Laos

Laos és un petit país situat en una zona sense mar i que boreja molts altres països, entre ells Thailàndia, China, Birmània, Vietnam i Cambodja. Aquí hi viuen menys de 7 milions de persones, a Catalunya hi ha més gent que aquí! Durant els segles XIV i XVIII el territori de l’actual Laos pertanyia a Lan Xang (La terra del milió d’elefants). Curiosament us hem de dir que nosaltres no n’hem vist ni un d’elefant! El país va ser colonia francesa fins que el 1949 es va independitzar. Actualment, Laos és un país comunista, un dels pocs països comunistes que queden al món! Tot i això, nosaltres pensem que de comunisme poc hi queda en aquest país… Si voleu saber més sobre què va passar a Laos després de la seva independència, no deixeu de llegir l’entrada: Descubriendo COPE y la guerra secreta en Laos

bandera laos

índice                                                                                                                                                                                                                       A Laos, generalment la gent viu de l’agricultura de subsistència (cultiu de l’arròs) i quan surts de les zones urbanitzades et topes amb un país totalment rural on la major part del territori és format per muntanyes i denses selves tropicals. Així que viatjar per Laos és un regal per la vista, el verd ho impregna tot 🙂 El riu Mekong també té un fort protagonisme en aquest país, per allà on passa, marca l’estil de vida dels seus habitants i és que el riu és vida! Aquí hi ha grans plantacions de teca i algunes reserves d’estany però els recuros naturals d’aquest país són pocs.

4000 illes (193)

Les infraestructures són primitives, no hi ha sistema de ferrocarrils, les carreteres estan en mal estat i en zones rurals, la llum no arriba. La cara amarga de Laos és que tot i viure principalment (80%) de l’agricultura, els pagesos tenen por de treballar les terres perquè hi ha moltes mines antipersones sense explotar, només s’ha netejat una petita part de tot el que van vessar sobre aquest petit país els americans.

mapa laos

Els laosians practiquen el budisme i si mai heu tingut contacte amb aquesta religió és un bon lloc per veure com discorre la vida en un monestir budista, sobretot a Luang Prabang! També hi ha creences animistes, sobretot al nord del país on la gent viu força aïllada.

Vientiane (24)

La capital del país és Vientiane que és mereixedora de ser coneguda com la capital més tranquil·la de tot Àsia. A nosaltres ens va agradar força i creiem que val la pena visitar-la. Podeu veure les diferències abismals entre els laosians de poble i els de ciutat. Aquí tot és luxe i ostentació però encara queda força innocència. Si visteu el Tao Salat Mall encara trobareu algú que ve del poble per provar de pujar per les escales mecàniques 😉

 

Les nostres sensacions

Laos ens ha agradat molt perquè concentra gairebé tot el que a nosaltres ens agrada! Com ja sabeu, ens apassiona la muntanya però aquí més que caminar per les muntanyes del país, el que hem fet és gaudir dels nostres sentits, especialment de la vista. Ens encanta viatjar poc a poc i gaudir dels paisatges impressionants que ens va oferint el país: Selva, muntanyes, jungla, tot molt dens i sobretot, molt verd! Sabeu que m’encanta el color verd?

Vang Vieng (40)

Pensem que Laos és un país desconegut, almenys a casa nostra. L’hem visitat en ple juliol i hem de dir que ens hem topat amb molts més turistes dels que imaginàvem! També hem d’apuntar que pensàvem en Laos com un país molt menys contaminat pel turisme. Així doncs, només dir-vos que si voleu bons allotjaments, menjar occidental i tours programats, a Laos també els trobareu, en qualsevol racó, eh?

Ens hem trobat amb gent molt maca que sempre ha estat amable i a més, els laosians no treuen el somriure de la boca. Si es creuen les vostres mirades, un somriure està més que assegurat. Així doncs, hem gaudit dels paisatges, les coves, la gent i la gastronomia, especialment les baguettes.

Pakse (193)Pakse (195)

                                                                                                                                                                                                                       I direu si és que sou simples. I nosaltres us podríem respondre que després d’uns mesos per Àsia, un tros de pa és molt important per a la nostra alimentació i aquí, el passat francès del país ens ha donat moltes alegries!

Luang Prabang (43)

Pensem que si fos possible recórrer el país amb un vehicle nostre, l’experiència seria molt més intensa i gratificant. Sovint ens trobem asseguts en algun autobús i de cop, passem per un lloc en el que ens encantaria parar, però no podem, anem amb transport públic. Per tant, quan gaudim més, és quan anem en bicicleta o moto, d’aquesta manera pots parar on tu vols quan tu vols 🙂 És la part del viatge que gaudim més, parar ara i aquí! Sovint això ens aporta sorpreses molt gratificants i a Laos, moltes!

Luang Namtha (33)Vang Vieng (44)

                                                                                                                                                                                                              Hem d’apuntar que hem visitat el país molt ràpid perquè viatjàvem amb la nostra amiga Núria i ella tenia els dies comptats per tornar a casa. Això ha fet que veiéssim alguns indrets de passada i creiem que potser es mereixien molt més temps. Per exemple, tornaríem a Luang Prabang, Vang Vieng i Takhek sense dubtar-ho i de ben segur, no sabem quan, però hi tornarem!

Laos és un bon lloc per perdre’s, sobretot per les zones més rurals (la majoria) del nord i poder viure l’essència del país. Laos és un país molt pobre, de fet, dels més pobres de tot Àsia i això es nota només sortir dels nuclis urbans. La vida aquí discorre amb calma i tranquil·litat i la pressa no hi té cabuda. Si voleu relaxar-vos, Laos és el vostre destí!

Pakse (180)Luang Namtha (117)

 

                                                                                                                                                                    

Vientiane (56)

Allotjament

Allotjar-se a Laos és fàcil i relativament barat. Diem fàcil perquè els allotjaments barats, estan situats a les zones més turístiques a les que podreu arribar fàcilment amb un tuk tuk. Normalment, els busos o transports amb els que arribeu als llocs, us deixaran força apartats de les zones turístiques i per aquest motiu caminar, fer dit o agafar un tuk tuk serà gairebé sempre imprescindible.

Vang Vieng (144)

En general els allotjaments ronden una habitació doble entre 50.000 i 66.000 Kips/ parella i nit. El lloc més barat, força més tranquil i turístic és les Quatre Mil Illes, allà vam pagar per una habitació doble 25.000 Kips per parella i nit.

4000 illes (60)

Altres opcions podrien ser el Couchsurfing, nosaltres aquí no l’hem utilitzat i sabem que la xarxa en aquest país no és massa àmplia. Potser trobeu algun occidental que viu aquí de manera permanent i us pot allotjar. I una altra opció, que conegueu una família i us convidi a casa seva!

Les habitacions barates són senzilles sovint amb roba de llit neta, ampolla d’aigua, sabó i paper WC. Nosaltres sempre triem habitacions amb ventilador, mai amb aire condicionat. En aquest país els lavabos acostumen a ser fora de l’habitació i a estar compartits entre tots els hostes.

Vang Vieng (95)Pakse (2)

                                                                                                                                                                                                                Els lavabos i dutxes a la Laos no tenen res a veure amb els de casa nostra. Hi ha lavabos públics en la majoria de llocs i en gairebé tots cal pagar. Que hagueu de pagar no vol dir que estiguin nets, tot al contrari, poden estar més que bruts! En la majoria de banys públics us trobareu una comuna. Si hi ha lavabo occidental, gairebé mai hi ha paper i teniu una aixeta per netejar-vos.

4000 illes (29)

A gairebé tots els llocs teniu l’opció d’aigua calenta, alguns cops amb lavabo a dins la vostra habitació, altres cops amb lavabos compartits. Els lavabos acostumen a ser dutxes improvitzades al mateix terra del lloc habituat pel bany.

A les entrades que hem anat publicant teniu els llocs on hem anat dormint, amb el que ofereixen i el seu corresponent preu.

4000 illes (18)

 

Alimentació

Pel que fa l’alimentació, havíem llegit que Laos no era dels millors llocs per menjar. Doncs pel que fa a la nostra experiència, podem dir tot el contrari, hem gaudit molt amb el menjar! I sobretot el fet de poder trobar pa de veritat a gran part del país. A casa nostra el pa és un bàsic i quan portes un temps viatjant, això es troba a faltar!

Vientiane (196)

Gràcies al fet que Laos en gran part ha estat colònia francesa, les baguettes les pots trobar a tot arreu. Les pots comprar soles o amb entrepà de qualsevol cosa, des de baguette amb nutella, a entrepà de tonyina, de porc, beef, o de vegetals. A partir de 10.000 Kips/ baguette de nutella (quantitat generosa), per exemple.

DCIM100GOPROLuang Prabang (167)

                                                                                                                                                                                                              Altres plats típics dels que hem fet un abús per ser molts bons han estat la sopa de noodles i sobretot el Khao Soy, sabem que és una sopa amb fideus d’arròs, carn de beef, algunes verdures i unes pilotetes de no sabem què però al final, tot barrejat està de vici 😀 A partir de 10.000-15.000 kips/ plat.

Luang Namtha (199)Luang Namtha (198)

                                                                                                                                                                                                                 Un dels altres plats típics d’aquest racó del món és l’Stiky rice. Aquest tipus d’arròs és allargat i gairebé no conté midó per la seva forma de cocció, així doncs, és apte per celíacs. Els laosians el mengen fent una espècie de pilota amb les mans i te’l pots menjar com raja o menjar-te’l sucant-lo amb alguna salsa d’algun altre plat… Vindria a ser un acompanyament de qualsevol altre aliment i es serveix en una cistella de bambú. 1/2 Kg a partir de 5000 Kips.

4000 illes (55)Luang Namtha (228)

                                                                                                                                                                                                                  Un altre menjar típic i molt picant és la papaya salad o amanida de papaya verda com una ceba, res a veure amb la papaya dels nostres somnis: Taronja, sucosa i boníssima. De totes maneres, si teniu l’oportunitat, proveu-la! A partir de 10.000 Kips.

També hem aprofitat per gaudir d’altres plats que ens tornen bojos, els curris de carbassa o llenties amb llet de coco, quina cosa més bona! Aquest plat vindria a ser el típic Khmer Curry o una espècie de Amok, plats típics de Cambodja però que a Laos adapten a la seva manera i se’n surten amb més nota que a Cambodja! La cremositat dels curries de Laos perdurarà per sempre més en el meu record 🙂 A partir de 15.000 Kips, si voleu arròs, a partir de 5000 Kips més.

4000 illes (51)

Tampoc ens podem oblidar dels plats que trobem per tots els països asiàtics i que moltes vegades et salven quan no saps que menjar, el fried rice amb vegetals o carn i els fried noodles amb exactament el mateix. Recordem que tots acaben amb el mateix gust, canviant l’arròs pels noodles 🙂

4000 illes (53)

Luang Namtha (223)                                                                                                                                                                                                           Òbviament, també trobareu menjar occidental a preus desorbitats que nosaltres sovint no podem pagar a menys que estiguem desesperats, però aquí en general, hem menjat bé i no hem necessitat luxes.

Vang Vieng (11)

La beguda estrella de Laos és la BeerLao, la cervesa que és barata i bona, ronda els 10.000 Kips (1€) l’ampolla de 660 ml.

4000 illes (166)

El Cafè Lao no és dolent però a nosaltres no ens ha agradat especialment, és molt fort i te’n fiquen tant que es fa difícil acabar-lo sense haver visitat abans el lavabo! Si demaneu llet, sovint serà condensada i insuficient per matar el gust intens del cafè d’aquest país 😦 A partir de 5000 Kips.

Pakse (34)

 

Transport

El transport a Laos és majoritàriament lent, dolent i molt car. Les carreteres, sobretot les del nord del país, estan en molt mal estat, essent gran part d’elles pistes de terra plenes de forats; la qual cosa fa el transport molt lent i en sí, una aventura de risc! Encara que hi hagi alguna carretera asfaltada, els forats no hi falten. Això fa que les hores es vagin sumant en cada recorregut. Per viatjar per Laos, el primer que necessiteu, és paciència!

Els principals mètodes de transport acostumen a ser el bus o la mini van. No n’hi ha cap que sigui més còmode que l’altre. Sempre ens hem decantat pel preu.

DCIM100GOPRO

Els preus estan inflats tant per la comoditat com pel país en el que ens trobem. A més, si no vas amb agències, creiem que no téns massa opcions. Les estacions de busos estan sempre molt allunyades del centre del poble o ciutat i per tant, la única manera d’arribar a lloc és per mitjà d’una bicicleta, tuk tuk o caminant. Anar a l’estació de bus a comprar un bitllet sovint vol dir: Pagar bitllet, tuk tuk d’anada i tornada i després un tuk tuk per arribar carregats a l’hora de sortir amb el bus. Si nosaltres sumàvem tot això, no ens sortia a compte anar a comprar els bitllets pel nostre compte. Per tant, la nostra opció era comprar els bitllets en un agent turístic i regatejar!

Agafar un tuk tuk és una tasca complicada. En primer lloc, no es molesten ni en discutir els preus! Sempre els veus ajeguts a dins del tuk tuk i sembla que no tinguin ganes de treballar… De fet és l’únic país pel que hem passat en el que has de ser tu el que es dirigeixi al tuk tuk! Les vegades que els hem agafat, ha estat perquè no teníem més remei i juntament amb altres turistes, ha estat l’única manera de poder discutir i aconseguir millors preus.

Luang Prabang (58)Luang Prabang (169)

                                                                                                                                                                                                                 Un altre mitjà de transport que hem utilitzat en la nostre estada a Laos, ha estat la moto. És una manera senzilla de poder anar pel teu compte sense dependre d’altres mitjans de transport. Els preus del lloguer d’una moto per un dia és de més o menys uns 5€ (50.000 Kips/ dia), mentre que el litre de benzina és més o menys d’1€. Normalment, la moto semiautomàtica és més barata que l’automàtica.

Pakse (13)

Pakse (1)                                                                                                                                                                                                            També hem llogat algun que altre dia bicicletes. Quan les hem llogat ha estat sobretot perquè els llocs que volíem visitar eren a prop o perquè els camins eren impracticables per fer-los amb moto. El lloguer d’un dia de bicicleta ronda els 10.000 Kips. Normalment les bicis estan en mal estat i no val la pena llogar una mountain bike amb la que quedareu amb el cul quadrat i de ben segur no podreu ni canviar de marxes. Nosaltres recomanem llogar bicicletes de passeig i el seient ja serà una mica més còmode!

Luang Prabang (56)Vang Vieng (47)

 

                                                                                                                                                                                                                                                                Un dels mitjans de transport que hem utilitzat poc, ha estat la dels vaixells. Aquest només l’hem fet servir per creuar el Mekong en la zona de les 4000 illes, per poder arribar a la illa de Don Det. Per altra banda, és un transport clàssic al nord de Laos, per fer el recorregut des de la frontera del país a Huay Xai fins a Luang Prabang amb l’slow boat, durant un parell de dies.

Luang Prabang (32)Luang Prabang (21)

                                                                                                                                                                    Activitats

 • Trekkings pel nord del país. A la zona de Luang Namtha, Muang Xai i Nong Khiaw. En aquestes zones es pot fer a més, caiac. Sempre per mitjà d’agències.

Vang Vieng (38)Luang Namtha (60)

 

                                                                                                                                                                                                             

Luang Namtha (131)

Luang Namtha (77)Luang Namtha (68)                                                                                                                                                                                                 

 • Anar amb l’Slow Boat des de Huay Xai (frontera del nord amb Thailàndia) fins a Luang Prabang, es tarda 2 dies i es fa una parada per dormir.
 • Luang Prabang mereix una visita, és una ciutat Patrimoni de la Humanitat on la vida discorre molt tranquil·lament. Teniu molts temples, un mercat, bones vistes, el Mekong i cascades a pocs quilòmetres per refrescar-vos de la calor!

Luang Prabang (67)Luang Prabang (84)

                                                                                                                                                                                                              

Luang Prabang (189)Luang Prabang (193)

                                                                                                                                                                                                                 

 • Vang Vieng, allà hi ha molt més que tubbing. No us deixeu enganyar per la seva mala fama i apropeu-vos a aquest màgic paratge amb paisatges kàrstics increïbles, camps d’arròs, gent tranquil·la i coves impressionants. Ens ha encantat!

Vang Vieng (59)

Vang Vieng (71)4000 illes (40)

                                                                                                                                                                                                         

 • Vientiane, la capital del país creiem que mereix una visita. Us trobareu amb la capital més tranquil·la d’Àsia i tot i que nosaltres n’hem sentit mals comentaris, us hem de dir que a nosaltres ens va agradar. Bones postes de sol sobre el Mekong, l’estupa de Pha That Luang, el Buddha Park, una visita més que necessària a COPE i recórrer els seus carrers amb aire colonial a la cerca i captura d’un croissant. Nyammm!

Vientiane (305)

Vientiane (193)Vientiane (200)

                                                                                                                                                                                                                   

Vientiane (227)

Vientiane (296)Vientiane (292)

                                                                                                                                                                                                                 

 • La Plana de les Gerres o Plain of Jars, no hi hem anat però sabent que va ser la zona més bombardejada de tot Laos durant la Guerra Secreta.
 • Thakhek i les coves que hi ha properes, sobretot en època seca, perquè a l’època humida la majoria d’elles són impracticables o no s’hi pot arribar de cap manera.
 • A uns 100 km de Thakhek es troba el “The Loop” ens ho han recomenat com a la millor zona del país, no hi vam poder-hi anar i per això, hi haurem de tornar!
 • Bolaven Plateau (Pakse), si teniu temps creiem que val la pena llogar una moto al mateix poble de Pakse i des d’allà perdre’s durant dos o tres dies pel Bolaven Plateau. Es poden aconseguir mapes al mateix lloc on llogues la moto. Per dormir pel Bolaven Plateau no hi ha cap tipus de problema, hi ha Guest House per tot arreu. Us trobareu natura, cascades, cafè i les runes preankorianes de Wat Pho, a Champasak.

Pakse (127)Pakse (124)

 

 

                                                                                                                                                                                                                 

Pakse (51)

Pakse (81)Pakse (218)

                                                                                                                                                                                                              

 • 4000 illes, les illes principals són Don Khong, Don Khon i Don Det, nosaltres ens vam allotjar a Don Det. Des d’allà pots caminar o llogar una bicicleta i creuar per un pont de peatge a l’illa de Don Khon. En aquesta illa pots anar a veure els dofins d’Irrawaddy, millor en època seca. També es poden anar a veure les cascades més caudalosses del sud est asiàtic, les Somphamit. I les 4000 illes són un bon lloc per descansar, observar magnífiques postes de sol, gaudir de la calma i de la vida a la vora del Mekong, genial!

4000 illes (104)4000 illes (140)

 

 

                                                                                                                                                             Recorregut

Dia 139: Arribada al país – Luang Namtha

Dia 140 – 143: Luang Namtha

Dia 143: Luang Namtha – Luang Prabang

Dia 144 – 145: Luang Prabang

Dia 145: Luang Prabang – Vang Vieng

Dia 146: Vang Vieng

Dia 147: Vang Vieng – Vientiane

Dia 148: Vientiane

Dia 149: Vientiane – Thakhek

Dia 150: Thakhek – Pakse

Dia 151 – 154: Pakse, Bolaven Plateau

Dia 155: Pakse – Don Det (4000 illes)

Dia 156 – 158: Don Det

Dia 158: Don Det – Cambodja (Ban Lung)

 

Enllaços a entrades

 A les corresponents entrades trobareu tota la informació sobre allotjaments, on hem menjat, com ens hem mogut, què hem visitat i què ens ha costat. Reviseu-les!

Quadre de despeses

Aquí us deixem el quadre de despeses d’aquests 20 dies  per Laos. En aquest quadre incloem tot el que hem gastat sense deixar-nos res, o sigui, que són despeses reals.

despeseslaos

 • El canvi en el moment que hem estat allà era 1€ – 10566 Kips

Com a la resta dels països que hem passat, la despesa més gran que fem segueix sent amb l’alimentació. En canvi, a diferència de la resta dels altres països, l’allotjament a estat rellevat pel transport, sobretot a causa del seu elevat preu en cada desplaçament.

laos

Preus de coses bàsiques

Cafè Lao amb llet condensada 2000-5000 kips

1 litre de benzina 10000 kips

Ampolla 1,5 l aigua 5000 kips

Lloguer bicicleta per 1 dia A partir de 10000 kips

Cervesa BeerLao 640 ml 10000-15000 kips

Àpat en parades de carrer A partir de 10000 kips

Entrada en lavabos públics 1000-5000 kips

Entrepans en mercats 10000-20000 kips

Baguette gran 4000 kips

Pasta de dents Colgate gran + regal pastilla sabó Protex 15000 kips

Brick 250 ml llet 4000 kips

Bosseta Nescafè individual 1000 kips

Xampú cabell 13000 kips

Iogurt natural ensucrat 4000 kips

Lloguer moto 1 dia 50000 kips

Tabac 7000-8000 kips

Plat de Rice Noodle Soup amb porc, pollastre,… A partir de 10.000 Kips

Sticky rice o steamed rice 5000 kips/ ració

Trajecte de tuk tuk d’estacions de bus a centre ciutat Entre 5000-20000 kips/persona

 

Informació important

Adaptadors de corrent: No fa falta que porteu adaptadors per la corrent, les clavilles són diferents però els endolls que utilitzem nosaltres a casa, s’adapten sense cap mena de problema.

Diners i caixers automàtics: A tots els caixers que hem extret diners ens han cobrat 20000 kips de comissió i només hem pogut treure un màxim de 1.000.000 kips, que venen a ser poc més de 90 € segons el canvi.

Si heu de canviar diners, el canvi als bancs és millor que en llocs de canvi de carrer.

Llogar una moto: El lloguer de motos sempre és més econòmic si agafeu una màquina semiautomàtica que automàtica.

A Laos, l’agent turístic reconegut i que fa ecoturisme sostenible és el Green Discovery. El trobareu a tot arreu:  http://www.greendiscoverylaos.com/

Creuar la frontera del sud de Laos amb Cambodja no és tasca fàcil doncs és una de les més corruptes de tot el sud est asiàtic. Creiem que poder creuar-la sense ser estafat clarament davant dels teus propis ulls, és difícil. El problema, és que un cop estàs a la mateixa frontera si no tens algun tipus de transport, es pot fer complicat poder sortir d’allà, perquè no hi ha pràcticament cap tipus de transport, a part del de les agències que normalment ja van full. L’opció de fer auto-stop des d’allà, creiem que és la més complicada, perquè no creuen gairebé vehicles particulars, al menys la llarga estona que nosaltres hi vam estar no en vam veure passar cap (2 hores).

 1. Molt bona informació! ens servirà al 100% pel viatge que estem preparant per Àssia.
  Amb la no-recomanació de la frontera per Cambodja, per quin lloc recomaneu entrar i sortir? Algun altre consell?
  Us aniré preguntat coses a mesura que anem avançant cap a altres paísos 🙂
  Salut
  Ares
  Fuet-i-Mate

  • Moltes gràcies!! Per entrar a Laos, vam entrar pel nord des de Thailàndia i per allà no vam tenir cap tipus de problema però si voleu creuar de Laos a Cambodja no teniu gaire més opció, almenys que nosaltres coneguem. El problema d’aquella frontera és que veureu que us estan timant uns 4 o 5 euros i poc podeu fer. Encara que proveu a passar pel vostre compte, el problema és que no acostuma a passar-hi gaire trànsit i a la frontera us poden tenir un bon grapat d’hores i potser cobrant-vos el mateix.
   No us perdeu la zona de Thakhek, nosaltres no la vam poder visitar a causa del mal temps però tothom ens ha comentat que és el millor del país.
   Quan marxeu cap allà?? Ja anireu dient, bon viatge!!!
   Úrsula i Marc

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: