El terror a Auschwitz

Si penseu en alguna mostra, algun record tangible que us transporti, ni que sigui per un instant a l’Holocaust nazi, penseu en Auschwitz, a Polònia. Aquest país, prèviament havia destacat per la seva tolerància religiosa i abans de la Segona Guerra Mundial tenia una població de jueus de les més grans del món “amb gairebé tres milions”. Aproximadament el 90% de jueus polonesos van ser assassinats pels nazis durant l’Holocaust. Esgarrifós.

Si planegeu una visita al país, aquest espai no podeu deixar-lo de banda, és fàcil arribar-hi des de Cracòvia, una de les ciutats més visitades del país. Creiem que la memòria històrica és vital per saber d’on venim i sobretot, cap a on volem anar i què no volem repetir. Per això som aquí.

El camp de concentració d’Auschwitz va ser creat com a zona pels presos polonesos però finalment, es va convertir en un camp internacional amb persones de tota Europa. Bàsicament era un camp de jueus, presos de guerra soviètics i gitanos.

Geogràficament el camp està situat en una zona relativament aïllada i sorprèn la seva immensitat i fredor. Ens plantem allà en un dia gris de novembre, fa molt fred. Un dia idoni per repensar què va passar allà dins, per intentar empatitzar amb les víctimes i les seves condicions de vida, ni que sigui per un moment.

Quan arribes et trobes amb les vies del tren i l’eslògan: Arbei Match Frei, alguna cosa així com El treball us fa lliures. Totalment macabre…

En aquests camps van arribar a viure-hi el 1942 unes vint mil persones. Això el va convertir en l’epicentre del genocidi hilterià. El dia a dia dels presos era el treball. Un treball esclau en mines i fàbriques a canvi de maltracte, inanició i mort.

Tot i que els nazis van destrossar part dels camps per fer desaparèixer proves, no van poder destrossar-ho tot i queden les reminiscències de crematoris, càmeres de gas, pires, la plataforma ferroviària on es duia a terme la selecció de deportats.

Al camp es duien a terme execucions tant individuals com massives i hi havia una zona on es feien experiments amb humans. La veritat és que saber el nombre de víctimes exacte és pràcticament impossible perquè la majoria de persones morien directament a la seva arribada a les càmeres de gas.

La maldat era tan gran que registraven les defuncions en columnes amb causes fictícies i les hores de les morts amb intervals de cinc o deu minuts. Com que la gent pensava que arribava a Auschwitz per tenir una vida millor, venia amb les seves millors pertinences passant per viatges de fins a deu dies sense aliments i amuntegats com bestiar. Molta gent moria durant el viatge.

Impacten les fotos dels presoners que evidentment, expliquen la història que vulguis escoltar. És fàcil fer una mica d’introspecció i em cauen les llàgrimes en silenci. Fa molt fred, ells treballaven gairebé nus, sabien que moririen, tots ho sabien, els nens potser no,… Cabells, sabates, roba, maletes, pintes, respalls de dents, etc. Reflexiono sobre la immediatesa, el valor de la vida, la crueltat, el dolor i l’amor. Que no es torni a repetir.

Sembla que els alemanys, tot i que van tardar mig segle en activar-se, s’avergonyeixen del que van fer i s’eforcen perquè no torni a passar. A Alemanya estan prohibides les esvàstiques, els nens dins la formació reglada han de visitar camps de concetració, els carrers són plens de records i tot i que és difícil admetre que tothom va tenir la seva part de culpa en aquella història, la memòria històrica és viva. Els envejo tant…

Informació per altres viatgers:

  • Cal reservar les entrades tot i que siguin gratuïtes.
  • La reserva s’ha de fer a http://auschwitz.org/en/visiting/ Si sabeu quan ho visitareu, reserveu amb temps! Les entrades s’esgoten.
  • Hi ha tours guiats (nosaltres no en vam trobar) però si voleu, amb el llibret que podeu comprar a la llibreria del Museu podeu visitar-ho tranquil·lament i al vostre ritme, va ser la nostra opció.
  • El llibre en espanyol ens va costar 8 PLN.
  • Vam invertir un temps total de 6 hores visitant Auschwitz I i Auschwitz Birkenau.
  • Cal pagar per aparcar: Aparcament del museu d’Auschwitz I, 10 PLN per dia. Aparcament Auschwitz Birkenau 7 PLN per dia.

Posted on 10 Juliol, 2018, in Uncategorized and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 comentari.

  1. Un lloc amb moltíssima història, i que estem desitjant visitar en un futur. Ens aniran de conya els vostres consells. 🙂

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: