Indonèsia
Indonèsia és un país ple d’illes, unes 17.508 i només 6000 estan habitades!!! Nosaltres abans no teníem gran afició per les illes però des que vam iniciar el nostre viatge, podem dir que som fanàtics de les platges paradisíaques i perdudes enmig del no res. A Indonèsia n’hi ha moltes d’aquestes jejeje
L’arxipèlag comparteix fronteres terrestres amb Papúa Nova Guinea, Timor Oriental i Malàisia. Altres països propers són Singapur, Thailàndia, Brunei, Filipines, Palaos, Austràlia i el territori indi de les illes d’Andaman i Nicobar. Indonèsia està ubicada a l’extrem de les plaques tectòniques del Pacífic, Euroasiàtica i Indoaustraliana i per això, els terratrèmols són freqüents. A més, hi ha 150 volcans actius!
És un dels països més poblats del món amb uns 255 milions de persones, gairebé res! I per cert, és el país del món amb més musulmans del planeta… Perquè després diguin d’Orient Mitjà!!! Pel que fa a números, només acabar dient que té gairebé dos milions de quilòmetres quadrats. Per tant, paciència perquè els transports públics no són massa eficients 😀
Tot i ser un dels països més poblats del món, aquí hi ha zones inhabitades i és considerat un espai megadivers, és a dir, amb una biodiversitat extrema 🙂 Després de passar-hi el temps que hi vam passar, en donem fe. Aquí hem gaudit de la natura més brutal, sobretot pels dracs de Komodo i el seu fons marí, dels millors del planeta.
En aquest país hi ha més de 300 grups ètnics i hi ha sis religions oficials, així doncs, la diversitat és a l’ordre del dia. Gaudiu la diversitat, l’ambient i la gent. És un país tan gran que nosaltres segur que tornarem per dedicar-nos exclusivament a alguna de les seves illes.
SENSACIONS
Les sensacions experimentades en aquest país són difícils de descriure. Hem hagut de fer-ho pensant en fred perquè ha estat un país molt, molt, molt dur. L’arribada a Jakarta va ser molt plàcida i molt agradable, però allò va ser el millor de tot plegat.
En primer lloc, hem de diferenciar entre la gent que es “dedica” al turisme i la que no. La gent que no pot treure res econòmic del turista ha estat molt bona amb nosaltres i molt agradable, fent-nos passar dels millors moments del nostre viatge fins a hores d’ara. Això per pena nostra, ens ho hem trobat molt poques vegades i sobretot en llocs on el turista no fa gaire acte de presència.
Els altres, els individus que es “dediquen” al turisme, bufff… Aquests són el pitjor que hem trobat amb diferència. En aquest paquet hi hem d’incloure: conductors de taxis, conductors de bemos, els cobradors del bus, gran part del propietaris dels Guest House o Homestay, tots els que tenen una agència per turistes i per últim, -esperem no deixar-nos a ningú- cambrers i propietaris de restaurants per turistes.
És una llàstima que la gent sigui d’aquesta manera perquè realment el país es mereix molt més que els dos mesos que et donen de visat. Es pot gaudir d’un entorn increïble i hi ha racons impressionants, amb espectacles únics al món. Els paisatges ens han encantat tot i ser en època seca. Hem pogut veure volcans actius, flames blaves sortint de les entranyes de la terra, aigües cristal·lines, platges impressionants, vida submarina única i postes de sol úniques!!!
Indonèsia és un país on quan surts de les zones més turístiques t’adones de l’endarreriment, molt similar al de països considerats molt més pobres, com Laos i Cambodja.
ALLOTJAMENT
L’allotjament en aquest país no és barat, per molt que et donin esmorzar i en alguns d’ells tinguis un wifi lent i dolent. Hem arribat a pagar més que mai per dormir (14€). De totes maneres, també hem arribat a pagar l’habitació més barata (3,5€). Porteu mosquitera perquè en la majoria dels llocs no n’hi ha.
Pel que fa la neteja, està prou bé. Amb això no podem reclamar gaire, almenys una cosa que tenen a favor 🙂
Els lavabos acostumen a ser dins de la mateixa habitació, encara que en algun d’ells també hi ha el bany compartit (alguns cops, una simple comuna i una dutxa difícil d’entendre). Generalment en els llocs més locals, la dutxa es composa d’una espècie de dipòsit obert amb una aixeta. Després téns un pot per agafar aigua de dins i tirar-te-la per sobre. Normalment us trobareu amb aigua freda i en els llocs de platja, l’aigua és salada.
En totes les habitacions hem tingut tovalloles, paper higiènic i fins i tot en algunes d’elles, la pastilleta de sabó.
L’esmorzar que t’ofereixen acostumar a ser un cafè o un te i un pancake de plàtan. En altres llocs hem pogut triar entre el pancake i unes torrades amb melmelada i en un parell d’allotjaments, hem tingut torrades amb ou en diferents estils i un bon plat de fruita.
A Indonèsia hi ha lavabos públics (comunes molt brutes) per les quals haureu de pagar una mitjana de 2000 IDR. Ens hem arribat a barallar perquè ens expliquèssin el motiu pel qual sent usuaris de l’estació de busos, havíem de pagar per entrar en una comuna bruta a més no poder… La resposta ha estat que està net… Santa Giovanna!
ALIMENTACIÓ
Menjar en aquest país ens ha estat repetitiu i sinó, amb el mateix gust. El menjar com a la resta de països asiàtics es centra en l’arròs i algunes verdures i de tant en tant, una mica de pollastre. Encara que si s’equivoquen també pots degustar el peix a preu baratet. Ahh! Per cert, tampoc falta l’ou en tots els menjars, sobretot fregit. El tofu el fan anar com l’aigua, així que els vegetarians, estareu de sort.
A la majoria de restaurants turístics us cobraran un 10% de taxes del govern que s’aplica al preu final. Als llocs locals aquestes taxes no existeixen!
A gairebé tots els pobles i ciutats trobareu supermercats Indomaret o AlfaMart amb preus marcats on podreu comprar begudes, utensilis de neteja corporal, líquid antimosquits, galetes i poca cosa més.
Menjar en un lloc local us costarà de mitjana entre 6000 i 30000 IDR. Si mengeu en un lloc turístic, el preu s’incrementa fins a 3 o 4 cops més. Vosaltres decidiu, nosaltres acostumem a donar negoci als locals fins que estem fins als nassos d’arròs!
Esmorzar aquí, depèn on, ha estat un luxe perquè gairebé sempre entrava amb l’allotjament. Aquest àpat es centrava amb cafè local (bastant dolent) o te, una torrada i alguna vegada dos amb melmelada o amb truita. En alguns llocs et donaven un plat de fruita, però en pocs. Segons a quins altres llocs, tot això ni ho coneixien i et donen un pancake de plàtan amb el cafè o te.
El plat més típic a Indonèsia és el Nasi Goreng, arròs fregit amb unes quantes verdures, una mica de carn de pollastre i un ou ferrat.
Mie Goreng, és el mateix que el Nasi Goreng. Aquí només canvia un element, l’arròs pels noodles, la resta és completament igual.
El Nasi Campur és un plat d’arròs al vapor on tu acabes posant el que et sembla. Tenen tot un conjunt de plats tipus buffet i acabes pagant depenen del que et poses. La varietat és més o menys àmplia depenent del lloc on us trobeu. Hi ha per triar: Pollastre, peix fregit, verdures, hamburgueses de patata, tofu, tempe (una espècie de croqueta de soja i all) i tot amenitzat pel sambal (una salsa picant que us farà veure les estrelles!).
També hem provat el Gago Gado. Aquest plat es composa de verdures al vapor, un ou dur, tofu i tempe. Tot això es corona amb una salsa de cacauet boníssima. Ells diuen que això és una amanida però us assegurem que si us ho acabeu, sou uns cracks!
Un altre plat molt bó és el pollastre a la brasa amb salsa de coco, yummyyyy! I parlant de pollastre no podem deixar d’anomenar el famós Chicken Satay o el que és el mateix, pinxos de pollastre amb salsa de cacauet o sambal!
Podreu trobar alimentació occidental a gairebé tot arreu a preus elevats. Nosaltres hem gaudit d’algunes pizzes a Ubud, al restaurant Umah Pizza. Un lloc que recomanem per qualitat i preus rebentats sense taxes!
Les begudes a Indonèsia són els sucs de fruita naturals (amb aigua, sucre i gel), el cafè típic de cada illa (dolentíssim), l’aigua embotellada i per nosaltres, algun dia concret, la cervesa Bintang! L’ampolla gran us sortirà per uns 25000 IDR al supermercat.
TRANSPORT
Pel que fa el transport, només podem dir calamitats. Ha estat el pitjor que hem utilitzat fins al moment 😦
Potser el principal problema d’Indonèsia és que és tan gran…
El transport és molt dolent, molt lent, molt car i gestionat per una colla de lladres. En primer lloc moure’s per Indonèsia no és fàcil, i fer-ho pel teu compte a no ser que tinguis molt temps, és pràcticament impossible. Si teniu temps, ja teniu molt de guanyat doncs no us importarà fer nit en un lloc on potser bellugar-se a segons quines hores, sigui impossible!
Hi ha estacions a totes les ciutats, però saber quin és el bus que has d’agafar és molt difícil, a no ser que trobis alguna bona persona. El problema real arriba quan ets a sobre del bus, allà has de lluitar amb els seus cobradors que et foten uns preus dues vegades més cars que a la gent local amb tot el morro!
Anar amb taxi és una altra manera de moure’s en distàncies curtes, però molt més cara. Nosaltres aquesta opció només la vam utilitzar una vegada a Denpasar per arribar fins a Ubud. Primer intenten enganyar-te amb la distància i després et timen amb el preu. Creiem que és la última opció a utilitzar. Sabem però que els taxis Blue Bird tenen taxímetre!
Un altra mitjà de transport a Indonèsia són els Bemos, són petites furgonetes compartides. Només l’hem fet servir per pujar a Cemoro Lawang i perquè no hi havia cap altra opció. Amb aquest mitjà de transport també et foten el preu que els hi sembla, només per ser turista.
El millor mitjà de transport que hem utilitzat a Indonèsia, ha estat la moto. Acabes pactant un preu amb el seu propietari i fas amb ella el que vols. De mitjana, hem pagat unes 40000 IDR/ moto i per dia. Això sí, conduir a Indonèsia és un esport de risc i la nostra recomanació és llogar la moto al vostre Guest House doncs no seria difícil que us la robessin… Us donaran cascs i en general, les motos no acostumen a estar en massa bon estat. És important portar mapes o tenir descarregats els mapes de Google Maps sense connexió perquè la senyalització en aquest país és pràcticament inexistent.
Molt important amb les motos: Porteu el vostre permís de conduir internacional, possiblement us el demanin i sinó el teniu, haureu de sobornar a la policía!
Al final, la millor opció per fer llargues distàncies és anar amb una agència i pactar amb ells per arribar allà on es vol anar. No som gens partidaris d’utilitzar agències, però en aquest país si no tens molt temps, aquesta és la millor opció. A més, si no vols acabar amb la pròpia paciència i ser timat cada vegada, saps que amb una agència no et tornaran a cobrar dues vegades.
Per últim, un altra mitjà de transport que hem necessitat diverses vegades per creuar d’illa a illa ha estat el vaixell. Acostumen a ser ferrys de transport de vehicles i també de gent. Són molt lents, barats i necessaris per creuar pel mar. Important amb els ferry’s: Teniu els horaris a PELNI Penseu que molts ferrys que connecten a illes una mica més remotes només surten un o dos cops al mes i a més, durant l’època humida hi ha algunes restriccions.
L’avió és un altre mitjà de transport per desplaçar-vos entre illes eficient i ràpid però car a no ser que compreu els bitllets amb molta antel·lació. Nosaltres viatjant al dia pensem que és massa car, sobretot si penseu bellugar a illes una mica més remotes. Una cosa a tenir en compte és el fet que a Indonèsia moltes companyies aèries no us deixaran pagar amb una targeta de fora del país i podeu comprar els bitllets a: http://ticketindonesia.info/en/index.php
ACTIVITATS
Indonèsia com Malàisia, és un país ple d’activitats i pràcticament totes estan relacionades amb la natura. A banda, també es poden visitar diferents temples a Bali i el temple budista més gran del món a Java, Borobudur.
Per veure temples els millors llocs són a Jogyakarta, on es troba el Borobudur. Aquest temple és el temple budista més gran del món i està ben a prop d’aquesta ciutat i del volcà actiu Merapi. Un altre indret per veure temples, és a l’illa de Bali. Aquí els temples gaudeixen de l’arquitectura típica Balinesa, per cert, preciosa! Us trobeu en una illa majoritàriament hinduïsta. Els temples més destacats són: L’Ulluwatu, el Tanah Lot i El temple mare però no es poden comptar tots amb els dits, quedeu avisats!
Una de les activitats més espectaculars que ofereix el país és pujar fins a qualsevol volcà actiu dels que hi ha. Nosaltres hem visitat el volcà Bromo a la illa de Java, amb paisatges llunars. Realment impressionant i imprescindible!
Un altre volcà que vam visitar a la illa de Java va ser, l’Ijen. Aquest volcà destaca per el Blue Fire, només visible durant la nit. Impressionant i imprescindible. L’altre volcà que hem pogut veure des de la boca del cràter, ha estat el Kelimutu que destaca pels seus llacs de colors 🙂
Altres activitats en aquest país són el diving i l’snorkel en diferents llocs. Nosaltres hem fet diving a Bali, més concretament a Tulamben i a Labuan Bajo a Flores, en el mateix parc de Komodo i Rinca. A banda, hem fet snorkel a diferents racons del parc de Komodo. També hem estat a Gili i a Lombok. El primer és bon lloc per fer snorkel i diving, enacara que nosaltres no en vam fer pel seu elevat preu. En canvi a Lombok, el millor és anar a banyar-te en alguna de les seves espectaculars platges i fer surf, igual que a Bali.
Una de les activitats reines és anar a visitar els dragons de Komodo, a la mateixa illa de Komodo o a la seva illa veïna, Rinca. Aquests dos indrets són els únics llocs del món on encara es poden veure aquests llagardaixos gegants en llibertat.
Altres activitats són els trekkings entre mig de camps d’arròs a Bali, o anar a visitar algunes tribus animistes a Flores.
No us avorrireu pas!
RECORREGUT
Dia 195: Jakarta – Jogyakarta (Java)
Dia 196 – 198: Jogyakarta (Java)
Dia 198: Jogyakarta – Probolinggo (Java)
Dia 199: Probolinggo – Cemoro Lawang (Java)
Dia 199 – 200: Cemoro Lawang (Java)
Dia 200: Cemoro Lawang – Probolinggo – Bondowoso (Java)
Dia 200 – 201 – 202: Bondowoso – Ijne – Bondowoso (Java)
Dia 202: Bondowoso – Ubud (Bali)
Dia 202 – 204: Ubud (Bali)
Dia 205: Ubud – Denpasar – Ulluwatu – Kuta – Tanah Lot – Ubud
Dia 206: Ubud – Taman Ayun – Lovina
Dia 207: Lovina – Tulamben – Amed – Tulamben
Dia 208: Tulamben
Dia 209: Tulamben – Ubud
Dia 210: Ubud – Lombok – Gili Air
Dia 210 – 212: Gili Air – Kuta Lombok
Dia 212 – 217: Kuta Lombok
Dia 217 – 218: Kuta Lombok – Labuan Bajo
Dia 218 – 224: Labuan Bajo
Dia 224 – 227: Labuan Bajo – Vida abord Flores, Komodo i Rinca
Dia 227: Vida abord Flores, Komodo i Rinca – Labuan Bajo
Dia 228: Labuan Bajo – Ruteng – Ende
Dia 229-230: Ende
Dia 230: Ende – Moni (Kelimutu)
Dia 231: Moni – Maumere
Dia 232-233: Maumere
Dia 233: Maumere – Kupang – Jakarta
Dia 234: Jakarta – Kuala Lumpur
ENLLAÇOS A ENTRADES
-
Benvinguts a Indonèsia, fent quilòmetres cap a Borobudur!
-
Bromo, un volcà de somni!
-
Kwan Ijen, cap a les entranyes de la terra
-
Ubud, l’Occident d’Indonèsia
-
De ruta per l’illa de Bali!
-
Primer contacte amb el fons marí de Bali
-
Gili Air, el paradís del corall mort
-
Kuta Lombok, tranquil·litat, surf i platges de somni
-
Dies de calma i recuperació a Labuan Bajo
-
Vida a Bord per les illes de Flores, Komodo i Rinca
-
Els dinosaures del segle XXI
-
Això va de volcans, lo Kelimutu
QUADRE DE DESPESES
Us deixem el quadre de despeses d’Indonèsia, on vam estar un total de 36 dies. Recordem que en aquests comptes afegim totes les despeses que hem tingut durant la nostra estada.
- El canvi en el moment d’estar en el país va ser de 1€ – 15279,9 IDR +/-
Aigua 1,5 litres 3500 IDR
Bossa de patates locals 1000-2000 IDR
Cervesa Bintang 660 ml 25000-35000 IDR
Sobre de cafè amb llet 1000-2000 IDR
Imprimir 1 full a Bali 2000 IDR
Brick 200 ml de llet 4000 IDR
1L de Benzina en Benzinera 6500 IDR
Pastilla de sabó del cos 1300 IDR
Sabó de la roba bossa de 60 gr 1000 IDR
Xampú H&S 180 ml 15900 IDR
Nit d’hotel/ Homestay 150000 IDR de mitjana
Nasi Goreng 10000-25000 IDR
Raspall de dents Oral B 6000 IDR
Xocolatina d’ametlla 13000 IDR
Crema hidratant local Marine 5000 IDR
Esprai antimosquits entre 10000 i 60000 IDR depenent de la quantitat de DEET
Tabac 15000 IDR
Entrar en bany públic 2000 IDR
INFORMACIÓ IMPORTANT
Per connectar-vos a la corrent, no necessiteu adaptadors. Els endolls són igual que els de casa!
A la majoria de llocs trobareu ATM’s per treure diners i no us cobraran comissió (excepte la que us cobri el vostre banc). La quantitat màxima que podreu treure serà entre 1500000 IDR i 1250000 IDR en llocs menys turístics fins a un màxim de 3000000 IDR en llocs turístics com Ubud o els Aeroports.
Ull als ATM, alguns no us deixaran treure amb MasterCard, nosaltres ens vam trobar amb un bon pollo!
Per poder gaudir aquest país com convé, creiem necessari portar molts diners, tenir molta paciència i no voler abarcar gaire perquè els trajectes de lloc a lloc són molt llargs. Per tant, planifiqueu molt bé què voleu fer i com us moureu per no perdre temps innecessàriament i diners, és clar!
Si voleu visitar el volcà Bromo i no pagar una morterada, llegiu atentament el post que vam escriure sobre la nostra estada: Bromo, un volcà de somni!
Deixa un comentari
Comments 0