Oxford: ambient universitari!

Avui dimarts per fi coincidim i no tenim que anar al College a estudiar anglès així que hem decidit anar a Oxford per visitar la ciutat i la seva Universitat, una de les més famoses del món.

Ens llevem aviat, allà a les vuit. Potser sembla tard però anem molt cansats. Aquí les boires i la pluja fan acte de presència cada dia i el que comença com un dia fantàstic es pot convertir en un autèntic infern hehehe Avui però, és el primer dia estiuenc de Guildford i sembla que el temps s’espera igual a Oxford.

Esmorzem i preparem uns entrepans i cap allà. Oxford i Guildford estan separats per una mica més de 60 milles i això vol dir que tardem hora i poc en arribar. Dóna bo poder anar amb les finestres avall pillant sol!

A les afores de la ciutat ens aturem al Park and Ride (més avall teniu info.) i agafem el bus cap al centre de la ciutat. La primera impressió és molt bona, jardins verds, sol i edificis medievals envaeixen tot el casc antic de la ciutat.

Oxford és coneguda perquè té la Universitat més vella del món anglosaxó, hi ha evidència d’algun tipus d’ensenyança des del 1096 encara que no se sap exactament el moment de la seva fundació. La segueixen Cambridge i no està de més anomenar Salamanca. Sembla impossible però Oxford té gairebé els mateixos habitants que Lleida!

Oxford (46)Oxford (125)

                                                                                                                                                                                                                                                                             

Oxford (22)Oxford (57)

                                                                                                                                                                                                                                                                             Aquesta ciutat sense dubte deu el seu interès i el seu capital a la Universitat i al negoci automobilístic. Aquí va sorgir la que avui coneixem com casa Mini, aquests cotxes que són tan famosos a Gran Bretanya i que fora, l’ha fet famós un dels personatges televisius que també va passar per la seva Universitat, Mr. Bean!

La relació entre la ciutat i la vida universitària sempre ha estat tensa. El 1355 en una taverna molt aprop de la Torre Carfax, hi va haver una revolta que va acabar amb estudiants morts perquè els estudiants van fer comentaris sobre la mala qualitat de la cervesa… Podem dir doncs, que la cervesa, les pintes i els ales eren i són una part molt important de la vida anglesa 😀

Oxford (26)

Nosaltres tenim hora per fer un tour en castellà (més info a sota) i de mentre, anem a veure el Covered Market. No és res més que un mercat cobert però té el seu encant i des d’una de les seves cafeteries amb terrassa hi ha molt bones vistes de la panoràmica d’Oxford. Això sí, tanquen a les 17:30h!

Oxford (2)Oxford (6)

                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Oxford (16)

Es nota que es ple estiu i fa molta calor, gairebé no podem ni caminar de la gentada que hi arriba a haver. Anem caminant cap a Torre Carfax on hem quedat. Per cert, des de la torre hi ha molt bones visites de les famoses “agulles” de la ciutat o el que és el mateix, la seva arquitectura medieval que a dia d’avui perdura. Les agulles ens han recordat força a l’estètica de Salamanca des de l’aire.

Oxford (1)

Anem cap al Christ Church. Oxford i la seva Universitat està conformada per més de trenta Colleges diferents. Això vol dir que estudiïs on estudiïs, el títol te’l dóna la Universitat d’Oxford però tu estudies en un College concret. Els exàmens finals són en una única seu per evitar biaixos perquè el prestigi de la Universitat és molt alt, és la desena del món. Cambridge és la cinquena i aquí hi ha pique!

Oxford (30)Oxford (32)

                                                                                                                                                                                                                                                                                Els estudiants s’estan graduant i hem pogut veure gent amb la toga i el birret. Qui no voldria estudiar a Oxford? Jo mateixa! La pega és que cada curs costa trenta mil euros!

Oxford (94)Oxford (146)

                                                                                                                                                                                                                                                                            Christ Church és un College però és tan important que dins hi ha la Catedral d’Oxford. Fora del College també hi ha jardins i el passeig que va fins al Tàmesi en dos minuts.

Oxford (100)

Abans del 1167, els estudiant de l’illa havien d’anar a París a la Universitat però a partir d’aleshores, la Universitat d’Oxford va créixer amb força perquè Enric II d’Anglaterra va prohibir que els estudiants anessin a París.

Christ Church és famós perquè aquí s’hi van rodar algunes escenes de Harry Potter i d’altres, s’hi van inspirar. Al tour hem descobert que el Hall no és el menjador que apareix a la pel·lícula però és molt semblant. I com a curiositat, tots els menjadors de tots els College són similars així que si voleu, no us cal pagar perquè molts College són de visita gratuïta.

Oxford (82)Oxford (83)

                                                                                                                                                                                                                                                                                    En aquest College fundat el 1546 hi ha estudiat personatges com Lewis Carrol, l’empirista John Locke, Einstein i tretze primers ministres d’Anglaterra, entre d’altres. Com a curiositat, a les 21:05h cada dia sonen les campanes 101 vegades en record dels primers alumnes que hi van estudiar. I per què a les 21:05h? Doncs perquè Oxford és una mica més a l’oest del meridià de Greenwich.

El College va inspirar Lewis Carroll -professor de matemàtiques a la Universitat- per escriure Alícia al país de les meravelles. Diu la llegenda que els jardins de la novel·la són els del College i curiosament, sembla que Alícia era una nena morena i petita amb poc ganxo que comprava dolços en la botiga que avui es conserva. Hi ha souvenirs que van des d’una lliura fins al que us vulgueu gastar! Lewis Carroll està enterrat a Guildford (la ciutat on nosaltres vivim) i diuen que podria ser Jack el Destripador…

Oxford (63)Oxford (60)

                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Oxford (61)

Oxford (66)Oxford (18)

                                                                                                                                                                                                                                                                               Pel que fa a la Catedral, ens han encantat les vidrieres de Jonàs i la de Santa Frideswide, patrona de la ciutat.

Oxford (36)

Oxford (102)Oxford (103)

                                                                                                                                                                                                                                                                          

Oxford (108)

Nosaltres només visitem un altre College per manca de temps, anem a l’All Saints, aquí Javier Marías va fer-hi de professor i va escriure el llibre Todas las Almas amb ben poca ficció. Aquest és un College per postgrau, Màster o Doctorats en Humanitats. Els jardins són molt bonics i destaca el seu rellotge de sol i el claustre tranquil. Un altre College famós és el Magdalen perquè allà hi va estudiar Oscar Wilde.

Oxford (127)Oxford (137)

 

                                                                                                                                                                                                                                                                              

Oxford (134)

Anem fins a la entrada de la Bodleian Library, una de les més importants del món i de les més grans: 178 quilòmetres d’estanteries! Què en són d’animals! De cada llibre editat al Regne Unit, aquí se’n conserva una còpia. Aquí hi ha documents tan importants com una còpia de la Carta Magna o els manuscrits del Senyor dels Anells :O L’única cosa en contra és que les entrades es posen a la venda cada dia i cal ser-hi molt aviat si s’hi vol entrar. Ens hagués fet molta il·lusió fer un cop d’ull als nou milions de volums que hi ha però no ha pogut ser i això implica que tampoc puguem entrar a la Radcliff Camera, l’emblema de la ciutat que avui s’utilitza com a sala de lectura. Abans però, era la biblioteca.

Oxford (50)

En un carreró ens trobem amb una porta i una farola i no diem res més. Si heu vist Las Crónicas de Narnia de l’escriptor C.S. Lewis (molt amic de Tolkien) creiem que us sonarà.

Oxford (47)

A Oxford hi ha un pont dels sospirs que voldria ser una còpia del de Venècia i allà en un carreró, el Saint Helen’s Passage, anem cap a la Turf Tavern on un Primer Ministre australià va batre un rècord Guiness bevent cervesa o on Bill Clinton va fumar-s’hi el porro que li va donar més problemes de la seva vida…

Oxford (54)

Oxford (139)Oxford (144)

                                                                                                                                                                                                                                                                            Nosaltres quan acaba el tour anem als jardins públics de Christ Church a dinar a l’ombra i després ens apropem al riu per veure si trobem algú fent rem. Aquí l’esport més important és aquest i cada any es du a terme una cursa entre les Universitats d’Oxford i Cambridge.

Oxford (67)Oxford (72)

                                                                                                                                                                                                                                                                               Acabem els dia pels museus. Anem al d’Història Natural a veure la pissarra on va escriure Einstein quan va fer una classe a la Universitat i acabem a l’Ashmolean, el primer museu d’Anglaterra. Aquest últim conté coses molt curioses com una capa de Lawrence d’Aràbia, una col·lecció d’art egipci impressionant o cranis dels jaciments d’Atapuerca. La veritat és que no els hem pogut gaudir i possiblement tornem a Oxford només per visitar els museus com es mereixen, tots ells gratuïts amb audioguies incloses!

Oxford (161)Oxford (216)

                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Oxford (155)

Davant del museu d’Història Natural hi ha la llibreria Blackwell’s que va obrir les seves portes el 1879.

Oxford (148)

Ens acomiadem de la ciutat amb una única queixa, hauria de ser per a vianants! Fins aviat Oxford!

Informació per altres viatgers:

  • A Oxford la millor opció si aneu amb cotxe és utilitzar el Park and Ride. El sistema és senzill, aparqueu, pagueu la taxa corresponent (per exemple, nosaltres vam pagar per 12h d’aparcament 2£ però per 1 hora és gratuït o podeu aparcar més de 24h inclòs). A la zona hi ha lavabos, cafeteria i les parades de bus que us porten al centre.
  • El bus des del Park and Ride de Thornhill fins al centre anada i tornada per dos adults viatjant junts costa 4,80£. A la pàgina del Park and Ride teniu un mapa amb les parades del bus que us porta de tornada, així que tot és molt senzill.
  • El centre històric d’Oxford és molt petit i amb un dia n’hi ha suficient per visitar-lo.
  • Nosaltres hem fet un tour de 2 hores en espanyol gratuït amb Te lo cuento de camino. S’esperen tips!! La veritat és que és molt recomanable si us agrada aprofundir en detalls i curiositats que sempre fan més interessant la visita a qualsevol lloc. Cal reservar a la web! El punt de trobada és la Carfax Tower.
  • A Oxford tots els museus són gratuïts i les corresponents audioguies també! Nosaltres només n’hem visitat dos:               

L’Ashmolean Museum, Museu d’Art i Arqueologia (de 9 a 15h. Dilluns tancat)

Museum of History of Science (de dimarts a divendres de 12 a 17h, dissabtes de 10 a 17h i diumenges de 14 a 17h)

  • La Carfax Tower costa  2,5£/persona i és oberta fins a les 17:30h. Des d’aquí teniu unes bones vistes de les agulles d’Oxford.
  • A Oxford hi ha 35 Colleges que conformen la Universitat i la majoria són de visita gratuïta però cal estar atent als horaris d’obertura. El més famós és el Chrsit Church que és el que allotja la Catedral d’Oxford i ha estat inspiració i punt de gravació de la pel·lícula  Harry Potter. L’entrada als jardins i la Catedral del Christ Church amb l’entrada al Hall o menjador de Hogwarts costa 9£, amb el descompte d’estudiant a nosaltres ens ha costat 8£/persona. Una nota interessant: si només voleu veure la catedral i els jardins interiors, podeu anar a la missa de les 18h i no cal pagar.
  • Per menjar tothom recomana el The Chequers a High Street, 131. Aquí C.S Lewis solia menjar-hi i els preus ronden els 8£/plat. Teniu moltes altres opcions per tot el centre històric i un altre bon lloc per menjar barat és el Covered Market, hem vist menús Thai a 4-5£.
  • Per prendre alguna cosa teniu molts pubs o taverns. El que més criden l’atenció són l’Eagle and Child Pub on Tolkien i C.S. Lewis hi passaven sovint però no ens hi hem aturat perquè feia molta calor i no tenen terrassa. Un altre lloc xulo i històric és la Turf Tavern, en un carreró al Pont dels Sospirs.

 

 

 

 

Posted on 27 Juliol, 2016, in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. 3 comentaris.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: