Cambodja
Cambodja és un país ubicat al sud de la península Indoxina, al Sud-Est Asiàtic. Té una superfície de 181.035 metres quadrats i fa frontera amb Thailàndia, Laos, Vietnam i les seves costes donen al Golf de Thailàndia.
La població s’apropa als 15 milions de persones i la major part del país practica el budisme theravada però amb una forta influència de l’hinduïsme. La influència de la religió i l’art hindú s’aprecia notablement al complex arqueològic d’Angkor Wat, la joia de la corona d’aquest país. La capital del país és Phnom Penh i el Regne de Cambodja és una monarquia constitucional. L’idioma oficial de Cambodja és el Jemer, un dels idiomes més antics del món, amb arrels del sànscrit i amb un dels alfabets més llargs del món!
Phnom Penh tot i ser la capital del país, no té massa encant. Aquí podreu veure els nous rics d’aquest país consumint en locals de luxe i conduïnt cotxes que són prohibitius fins i tot al nord d’Europa!
La Guerra del Vietnam es va extendre a Cambodja i el grup guerriller dels Jemers Rojos va prendre Phnom Penh el 1975. Els Jemers Rojos foren els responsables del genocidi cambodjà fins el 1979. Durant 5 anys, es va aniquilar gairebé a dos milions de persones en tot el país i de retruc, passejar avui en dia per Cambodja fa reflexionar sobre aquella època perquè en general la gent d’aquest país és simpàtica i atenta, sembla doncs, que tot allò no els hi hagi passat factura. A més a més, si observes amb atenció, a Cambodja no hi ha massa gent gran… Conseqüències del genocidi…
Per més que es parli d’un gran creixement econòmic en aquest país, a la que surts de les zones més turístiques i urbanitzades; et trobes amb una població que viu sota el llindar de la pobresa. En les zones del nord-est del país, l’agricultura i la vida a la vora del riu, marquen l’estil de vida cambodjà. Tot i això, cal apuntar que els aigües territorials de Cambodja tenen importants jaciments de petroli i gas natural sense explotar per les disputes territorials amb Thailàndia.
Les nostres sensacions
Cambodja ens ha agradat molt, en aquest país pots passar des de denses selves i muntanya a temples ancestrals que et transporten a èpoques remotes, acabant en platges de somni! Aquí la gent és generalment molt amable i tot i que no acostumen a parlar anglès, t’intenten ajudar com poden!
Una de les coses que ens ha encantat, com a la majoria de països pels que passem; ha estat poder veure com juguen els nens amb els immensos somriures que els acompanyen continuament. Algun dia farem una entrada fotogràfica dels nens del món! 😉
Cambodja és un país preparat pel turisme de qualsevol pressupost i aquí les coses són relativament fàcils. Et pots moure sense problemes i fer coses pel teu compte i així estalviar-te uns dinerets 😉 Així doncs, esteu d’enhorabona perquè si teniu un pressupost ajustat, a Cambodja podreu sobreviure! L’única excepció del país és Siem Reap i la visita als temples d’Angkor Wat, això sí que s’ha de pagar però no us ho podeu perdre!
Cambodja és un país ple de contrastos. A l’est del país, predominen les zones rurals i més pobres. En canvi, a la gran capital hem pogut veure edificis de vertígen i nous rics, amb vehicles impressionants i grans mansions. En totes les ciutats, a la que surts dels nuclis més urbanitzats, et trobes amb les cases de bambú i palla, camps d’arròs, bous, camins de sorra vermella infinits i gent amable! I tot això, és fàcil veure-ho sense gastar-se massa diners, amb llogar una moto o agafar una bicicleta és suficient. Us assegurem que la càmera de fotos farà la resta 🙂
La nit més que moguda de Siem Reap és digna d’observar, aquí si us apropeu al Night Market, us trobareu amb un carrer molt semblant al Kao San Road de Bangkok. Els massatges, els insectes fregits, els souvenirs i les parades de menjar de carrer estan a l’ordre del dia. Visitar els Temples d’Angkor i Siem Reap en ple agost, a més a més, us transportarà a qualsevol ciutat occidental. Si no fos pels tuk tuk, les cares asiàtiques i els paisatges impressionants bé podríem pensar que hem estat a Lloret de Mar. Passejar per Pub Street era com sortir de festa per la zona dels Vins de Lleida, estava tot ple de turistes de tot arreu, però també de casa nostra! 😀
Per últim i seguint amb aquests contrastos, al sud del país hem pogut gaudir de platges de somni. O millor, mai havíem somiat amb unes platges com les de Koh Rong, un petit paradís…
Per altra banda, sobre l’alimentació ens havien dit que possiblament no menjaríem gaire bé. Doncs no sabem on va menjar la gent que ens ho havia dit però nosaltres hem menjat de vici, sobretot a les parts més rurals del país. Allà, el bon menjar companejat amb un bon tros de pa, gràcies als francesos, era una delícia per nosaltres i a més, amb uns preus de riure. Gràcies a això, durant els dies que vam estar en aquella part del país, podíem donar-nos més d’un homenatge 😀
Resumit, Cambodja ens ha agradat molt, ens ha ofert de tot i sabem segur que tornarem per repetir el nord-est del país afegint Mondulkiri, repetir els temples d’Angkor Wat amb molt més temps i tornar a les platges de Koh Rong i les seves illes veïnes 😀
Fins aviat Cambodja!
Allotjament
L’allotjament a Cambodja està força bé i net. A més, no l’hem trobat molt car, exceptuant Phnom Penh i Siem Reap. De totes maneres, mai hem pagat més de 6 € per dormir en llocs que realment estaven força bé. Sempre hem optat per una habitació doble, suposem que els preus dels dormitoris deuen ser una mica més econòmics. Nosaltres sempre optem per habitacions amb ventilador i per llocs amb zones comunes còmodes per poder treballar i descansar una mica fora de l’habitació.
Les habitacions estaven generalment netes, amb roba de llit neta, tovallola, sabó pel cos i fins i tot ens han donat, en alguns llocs, raspall, pasta de dents i pinta, quina fe que tenen amb en Marc! El lavabo està a dins de l’habitació en alguns casos. En d’altres el lavabo és compartit i amb aigua freda. L’estil de la dutxa és similar a la majoria de països d’Àsia, una aixeta i una manguera i no hi ha plat de dutxa.
El wifi en tots els guest house que hem estat, era força bó i bastant ràpid.
A més, en pràcticament tots els guest house tenen una taula de billar on pots jugar una bona estona sense tenir que pagar ni un sol euro 😉
Els lavabos públics a Cambodja estan per tot arreu però sempre cal pagar i l’estil és una comuna i una espècie de cisterna amb aigua i un pot. Aquí la cadena del WC no la coneixen massa! 😀
Si voleu saber més dels llocs on ens hem allotjat podeu mirar les entrades. Allà trobareu informació més detallada de cada lloc on hem dormit, noms dels Guest House i preus.
Alimentació
A Cambodja, com a tots els països asiàtics, la base de l’alimentació és l’arròs. A nosaltres aquest cereal ens agrada molt i de fet, mengem molt més arròs ara que quan estàvem a casa, sobretot pel tema econòmic eh? Aquí trobareu arròs i també fideus d’arròs de totes les mides, nosaltres preferim els fideus d’arròs i l’arròs al vapor sense condiments. En aquests països l’arròs el saben cuinar mooolt bé! Un plat de fideus o arròs amb verdures i alguna cosa de carn (pollastre, beef, pork) en llocs locals costa entre 5000-10000 Riels.
La cuina jemer o cambodjana però, aprofita tot el que sigui comestible i té influències de la Índia i de la Xina, també. Aquí la gent menja insectes, aràcnids, rèptils, tot ben fregidet i picantó 😉 També hem vist cargols, amb el que ens agraden… Aquí però, els caragols eren mida XXL, quin fàstig! També hem vist en algun lloc gos a la brasa…
Els plats de Cambodja no considerem que piquin especialment tot i que com és habitual a tot Àsia, s’utilitzen espècies que canvien una mica el gust dels plats que acostumen a ser repetitius. Fideus amb carn o carn amb fideus? Arròs amb verdures o verdures amb arròs? Una cosa que odiem de Cambodja són les salses (són una espècie de patés) de peix o Prahok, només olorar-les ja ens entren arcades…
Al sud de Cambodja, concretament a la zona de Kampot, es cultiva un dels millors pebres del món i aquesta espècie també està molt present a la gastronomia del país.
A Cambodja trobareu tot tipus de fruites tropicals que un cop hagueu provat, no podreu deixar de menjar. Aquí són especialment bons els mangos, les papayes, els plàtans, els lychies, els mango lee (una espècie de cabeça d’alls molt dolça!) i el durian és la fruita estrella. 1 menat de plàtans ens ha costat aproximadament 3000-5000 Riels. Una bossa de fruita tallada i preparada per degustar la podeu trobar a partir de 1000 Riels.
El durian fa una olor especial i desagradable però un cop la proveu, en quedareu enamorats 🙂 En alguns llocs d’Àsia, està prohibit entrar aquesta fruita en locals, hotels i demés. I a Kampot, hi ha un monument dedicat a aquesta delícia. El coco begut també és una altra cosa típica de Cambodja i de qualsevol país asiàtic!
La colonització francesa a nosaltres ens ha fet un gran favor, a Cambodja també hi ha pa!!!!!!! Podeu trobar barres de pa a partir de 500 Riels.
Els plats típics que hem provat en aquest país han estat l’Amok, el Loc Lak i l’arròs i els fideus d’arròs. L’Amok és un plat cuinat al vapor en fulles de plàtan compost per curry, llet de coco i verdures. Habitualment, l’Amok acostuma a ser de peix però també trobareu versions de pollastre o altres tipus de carn. L’Amok no el trobareu en llocs locals. Quan nosaltres hem preguntat, els cambodjans ens han dit que ells no acostumen a menjar aquest plat… Ens sorprèn doncs, que sigui el plat típic, deu ser típic pel turisme? A nosaltres ens encanta el curry i la llet de coco, així doncs, per nosaltres ha estat un plaer comprovar la cremositat d’aquesta delícia 🙂 Un plat d’Amok ens ha costat des de 2,5$ fins al que vulgueu!
Un altre plat que ens encanta i podríem dir que és exactament igual que l’Amok, és el Curry Jemer. Normalment el curry Jemer també està fet amb llet de coco i verdures. A nosaltres ens agrada especialment el de carabassa, boníssim. Els curries s’acompanyen d’un plat d’arròs al vapor. A partir de 2,5$.
El Loc Lak també l’hem tastat! És un plat marinat, normalment de ternera que es serveix sobre unes fulles d’enciam i s’acompanya d’arròs al vapor i un ou ferrat per sobre. Boníssim! A partir de 3,5$. Aquest plat, el vam degustar a Kampot, el poble del pebre i l’aroma d’aquesta espècie li donava un toc especial…
Pel que fa a les begudes, aquí hem estat molt feliços. A Cambodja trobareu a qualsevol lloc l’Ice Coffee with Sweet Milk, aquesta beguda no és res més que cafè gelat amb un bon tanto de llet condensada, quina delícia i quin vici! A partir de 1500 Riels/got. Els batuts de fruita són boníssims i els podeu trobar a partir de 4000 Riels.
També hem près alguna que altra cervesa, normalment la Cambodia Beer i la Anchor Beer, totes dues a partir de 2000 Riels/llauna en un supermercat. La cervesa en aquest país està molt bona!
Transport
Com és habitual en tots els països que hem anat passant pel sud-est asiàtic, els mitjans de transport tenen bastant a desitjar. De totes maneres, hem tingut algun que altre desplaçament més que bo, sobretot per arribar a les ciutats més importants del país, però bé, això us ho expliquem millor i més detallat a continuació.
Us hem dit que creiem que Cambodja és el país amb més motos per metre quadrat de tot el món? Potser no és una dada objectiva però la sensació és aquesta! Hi ha motos per tot arreu, tothom en té i surten de tot arreu. Aquí les normes de circulació són inexistents i això que hi ha moltes autoescoles! Conduïr a Cambodja és tota una aventura perquè les senyals de circulació i les nostres normes occidentals aquí no s’hi valen. La moto avança i surt des de qualsevol lloc, els altres ja pararan o t’esquivaran! Com és habitual últimament, també hem fet servir la moto per moure’ns per alguns pobles de l’est i a Kampot. A nosaltres ens encanta anar amb moto perquè és el mitjà de transport que et dóna més llibertat de moviments i et deixa fer i desfer com et ve de gust!
A la part nord-est del país, és on hem trobat el transport més precari, com també carreteres que estan en més mal estat. En aquesta part del país, ens hem mogut en gran part, en mini vans locals. Aquestes són per unes catorze o quinze persones, però aquí hem arribat a ser més de vint a dins, sense comptar amb les carregades que foten a la part de darrere de la van, hi hem arribat a veure més de dues motos penjades i caixes i caixes de no sabem què, increïble!! Per altra banda, les carreteres en gran part són de terra i plenes de sots, o sigui que els trajectes són moguts. A més, nosaltres hem estat a Cambodja en època humida, així que pels trajectes, paciència i bon humor 🙂
En canvi, el transport és bastant diferent quan és entre les ciutats més importants del país, Phnom Penh i Siem Reap. Aquí hem tingut el luxe de poder viatjar en un bus nocturn, amb un llit semi reclinat. Us donaran aigua, manta i veureu anunciat que hi ha wifi, és una mentida! El trajecte va ser prou còmode, afavorit per un millor estat de la carretera, encara que no ens vam lliurar de punxar roda! Per fer el trajecte de tornada, també vam gaudir d’un bus nocturn, però aquella vegada va ser en llit totalment reclinat, molt més còmode. Ens van proporcionar llençols, coixí, aigua, tovalloletes humides i també s’anunciava wifi inexistent!
L’altre mitjà de transport que hem utilitzat durant tots aquest dies a Cambodja, ha estat la del vaixell, per arribar a la illa de Koh Rong. D’aquell viatge, podem dir que no va ser molt còmode, hi havia pocs seients i tots eren de fusta. A més va ser lent, perquè vam comprar el bitllet de l’slow boat. També hi ha l’speed boat i amb aquest transport el recorregut es fa en 45 minuts pel mateix preu que costa l’slow boat. L’speed boat us costarà 20$ anada i tornada (tornada oberta). L’slow boat costa també 20$ anada i tornada (tornada oberta) però tarda molt més, parareu a fer snorkel una estona, us donaran esmorzar i dinareu a Koh Rong Salolem.
Per variar, també hem tingut que utilitzar els tuk tuk. Aquests només els hem utilitzat per anar d’un costat a l’altre de Phnom Penh i per visitar els temples més allunyats d’Angkor. La part bona, ha estat que sempre hem aconseguit el preu que ens proposàvem pagar, són fàcils i de molt bon tractar, quan parlem de regatejar. De totes maneres, sabem que sempre guanya la banca 🙂
Per últim, també hem llogat bicicletes. Aquestes les hem utilitzat només per visitar els temples d’Angkor. Creiem que és la millor manera de visitar-los, primer per la llibertat que et dóna, després perquè és un recorregut fàcil i molt pla. Per últim perquè així també hem fet esport ja que per desgràcia viatjar no ens permet estar tant en forma com voldríem…
Caminar per Cambodja és un esport de risc, el trànsit és caòtic i les voreres estan envaïdes per els cotxes i motos aparcats que no deixen cap espai per passar. Així doncs, creuar el carrer pot esdevenir una autèntica aventura! A més, no oblideu que a Cambodja encara hi ha mines sense explotar, per tant, no us sortiu sota cap concepte, dels camins marcats. Si voleu anar al lavabo i us heu d’endinsar al bosc, no ho feu, millor ser vistos que saltar pels aires.
Activitats
A Cambodja, l’oferta d’activitats és variada depenen del lloc on estiguis. És pot passar de veure cascades o plantacions de làtex a l’est a veure un dels conjunts de temples més importants del món, fins a fer snorkel en platges paradisíaques.
L’est de Cambodja, la província de Ratanakiri és la part més rural del país i on l’atractiu més important és la naturalesa i la gent. En aquella part del país, sobretot en època seca, es pot visitar diferents cascades al voltant del poble de Ban Lung i fins i tot, visitar a tribus animistes que nosaltres no vam visitar bàsicament per trobar-nos en època humida i estar gairebé tot impracticable.
Més al sud, seguint a l’est del país s’hi troba Kratie. Aquí es pot gaudir de l’avistament dels dofins d’Irrawaddy, són uns dofins d’aigua dolça que estan en perill d’extinció. Nosaltres però ens vam decantar per visitar els pobles que hi ha a la vora del riu, no hi ha cap temple destacable o algun lloc especial, només et trobes amb el somriure de la gent i els nens, va ser una genial experiència!
Un dels llocs als que no vam anar per ser època humida i per la falta de dies perquè venia la família a visitar-nos, va ser Mondulkiri, el salvatge est de Cambodja. Aquí com a Ban Lung, les activitats a fer es centren a veure cascades i tribus, amb la diferència que aquí hi va menys turisme i encara és més autèntic. Això és el que ens han dit gent que ens hem anat creuat i/o que hi han anat. Una llàstima, però queda pendent!
Phnom Penh és la capital del país i aquí es concentren una gran quantitat de temples (Silver Pagoda, entre els més destacables) i una gran quantitat de mercats. Aquí però al nostre criteri, creiem que l’activitat més destacable i obligada, és la visita al museu de l’holocaust i el camp d’extermini. En aquests dos llocs ets pots fer una idea de la recent història que ha viscut aquest país, juntament amb totes les barbaritats que hi van fer els Jemers Rojos. Si voleu saber més podeu visitar l’entrada que vam fer exclusivament d’aquestes dues visites.
L’activitat reina i per excel·lència a Cambodja és la visita als temples d’Angkor Wat. Creiem que anar fins a Siem Reap doncs, és una visita obligada si véns a Cambodja. Aquests temples són realment una maravella que cal veure amb calma i gaudir-la!
Per relaxar-se una mica de les visites als temples i de les grans ciutats, recomanem anar fins a Koh Rong per banyar-se a les platges d’aigua cristal·lina i paradisíaques que té aquesta petita illa gairebé deshabitada. A més, és pot llogar un caiac o fer snorkel per poder veure el fons marí.
Per acabar, visitar el poble de Kampot creiem que és una bona manera per despedir-se de Cambodja. Aquest és un petit poble, on es troba el Parc Nacional del Bokor i on podràs anar a veure les plantacions de pebre que hi ha escampades arreu del territori. Per altra banda, si vas fins allà, també es pot anar a visitar el poble de Kep, just al costat. Allà pots veure com pesquen crancs i també degustar-los!
Recorregut
Dia 158: Arribada a Cambodja – Ban Lung
Dia 158 – 160: Ban Lung
Dia 160: Ban Lung – Kratie
Dia 160 – 162: Kratie
Dia 162: Kratie – Kamphon Cham
Dia 162 – 165: Kamphon Cham
Dia 165: Kamphon Cham – Phnom Penh
Dia 165 – 169: Phnom Penh
Dia 169: Phnom Penh – Siem Reap
Dia 170 – 175: Siem Reap
Dia 175: Siem Reap – Sihanoukville
Dia 176 – 177: Sihanoukville
Dia 177: Sihanoukville – Koh Rong
Dia 177 – 179: Koh Rong
Dia 179: Koh Rong – Sihanoukville
Dia 179 – 181: Sihanoukville
Dia 181: Sihanoukville – Kampot
Dia 181 – 183: Kampot
Dia 183: Kampot – Phnom Penh
Dia 183 – 184: Phnom Penh
Dia 184: Phnom Penh – Kuala Lumpur
Enllaços a entrades
-
Ban Lung, les terres de l’est de Cambodja
-
Descobrint Kratie i els seus voltants
-
Descansant a Kampong Cham
-
Dies de retrobaments a Phnom Penh!
-
El genocidi dels Jemers Rojos a Cambodja
-
Aterrant a Siem Reap
-
Anem cap a Angkor Wat!
-
Sihanoukville, la porta al paradís!
-
Benvinguts al paradís!
-
Hi havia una vegada un lloc anomenat Kampot
Quadre de despeses
Us deixem el quadre de despeses de Cambodja, on hem estat un total de 26 dies. Recordem que en aquests comptes afegim totes les despeses que hem tingut durant la nostra estada.
- El canvi en el moment d’estar en el país ha estat de 1$ – 4122 KHR i 1€ – 5513 KHR
Preus de coses bàsiques
Habitació doble 5-8$
Lloguer bicicleta a Siem Reap 1,5-2$/dia
Barra de pa 500-1000 KHR
Ampolla d’aigua 2000-3000 KHR
Ice Coffee amb llet condensada 1500 KHR -1,5$
Lloguer moto tot el dia 5$
Menjar de carrer 10.000-20.000 KHR
Tabac 3000-3500 KHR
1L de Benzina 5000 KHR aproximadament
Pastilla de sabó corporal 1200 KHR
Bossa de fruita tallada 1000 KHR
Llauna Coca-Cola 4000 KHR
Llauna cervesa A partir de 2000 KHR
Bossa de sabó per la roba de 200 gr 1000 KHR
Esprai per mosquits OFF 4,5-5$
Informació important
Moneda: A Cambodja, pels turistes els caixers només emeten dòlars americans. A la pràctica però la gent treballa amb les dues monedes, els dòlars americans i els riels. Normalment, utilitzareu les dues monedes i si pagueu amb dòlars, us acostumaran a tornar el canvi, sovint amb riels. Al principi, fer els comptes és una mica estrany però la cosa flueix i es torna senzill. Durant la nostra estada, el canvi era 1$ = 4000 Riels (KHR). El canvi però, sempre serà a favor dels cambodjans, no patiu!
A Cambodja no hi ha monedes, gràcies a Déu! Ja n’hi ha prou amb el cacau entre Riels i Dòlars
Vigileu, corren bitllets de 2$ falsos! A més, els riels trencats no els accepten, així que quan us tornin el canvi, reviseu-lo bé!
El Canadia Bank no us cobrarà comissió per treure diners a Cambodja però de totes maneres, depenent del banc amb el que opereu vosaltres des d’Espanya, us cobraran la comissió corresponent.
Endolls: No fa falta que porteu adaptadors des de casa, amb els de Cambodja serà suficient i no haureu de fer filigranes. Les clavilles que utilitzem a casa, s’adapten a tots els endolls.
Alerta: A la zona de Sihanoukville es produeixen robatoris habitualment en platges i pel carrer, estigueu alerta!
Hola,
com ho vau fer amb el tema del seguro de viatge? en tenieu?
Nosaltres estem preparant un viatge llarg per Ássia i ara estem mirant aquest punt.
Gracies
Ares
Fuet-i-Mate
Hola!!! Perdoneu el retard, feia segles que no entràvem 😦 Doncs nosaltres tenim l’assegurança de OCASO. És de decessos però inclou per un preu de 17 i pocs euros al mes (2 persones) una assegurança de viatge de les millors que hi ha (podeu viatjar fins a un any sense parar). A la web d’ells us ho podeu mirar. Abraçades! Quan marxeu????? Quina enveja!!!