc singular, i deixem trastos. Tot seguit, anem a la recerca del símit, aquest pa cobert de sèsam i ben cruixent que omplirem de Nutella i regarem amb un cafè 3 en 1 que és de gratis al nostre Hostel.

I comencem a caminar per l’avinguda més comercial d’Istanbul, la Istiklâl. Aquesta avinguda és una artèria comercial de la ciutat, amb botigues de marques, que podem trobar a totes les grans ciutats del món. Recorrem els gairebé tres quilòmetres fins a la Torre de Galata passant entre mig de molta gent, alguna pitada del tramvia que recorre la pujada i músics de carrer que ens descobreixen els sons de les melodies turques.

Istambul (465)Istambul (467)

                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Istambul (474)

Istambul (471)

Anem passant ràpidament per alguna església mig amagada per l’avinguda i ens deixem envair pels olors dels restaurants on es cuinen els kebabs, el menjar ràpid per excel·lència d’aquest país. Quan comencem a baixar cap a la Torre Galata ens trobem amb moltes botigues d’instruments musicals. En Burak, el nostre Couchsurfer també és músic i ha col·laborat durant un temps amb el grup Yora

Quan arribem a la Torre Galata, ens passegem pels voltants. Està ple de restaurants idílics, botigues de souvenirs, venedors de símits i senyors que netegen sabates. Diuen que des de la torre hi ha unes vistes esplèndides de la Banya d’Or però nosaltres quan hem vist el que costava pujar-hi; no ens ha semblat proporcional al temps que hi passaríem i hem seguit avall cap al pont de Galata.

Istambul (477)

Istambul (478)Istambul (505)

                                                                                                                                                                                                                                                                                     Aquí s’hi concentren els pescadors turcs amb les seves canyes dibuixant un paisatge singular. Mirem a l’aigua, hi ha més medusses que peixos. No és estrany, els pescadors s’apleguen a centenars. I des d’aquí també podeu veure l’anar i venir dels múltiples ferris que creuen d’un costat a l’altre.

Istambul (486)Istambul (499)

                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Istambul (489)

A sota del pont, a les tardes es pot menjar el típic entrepà de verat cuinat a les embarcacions que s’apleguen a la zona. Des d’aquí mateix, surten els vaixells que fan el creuer pel Bòsfor, l’estret d’Istanbul que separa la part europea de l’asiàtica. 

Istambul (484)

Just a l’altra banda del pont hi ha la Mesquita Nova o Yeni Camii i ens hi endinsem. Aquesta mesquita es va començar a construir cap al 1597 i va generar força polèmica perquè el districte era habitat per jueus i van pensar que allò era una manera d’expandir l’islam.

Istambul (536)

Com la majoria de mesquites imperials d’Istanbul, va ser dissenyada com a complex religiós i alhora, cultural. Així doncs, a més de la mesquita hi havia un hospital, una escola, banys públics, fonts, mausoleus i un mercat. Més endavant, s’hi va afegir una biblioteca.

Istambul (513)

Istambul (527)Istambul (526)

                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Istambul (523)

Avui en dia, aquell mercat en forma de lletra L, és el bazaar egipci o bazaar de les espècies. Els inicis d’aquest bazaar ens porten al 1663 i s’anomena bazaar egipci perquè Istanbul marcava el final de la Ruta de la Seda i era el centre de distribució de tota Europa.

Istambul (539)

El mercat avui en dia és turístic, no és estrany perquè està en una de les zones de més confluència de visites de la ciutat. No és massa gran i passegem entre parades perfectament endreçades amb una estratègia de màrqueting genial, plenes d’espècies, dolços típics, te i fruits secs que conformen un entramat d’olors difícils d’oblidar. Ens han dit que tot i ser turístic, els habitants de la ciutat compren aquí les espècies que no es troben enlloc més.

Istambul (542)Istambul (547)

                                                                                                                                                                                                                                                                                       Caminem cap a la Rüstem Paşa Mosque, manada construir per a aquest senyor que dona nom a la mesquita, el marit d’una de les filles de Suleiman el Magnífic, del que parlarem més endavant. Aquest edifici és preciós i el seu interior destaca per la quantitat i qualitat de rajoles d’Iznik amb motius florals i geomètrics. Les rajoles destaquen pel seu vermell, característic del període primerenc d’Iznik.

Istambul (557)

Istambul (554)

Ens trobem gairebé sols aquí dins, gaudim del lloc i del moment amb calma i comencem a caminar en direcció cap a Taksim. Abans però ens endinsem als carrers que hi ha sota el pont de Galata per anar a la pastisseria que ens han recomanat els nostres amics per tastar un dels dolços més famosos de Turquia, el baklava.

Istambul (564)

En Burak i l’Abdullah ens han recomanat el Karaköy Güllüoğlu. Sabem que no serem els únics que hi serem però no imaginàvem tanta afició a aquests dolços. Això és un imperi ple de turcs menjant dolços i també hi ha algun turista. Demanem dolços de festuc i nous i a la fenya! L’aigua és gratuïta, suposem que el motiu és evitar un ennuagament jajaja

Istambul, segona vegada (25)

Aquest dolç és típic als països amb presència en alguna època, de l’Imperi Otomà. A casa els podeu tastar a les pastisseries o restaurants àrabs. És una pasta elaborada amb pasta de full i farcida de fruits secs. S’endolceix sovint amb almívar a Turquia i no pas amb mel, com s’acostuma a pensar. A nosaltres aquests dolços tan dolços no ens agraden massa però no volíem marxar sense catar-los. O almenys això és el que ens han explicat els nostres amics. I com a curiositat, hi ha una manera específica de menjar-se’l que us adjuntem gràficament. Si us hi fixeu, el pastisset es fica de cap per avall perquè l’almívar i/o la mel, reposi sobre la pasta. El senyor que surt a la foto és el propietari del lloc on vam anar a menjar-ne nosaltres.

menjar baklava

L’endemà tenim un dia més o menys embolicat, així que ens llevem amb energia i comencem a fer passos. Anem a comprar un bitllet per marxar cap a Izmir amb la idea d’apropar-nos a Éfesus i marxem aquesta nit. Avui aprofitem per visitar una de les mesquites més boniques de la ciutat, la Süleymaniye i volem visitar un dels palaus més importants de la ciutat, el Topkapi.

I cap allà anem passant entre mig dels jardins que donen accés al complex. Si no fes tant fred seria un lloc idoni per seure i relaxar-se una estona, però el temps no ens acompanya gens! Aquest palau gaudeix de tenir a les seves espatlles històries complexes de sultans que van morir ofegats per beure massa cava, senyors que van estar captius 22 anys i altres històries per no dormir.

Istambul (625)Istambul (623)

                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Istambul (627)

Va ser durant quatre segles, el centre administratiu de l’Imperi Otomà. Està ple de patis, pavellons, diferents dependències i jardins. Conté dues parts ben diferenciades, el Palau i l’Harem. El segon lloc no el visitem, ens han dit que per fer-nos una idea, amb el Palau en tindrem prou i això fem per no matar el nostre pressupost.

Istambul (632)Istambul (635)

                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Istambul (639)

Istambul (646)Istambul (675)

                                                                                                                                                                                                                                                                                   Hem passat aquí tot el matí! Així que si voleu veure-ho com toca i visiteu l’Harem, haureu d’invertir tot el dia. L’extensió dobla el Vaticà!!

Istambul (678)

El que ens ha agradat més és la cuina!!! Potser es que no entenem res de res, és el que encara conserva un aire decadent però que fa fàcil imaginar-se el va i ve de gent i olors per aquest indret.

Hi podeu veure joies, tresors, roba de mida gegantina i racons amb unes rajoles precioses que contrasten amb la senzillesa general de les construccions islàmiques.

Istambul (681)

La sala on hi ha les pertinences de Mahoma tampoc té cap malbaratament. També ens ha cridat molt l’atenció la sala de circumsició, preciosa 🙂

Istambul (669)

A risc de ser atacats, us donarem la nostra opinió. Si teniu pocs dies, a nosaltres no ens ha semblat el lloc per excel·lència per descobrir la essència de la ciutat bàsicament perquè necessiteu moltes hores per visitar-ho tot com cal i avui en dia, aquest lloc fa més funció de museu que altra cosa. Però clar, llegireu opinions que diuen que és imprescindible, vosaltres mateixos. Nosaltres no hi tornaríem.

Istambul (671)

D’aquí sortim ràpidament a buscar un lloc per dinar, estem afamats. Parem en un lokantasi, un restaurant turc amb diferents plats per triar i ens fiquem les botes. Jo menjo una sopa de llenties però aquí serveixen paneres de pa i amb això, ens omplim.

Istambul, segona vegada (23)

Anem cap a la Süleymaniye Mosque. Diuen que aquesta és la mesquita més gran de la ciutat i ens ho ha semblat, potser pel pati que és preciós i de dimensions gegantines.

Istambul (582)Istambul (575)

                                                                                                                                                                                                                                                                                     Arribar fins aquí ens ha dut per un imbrincat de carrers i carrerons plens de restaurants amb encant, carrers empedrats, botiguetes de souvenirs que no podem comprar i gats, molts gats. El gat era l’animal predilecte de Mahoma i aquí la gent alimenta als gats de carrer i fins i tot, el govern col·loca cases de fusta com a refugi per a aquests animals. El comportament dels gats és anòmal, s’apropen a la gent com si res, són mansos!!!! I els gossos per contra, passen de nosaltres. Curiós. Ja sabeu, dos i dos no sempre són quatre.

Istambul (570)

Bé, a lo que anàvem, la mesquita de Süleymaniye té quatre minarets al pati. I aquest número no és casual, només estava permès en les construccions del sultà doncs prínceps i princeses només podien tenir-ne dos. Crida l’atenció per la seva magnitud i la silueta destaca entre la Banya d’Or.

Istambul (580)

Istanbul és famosa per ser una ciutat amb més de 3000 mesquites!!! Quina barbaritat!!!

Istambul (604)Istambul (502)

                                                                                                                                                                                                                                                                                       La immensa bellesa del pati i dels seus jardins contrasta amb l’interior, molt simple i amb una decoració mínima.

Istambul (603)

Istambul (595)

Istambul (590)Istambul (596)

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Quan ens cansem, anem a prendre un te en un dels múltiples restaurants que hi ha escampats per aquesta zona.

Istambul (569)

I amb un bon mal de peus, tornem cap a Taksim a recollir trastos i a sopar. En unes hores marxem cap a Izmir!

Istambul (609)

Informació per altres viatgers:

 • Moure’t per Istanbul és molt senzill, la zona turística està concentrada al Cuerno de Oro i voltants. A qualsevol lloc us donaran mapes amb info turística i les parades de metro, metro bus, Marmaray (el metro que va per sota l’aigua) i ferris.
 • Nosaltres hem comprat la targeta de transport Istanbulkart que anem recarregant i ens dóna el poder per anar accedint als transports públics de la ciutat. El bitllet de metro senzill amb la targeta costa poc més d’1 TL i en Marmaray 2,5 TL. No teniu dret a trasbordament, és a dir, si feu trasbord, pagueu de nou!
 • Per entrar als monuments a Istanbul no hi ha cap tipus de descompte d’estudiant.
 • Entrar al Ayasofia costa 30 TL. Si compreu entrada conjunta per Museus i el Palau Topkapi per 3 dies, costa 80 TL i també hi ha una entrada per 5 dies. Dilluns tancat. Pàgina del museu: http://ayasofyamuzesi.gov.tr/en
 • Pujar a la Torre Galata per turistes costa 25 TL, els locals paguen 10 TL.
 • Entrar al Topkapi Palace ens ha costat 30 TL. Si voleu entrar a l’Harem són 15 TL més. El nostre CS ens ha recomanat que no entrem a l’Harem perquè segons ell, no val la pena.
 • Entrar a la Cisterna Basílica ens ha costat 20 TL/ persona.
 • Com ja deveu saber, entrar a les mesquites és gratuït i n’hi ha per avorrir!
 • Els nostres CS ens han recomanat un lloc per menjar Baklava: Karaköy Güllüoğlu (3 peces/ 5TL)
 • Hem comprat bitllets de bus per marxar en bus nocturn cap a Izmir. La zona on estan les companyies de bus és just darrera de la parada de metro de la Plaça Taksim. Podeu anar a l’estació però no val la pena, si ho compreu aquí us recolliran des de la Plaça i us portaran a l’estació i us estalviareu uns diners. Hem comprat el bitllet que ens sortia més barat per 60 TL / persona amb la companyia Aybin. Ens recullen a les 21h de Taksim i sortim a les 22:30h. Són 9 hores de trajecte i ens estalviem una nit de dormir. Al bus us donaran cafè/te + snack, hi ha wifi, és còmode i té pantalla de TV individual.
 • De Taksim a l’aeroport Sabiha Gökçen hi podeu anar amb bus de la companyia Havatas. El preu és de 14TL/ persona i trajecte i dura aproximadament 1-2h segons el trànsit. Pregunteu per la parada, està just darrera de la plaça. Els horaris són entre les 3:30 am a la 1:00 am cada 30 minuts. També hi ha busos urbans. Anar a l’aeroport d’Atatürk (part Europea) costa 11 TL i els horaris són cada 30 minuts de 4:00 am a 1:00 am. Els horaris des de l’aeroport són els mateixos en tots dos casos. Des d’Atatürk podeu agafar el metro fins al centre.
 • Aeroport Sabiha Gökçen: NO hi ha wifi gratuït, per entrar no us demanen bitllet aeri i s’han de pagar els carrets per carregar maletes (3TL o 1€).

Posted on 12 Març, 2015, in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: