Malàisia

Malàisia és un país relativament petit i poc poblat si ho comparem amb Espanya però és clar, és ple d’illes i podria ser perfectament el paradís de qualsevol. Si baixeu de Thailàndia, de cop, us trobareu amb Malàisia i aquest país està connectat amb Indonèsia, al Borneo malai i també separat per mar, d’aquest altre país.

Bandera Malàisia

La Malàisia peninsular i la oriental estan dividides pel Mar Meridional de la Xina. El seu clima equatorial li confereix dues èpoques segons la zona on us trobeu: la seca i la humida. Així que planifiqueu el vostre viatge!

Malaisia

Tot i que l’idioma oficial és el malai, aquí es parlen moltes altres llengües i pràcticament tothom parla un anglès més que acceptable. Per tant, esteu de sort perquè aprendre malai és tasca complicada 🙂

Els malais són majoritàriament musulmans i molt practicants però això no vol dir que no siguin tolerants. Ells entenen que vosaltres practiqueu altres religions o que simplement ni creieu en res però com és lògic, als llocs de culte, s’exigeix respecte. Penseu que Malàisia és un país multicultural ple de musulmans, hindús i xinesos, entre d’altres. No tot són flors i violes i aquí també hi ha problemes de convivència però els majors avenços a nivell econòmic, s’han donat a partir de la interacció d’ètnies i cultures diverses.

Pulau Pangkor (59)

Georgetown (33)Georgetown (78)

                                                                                                                                                                                                  

Georgetown (121)

Aquí les dones porten vel però la majoria treballen i curiosament, gràcies a les meves últimes pràctiques de la Llicenciatura en Psicologia sobre feminismes, he descobert que la major taxa de programadores informàtiques (en femení) del món es troba aquí! Per aquest motiu les hipòtesis neurobiològiques sobre les capacitats dels gèneres a l’hora de pensar, dir i fer, queden totalment desterrades. Gràcies malaies!!! 😀

En aquest país multicultural regatejar és possible però és més difícil amb els malais. Intenteu-ho fort amb xinesos o indis, ells també hi estan avesats!

Malàisia viu en una monarquia electiva constitucional amb un sistema de govern hereu de l’època colonial britànica, un parlamentarisme que no sabem si ho fa 100% bé o malament però entre els més rics del país no només hi ha malais, ja és un primer pas.

Melaka (79)

Aquest país també destaca per la seva cuina. Nosaltres hem de dir que no ens ha enamorat pel paladar però no podem negar que els fogons d’aquest país estan qualificats com un dels millors del món per la quantitat de cultures que hi han passat i les que encara hi viuen i aporten el seu granet de sorra als sabors malais.

Georgetown (41)

Per tot això i molt més us animem a que visiteu aquest desconegut d’Àsia!

SENSACIONS

A Malàisia ens hi hem sentit molt a gust i les sensacions han estat magnífiques. En primer lloc val a dir que és el país del Sud-Est Asiàtic que hem trobat més desenvolupat en tots els aspectes. La gent és molt més culta, té moltes inquietuds i a més, són molt educats. Com expliquem en l’apartat d’activitats; a banda de la gent i el nivell de desenvolupament; ens trobem amb cultura i natura per a tots els gustos!

Cameron Highlands (32)Pulau Pangkor (50)

                                                                                                                                                                                             Aquest país encara està poc explotat turísticament a nivell de turisme forani. La majoria de turistes són autòctons i això us permetrà gaudir d’experiències autèntiques i relacionar-vos molt amb la gent! Pensem que Malàisia és un bon destí per als viatgers amb un pressupost mig i amb ganes de gaudir de natura (platges, diving, muntanyes, animals, parcs nacionals) i cultura 🙂

Cameron Highlands (237)Langkawi (214)

                                                                                                                                                                                                     A diferència de la resta dels països que hem visitat fins ara; és un país una mica més car encara que també la qualitat d’allotjaments, transports i infraestructures és força superior a la que ofereixen els seus veïns. Per altra banda, essent un país més car, ens hem gastat menys diners que en altres indrets que es pressuposen més barats com Cambodja o Laos.

Una cosa que destaquem i que no és habitual per aquestes contrades és que aquí hi ha preu a tot. Una cosa que pot semblar molt òbvia al món occidental aquí no ho és tant i hi ha preus segons el teu origen o la teva condició de turista. Per sort a Malàisia, acabem pagant el mateix que la gent local. Això per nosaltres és una de les coses que més tranquils ens deixen, així t’estalvies estar lluitant pel preu en cada moment.

Melaka (36)

El que més ens ha impactat és la diversitat de gent, de totes les cultures i religions. La gran majoria del malais són musulmans però no tens cap problema en trobar un bon grapat d’indis amb els seus respectius negocis, els restaurants indis que ens salven la vida! Per totes les ciutats que hem passat, també ens hem trobat el corresponent barri xinès amb els seus temples, els seus habitatges típics i com no podria ser d’altra manera; els seus restaurants i les seves botigues.

Pulau Pangkor (54)

En general és un país molt desenvolupat i on no ens costaria massa trobar un racó per viure. El problema és que tenen uns sous irrissoris comparant-los amb el nivell de vida.

ALLOTJAMENT

A Malàisia en general l’allotjament està net i més que correcte. Amb això volem dir que tot i que és car, mai us trobareu amb espais bruts. Nosaltres sempre ens allotgem en llocs de gamma baixa però igualment, no tenim res a dir. Sempre ens hem trobat amb roba de llit neta i lavabos nets.

Cameron Highlands (30)Langkawi (27)

                                                                                                                                                                                                Sovint els lavabos són compartits i en un espai una mica allunyat de la vostra habitació. Per nosaltres això no és un problema i si tot està net, encantats.

Gran part dels allotjaments barats disposen de cuina a la vostra disposició. I si com nosaltres, porteu uns mesos en ruta, de vegades ve de gust fer la compra i cuinar alguna cosa de casa per assaborir per exemple, una bona truita de patates o una simple amanida!

k (134)Langkawi (32)

                                                                                                                                                                                                 Alguns cops, amb el preu de l’allotjament, s’inclou l’esmorzar bàsic. Això vol dir, unes torrades amb mantega i melmelada i un cafè o te.

Sovint el cafè i el te són gratuïts i sou lliures de prendre’n tants com vulgueu.

El wifi als allotjaments de Malàisia en general és correcte i funciona bé. Normalment, tindreu espais comuns on poder treballar i si teniu sort, seran d’estil jardinet amb gats, molts gats!

Hem acostumat a pagar per una habitació doble amb ventilador, roba de llit neta i lavabos compartits entre 25-40RM (Entre 5,68 i 9,66 €/parella i nit). Alguns cops amb esmorzar, d’altres amb cuina i sovint amb cafè i te gratuïts. Wifi sempre correcte.

Cameron Highlands (8)Langkawi (29)

                                                                                                                                                                              ALIMENTACIÓ

Pel que fa el menjar malai no ha estat el que més ens ha agradat i això que tothom ens havia dit que en aquest país s’hi menja de vici. A nosaltres que no som gens exigents no ens ho ha semblat. Que no ens treguin de la Índia! Aquí l’alimentació es centra com a la resta d’Àsia, en l’arròs i fideus acompanyats per barreges de verdures, pollastre quan s’escau, i algun que altre condiment. A més, com a Sri Lanka, aquí el picant el notem molt potent i se’ns fa una mica pesat 😀

Georgetown (46)

Malàisia està format per moltes cultures però les més presents a la cuina són la malaia, la xinesa i la índia i podem dir que bàsicament, us alimentareu de plats d’aquestes cultures. Hi ha quatre paraules bàsiques que cal conèixer a l’hora d’intentar desxifrar una carta o menú: Nasi: Arròs, Mee: Fideus, Goreng: Fregit, Ayam: Pollastre.

Georgetown (52)Kuala Lumpur (62)

                                                                                                                                                                                              

Kuala Lumpur (8)

En arròs veureu per tot arreu el Nasi Goreng o arròs fregit amb salsa de soja i algun acompanyament com un ou ferrat o uns pinxos. Un altre clàssic és el Nasi Ayam (arròs i pollastre). En fideus o noodles, a qualsevol carta trobareu el Mee Goreng. Són plats econòmics i que trobareu a qualsevol lloc, parades de carrer incloses!

Georgetown (68)

No podem deixar-nos la sopa més famosa de Malàisia que nosaltres no hem tastat, el Laksa.

Nosaltres quan hem menjat millor ha estat quan hem vist algun restaurant indi. Els preus són bastant més cars que a la Índia clarament està, però a molts dels llocs que hem menjat, no tenien res a envejar a un bon restaurant indi autèntic 🙂 La influència Índia fa que aquí es pugui menjar Roti Canai (sense farcit), una massa de pa semblant als rotis o naans indis que pot anar farcida del que vulgueu. Nosaltres sempre l’hem demanat per acompanyar els àpats.

Kuala Lumpur (309)

Una cosa típica a Malàisia a l’hora de menjar són els Food Courts. Són un tipus de mercats on està tot rodejat per diverses parades o petits restaurants amb diferents menjars i preus. Al centre està ple de taules. Allà tries el que vols a qualsevol de les parades, t’asseus i després et serveixen a la mateixa taula. Pel que fa a les begudes en aquests llocs, s’encarrega una altra parada. Al moment que estàs entaulat et venen a demanar les begudes (si en vols). Els líquids acostumen a ser més cars.

Georgetown (43)

Recomenació: Compreu al que volgueu al super i així us estalvieu alguns dinerons. Al cap i a la fi, és un bon lloc per menjar bé, de vegades bo i si saps triar, fins i tot barat hehehe En aquest país no hi haurà problema perquè treieu la vostra beguda en un Food Court, un restaurant local o un lloc de carrer.

Malàisia no deixa d’estar al Sud-Est asiàtic i això es nota en l’alimentació i en les analogies a l’hora de cuinar. Amb això volem dir que si sou de menjar pinxos, hi ha una costum de fer-ho TOT en pinxos o com s’anomena per aquí, Satay. Podeu trobar des de pinxos de carn, qualsevol tipus de peix, dolços o del que menys us penseu. Aquest els podeu trobar a qualsevol lloc tant en pobles, ciutats, mercats o Food Courts. Acostumen a ser parades ambulants i mooolt econòmiques! També teniu opció de Lok Lok de carrer, el que seria una espècie de fondue de pinxos.

Georgetown (53)

Per altra banda, al haver-hi tants xinesos, una altra opció és anar a menjar al barri xinès de torn. Allà hi trobareu tot tipus de menjar xinès 🙂 Nosaltres hi vam anar una vegada però no vam arriscar gaire, vam tirar-nos a menjar fideus hehehe

Una cosa que no podeu deixar de menjar a Malàisia, és fruita. Acostuma a ser boníssima i depèn on, barata. A més, si passeu per les Cameron Highlands, heu de degustar en alguna granja les maduixes, boníssimes!!

Molts dels Guest House on hem estat acostumen a tenir cuina per utilitzar-la com us convingui. Nosaltres acostumem a usar-la perquè això comporta poder deixar l’arròs en algun àpat 🙂

La beguda nacional és el Teh Tarik que efectivament és te però barrejat amb llet condensada i servit com si aboquessin sidra a Astúries 😀

Kuala Lumpur (312)

A Malàisia també hi trobareu els famosos supermercats de Thailàndia, els 7Eleven però aquí no hi trobareu gairebé res així que no us emocioneu!!! Hi ha begudes, alguns fideus per afegir aigua calenta i algunes llaminadures.

TRANSPORT

A Malàisia el transport és car però eficient. Els millors busos del nostre viatge ens els hem trobat en aquest país. Els busos són més que còmodes, molt nets, ràpids i amb l’aire condicionat a tota hòstia, així que porteu SEMPRE roba d’abric pels trajectes. En cas contrari, us ficareu malalts.

Les estacions de bus acostumen a ser en llocs accessibles amb transport públic o a peu.

Els bitllets de bus es poden comprar a les mateixes estacions d’autobús però aquí el transport no és públic, sinó privat per la qual cosa, a l’estació de busos hi ha diferents agències on comprar els bitllets al mateix preu que la gent local! A nosaltres ens agrada saber que no som estafats per tota la cara i aquest sistema, tot i que és car, ens dóna tranquil·litat. Paguem contents, vaja!

En alguns casos, també hem utilitzat el servei de mini van. Igualment, vehicles néts amb aire condicionat i ràpids, algun cop fins i tot, massa!!!

Cameron Highlands (4)

Les infraestructures d’aquest país són més que correctes i ens aventurem a dir, que sovint, molt millors que les de casa nostra!

El transport públic interurbà és eficient, pràctic i fàcil. Així doncs, moure-us per les ciutats és tasca fàcil. A alguns llocs com a Georgetown, teniu algun autobús gratuït que para als llocs turístics. A Kuala Lumpur també teniu un bus que us deixa de manera gratuïta a la Menara KL.

També hem utilitzat en diversos casos vaixell per moure’ns cap a les illes del país. El transport és correcte i igualment eficient. Els vaixells tenen aire condicionat, espai i jaquetes salva-vides!!!

Georgetown (6)

Per moure’ns per les illes també hem utilitzat moto. És un bon sistema per poder visitar llocs una mica allunyats que a peu serien difícils de recórrer i a més, us estalviareu els diners del taxi (teksi). Per exemple, a Pulau Pangkor vam haver d’agafar taxi per pujar del moll al lloc on ens allotjàvem i el preu és de 15RM/ trajecte. Així doncs, la despesa de la moto està més que coberta amb només un trajecte.

Langkawi (182)

Resumint, Malàisia és un bon destí per moure’s en transport públic perquè aquest és eficient, còmode, amb horaris amplis i amb preus assequibles.

ACTIVITATS

A Malàisa disposeu d’una gran quantitat d’activitats per entretenir-vos i conéixer el país. Pràcticament totes elles estan relacionades amb la natura, tan sigui trekkings a les muntanyes o a les selves, contemplar la gran quantitat d’espècies animals que tenen, practicar snorkel en aigues cristal·lines o gaudir dels millors divings del món. També ens trobem amb d’altres activitats relacionades amb les seves etapes colonials.

Les ciutats més interessants per les que hem passat són:

Georgetown: Aquesta ciutat, situada al nord-oest del país, ha anat creixent amb grans edificis i amb construccions més noves però la seva part més històrica i els edificis que s’utilitzen per diferents activitats de l’estat; són tots ells de l’època colonial. En algunes guies, hi ha recorreguts per poder-los visitar tranquil·lament en una petita excursió de només un dia caminant. A més, aquí podreu gaudir de les meravelles de l’Street Art!

Georgetown (128)Georgetown (202)

                                                                                                                                                                                             Melaka: El casc antic d’aquesta ciutat, situada al sud de Kuala Lumpur està plena de diferents edificis colonials així com una bona quantitat d’esglésies. És una ciutat molt tranquil·la on a més de poder gaudir de l’arquitectura de l’època colonial, pots recórrer Little India i Chinatown. Aquí el transport estrella és el Tuk Tuk amb decoració psicodèlica i llums incloses de la Hello Kitty!

Melaka (16)Melaka (73)

                                                                                                                                                                                           Kuala Lumpur: La capital de Malàisia és una ciutat relativament nova, creada a partir de la seva època colonial. Podeu gaudir de grans mesquites, arquitectura colonial, barris com China Town i Little India. I per descomptat, no deixeu de visitar les Torres Petronas i la Menara KL, us esperen edificis de vertigen i vistes increïbles!

Kuala Lumpur (120)Kuala Lumpur (279)

                                                                                                                                                                                            

Kuala Lumpur (136)

Malàisia té una gran quantitat de Parcs Nacionals, nosaltres n’hem visitat tres però creiem que caminar entre mig d’aquestes gegants selves i de les més primitives del món ha de tenir el seu encant.

Les Cameron Highlands es troben al centre del país, a la seva part peninsular. Aquí és poden fer diferents tipus de trekkings pel mig de la selva i si hi ha sort, es poden arribar a veure famílies de micos en el seu hàbitat natural. Amb més sort, enmig d’aquests trekkings també et pots arribar a creuar amb els micos negres que nosaltres no vam aconseguir veure. En aquestes terres són especialment bones les maduixes i les plantacions de te són del tot espectaculars amb mantes verdes que cobreixen totes les valls. Per altra banda, la Rafflesia, la flor carnívora més gran del món habita per aquestes contrades. Molt a prop d’aquest Parc Nacional es troba una de les selves més antigues de la terra, Taman Negara.

Cameron Highlands (294)Cameron Highlands (267)

                                                                                                                                                                                       Visitar Semenggoh Wildlife Center també és una experiència única si encerteu l’època (millor seca). En aquest parc de Borneo vam poder gaudir d’orangutans en llibertat. Nosaltres vam tenir molta sort perquè era època humida i pels animals seria la fruit season! Al nord de Borneo, hi ha el parc de Sepilok, aquí també és fàcil poder veure els orangutans, però nosaltres en aquella part del país no hi vam arribar. Per la mateixa zona us trobaríeu amb el Parc Nacional Mulu-Kota Kinabalu amb trekkings, muntanyes, coves i fauna salvatge!

k (76)

Per últim vam visitar el Bako National Park, situat molt a prop del poble de Kuching, al sud de Borneo. En aquest parc, l’activitat estrella són els trekkings per la selva i l’avistament dels micos Proboscis, dit d’altra manera, els micos narigudos. Aquí, exactament com en el parc del Semenggoh, quan nosaltres hi vam ser, era època humida i la dificultat de poder veure animals era bastant gran. Només baixar de barca els vam veure a la mateixa entrada del parc.

DSC_0040DSC_0052

                                                                                                                                                                                                   No podeu deixar de perdre-us per alguna de les moltes illes de Malàisia. Nosaltres vam ser a Langkawi, una illa amb platges precioses i desertes i amb un turisme força familiar. També vam visitar una altra illa, Pulau Pangkor, situada al centre-oest del país. Aquesta illa acull turisme local i això té els seus pros i els seus contres. En primer lloc és molt tranquil·la i molt barata però si no agrada gaire el menjar local, no hi ha gaires opcions per menjar occidental. A banda d’això, l’illa té unes platges increïbles amb unes postes de sol fantàstiques. Nosaltres per desgràcia no vam poder-la gaudir com es mereix, perquè aquí va ser on en Marc es va començara trobar malament. Pel que diuen altres bloggers, Pulau Kapas també és el paradís 🙂

Langkawi (5)Langkawi (143)

                                                                                                                                                                                                  A banda d’aquestes illes, altres que sabem són molt recomanables però on no hem estat són les Perhentian al nord-est de Malàisia. Bon lloc per descansar, prendre el sol a les platges d’aigües cristal·lines, fer snorkel i diving. Un altre lloc de l’estil però més car, és Tioman i en aquest país hi ha un paradís pels diving lovers, Sipadan, on podeu fer algunes de les millors immersions del món!

RECORREGUT

Dia 116: Arribada a Malàisia direcció Langkawi

Dia 116 – 119: Langkawi

Dia 119: Langkawi – Georgetown

Dia 119 – 121: Georgetown

Dia 121: Georgetown – Cameron Highlands

Dia 121- 125: Cameron Highlands

Dia 125: Cameron Highlands – Pulau Pangkor

Dia 125 – 129: Pulau Pangkor

Dia 129: Pulau Pangkor – Melaka

Dia 129 – 132: Melaka

Dia 133: Melaka – Kuala Lumpur – Cap a casa

Dia 184: Phnom Penh – Kuala Lumpur

Dia 184 – 188: Kuala Lumpur

Dia 188: Kuala Lumpur – Kuching

Dia 188 – 192: Kuching

Dia 192: Kuching – Bako National Park – Kuching

Dia 192 – 195: Kuching

Dia 195: Kuching – Jakarta

ENLLAÇOS A ENTRADES

QUADRE DE DESPESES

A Malàisia hi hem estat un total de 31,5 dies, repartit en un parell de vegades que hi hem entrat i el dia i mig que hem estat a l’aeroport fent escales. La despesa mitjana per dia per persona és de 12,55€ fent activitats i movent-nos força! No ens podem queixar 🙂

Quadre despeses

La moneda oficial de Malàisia és el Ringgit i aquesta, és força estable.

Malàisia ens ha resultat un país car en referència a la majoria dels seus veïns del Sud-Est Asiàtic però no podem perdre de vista que la relació qualitat preu és superior que a gran part dels països de la zona que hem visitat. Com sempre, nosaltres perdem el cash en alimentació i això que aquí hem cuinat força i sempre mengem de carrer o en llocs molt econòmics. La resta de diners van cap a l’allotjament i el transport. Aquest últim és car però eficient i de qualitat.

Gràfic despeses

El canvi l’hem fet aproximadament: 4,32 MYR (Ringgits) – 1€

PREUS DE COSES BÀSIQUES

Aigua 1,5L A partir de 2RM

Coca cola de llauna 2RM

Menjar de mercat o de carrer (plat arròs + pollastre) A partir de 5RM

Pa de motlle gran 3,50 RM

1L de llet 5,20RM

10 sobrets de Nescafé 3 en 1 5RM aproximadament

Te Tarik Iced 1,8-2 RM

Utilitzar un lavabo públic 0,2-0,5 RM

Bossa de fruita pelada 1-3RM

1 kilo de Lichies 5RM

1 kilo de Mango Lee 5RM

Lloguer moto automàtica 1 dia 20RM

Habitació doble entre 28-40RM (en alguns, esmorzar bàsic inclòs i en la majoria, te i cafè gratuït)

VISAT

Una de les coses que creiem més important, és la facilitat d’entrar en aquest país. L’entrada és gratuita i per tres mesos (90 dies). Per a més informació us deixem l’enllaç amb el visat de Malàisia.

INFORMACIÓ IMPORTANT

Els endolls del país són tipus G amb un voltatge de 240V i una freqüència de 50 Hz. Caldria un adaptador però si no el teniu, us expliquem com fer-ho:

Agafar un bolígraf que entri al forat superior de l’endoll.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

                                                                                                                                                                                             Apretar una mica amb el bolígraf i al mateix moment posar l’endoll que tenim. Entra sol.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Un cop endollat, només manca que encengueu l’interruptor que hi ha en tots els endolls.

És un país senzill per fer-hi auto-stop. Nosaltres l’hem utilitzat en diverses ocasions i sempre ha funcionat encara que el vehicle que es parava no anés en la mateixa direcció que nosaltres.

Cameron Highlands (167)

Bon wifi gairebé arreu!

A nosaltres ens ha semblat un país segur i ple de bona gent!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: