Sri Lanka
Sri Lanka, la llàgrima d’Àsia o Ceylan (nom que prèn a partir de la seva colonització) és un petit país situat enmig del Golf de Bengala. Està molt ben connectada amb Índia, pel que pensem que si sou allà i teniu un visat per sis mesos, sortir de la Índia per anar a desconnectar uns dies a Sri Lanka és una molt bona opció!
Avui en dia és un país multireligiós i multiètnic en la que la majoria de la població és budista però un trenta per cent de la població practica altres religions com l’hinduïsme, el cristianisme i l’islamisme. La major part de la població és cingalesa o tamil. Aquests últims es concentren al nord i a l’est de l’illa.
No cal dir que Sri Lanka és famosa per la producció i exportació de te i pedres precioses. La seva bellesa natural la componen boscos tropicals, platges, paisatges de somni i un ric patrimoni cultural que fan de Ceylan un destí turístic ben famós. A tot això, s’hi sumen les temperatures caluroses tot l’any, excepte a les Terres Altes on la roba d’abric no està de més.
La història del país ha estat marcada durant més de vint anys pel conflicte ètnic entre el govern nacional i el moviment insurgent Tigres d’Alliberament del Eelam Tamil. Al 2002 s’acorda un alt al foc que es trenca en diverses ocasions per les dues parts. A principis de 2009, el govern nacional aniquila la guerrilla tamil i amb la mort dels alts càrrecs, sembla que s’entra en un període de pau.
Les nostres sensacions
Sri Lanka és un país que en general ens ha agradat però potser esperàvem una mica més. No volem dir que li manquin coses doncs en poc espai està concentrat tot el que es pot demanar per unes vacances, sol, platja, natura, parcs naturals, animals, muntanyes, cultura, gent amable,…
El que més ens ha agradat són els seus paisatges de somni, no dubtaríem en tornar a les Terres Altes, a gaudir de les plantacions de te, de les dones recolectores, de la fresqueta de les muntanyes, dels seus trekkings suaus i més que agraïts… Ja ho veieu, són moltes coses les que ens han agradat!
Per altra banda, el fet d’anar amb un pressupost ajustat, en aquest país és un handicap. Tot és molt car (si comparem amb altres països d’Àsia, i si compteu que veníem de la Índia, ens ha resultat més que car, caríssim!!!) i de vegades has de prioritzar què vols fer o veure. Creiem que les coses més maques del país es poden veure sense pagar!
Una altra cosa que a nosaltres ens ha decepcionat una mica és el menjar. De nou, amb pressupost ajustat, l’oferta és escassa i es limita als plats locals com el rice and curry i el kothu roti. I està bé menjar-ho de tant en tant, però d’això fer-ne la teva dieta durant 19 dies; no us enganyarem, se’ns ha fet pesat!
Una cosa molt positiva d’aquest país és que és petit i està molt ben comunicat. Això vol dir que tenim bones notícies! Si téns un pressupost baix i vols conèixer el país, estàs de sort! Es pot recórrer totalment amb transport públic (millor bus, segons la nostra opinió i reservar el tren pel recorregut per les terres altes) amb el consegüent estalvi de calers.Mentre viatgeu, veureu molta gent que viatja amb conductor però pensem que d’aquesta manera, és difícil tenir contacte real amb la gent local 🙂 I apuntar que l’única diferència entre viatjar amb cotxe i conductor o fer-ho en bus local és l’aire condicionat i l’espai personal que té cadascú hehehe Evidentment, el bus va ple a rebentar i fa una calor… que alguns cops és insofrible 😀
La gent a Sri Lanka és simpàtica i amable, en general. Si veus que algú et mira curiós, només cal fer un somriure i aquest somriure se’t retorna multiplicat per deu. És una gent amable i sincera que intenten ajudar-te si poden (molta gent no sap res d’anglès però almenys ho intenten!). Això sí, com a tot arreu, els únics delinqüents són els conductors de tuk tuk, espècie per catal·logar!
L’ambient és autèntic, és curiós veure el pastisser mòbil recórrer els carrers amb una espècie de mini cotxe carregat de bolleria nyaaaammm Quants dies l’hem perseguit!!! També hem gaudit de l’home de la loteria que passeja amb bici i tocant el “pito” per vendre’s!!! I hem somiat amb el senyor dels gelats, que sempre passava tocant la mateixa cançó repetitiva…
El triangle cultural és molt car ( en la majoria de llocs aproximadament 30$ / persona i entrada) i no ens mal interpreteu, però nosaltres pensem que no és el plat fort del país. Dels tres llocs més importants, nosaltres només hem visitat Sigiriya. Jo (Ursu) repetiria i tornaria a pagar però en Marc no! Anuradhapura ho vam visitar amb tuk tuk i sense entrar als llocs on s’ha de pagar, creiem que en vam tenir prou per fer-nos una idea del que és la part cultural de la ciutat. I a més, si véns d’altres països asiàtics amb budisme, segurament que has vist estupes més interessants! També vam obviar anar a Dambulla on hi ha unes coves budistes perquè veníem de la Índia, de veure Ellora i Ajanta i pensàvem que no ens compensava pagar el que costava l’entrada!
Finalment, només dir-vos que pensem que és un país molt bonic amb moltes opcions concentrades en un petit espai. Això permet moure’t i veure tot el que s’ha de veure en poc temps. Per exemple, amb un mes, n’hi ha més que suficient per fer una bona batuda. Amb pressupost ajustat pensem que és un país difícil doncs no està pensat per backpackers sinó per turisme de diners. Això vol dir que ells no contemplen ofertes per a tots els públics perquè entenen que tota classe de turisme està dins del mateix “paquet”.
Allotjament
L’allotjament a Sri Lanka és car per un backpacker amb baix pressupost com nosaltres. En la majoria de zones el preu d’una habitació doble mai és menys de 2000 LKR i pots pujar fins el que estiguis disposat a pagar.
Les habitacions acostumen a estar netes, amb roba de llit, mosquitera, tovalloles, paper de WC i en alguns llocs, fins i tot sabó.
La majoria d’allotjaments estan allunyats del centre, això vol dir que per pressupostos ajustats, potser arribar a un Guest House vol dir gastar unes rúpies extres amb un tuk tuk que t’apropi. És possible caminar (de fet, ha estat la nostra única opció) però entenem que carregats, de vegades es fa una mica feixuc fer uns quants quilòmetres buscant un lloc per descansar…
Nosaltres hem pagat per una habitació doble amb bany privat, mosquitera, tovalloles, paper WC i roba de llit entre 1000 i 2500 LKR. 2500 LKR només les hem pagat el primer dia, a partir d’aquí sempre hem intentar buscar de manera exhaustiva llocs més econòmics. En la majoria de llocs amb preus més alts, s’inclou l’esmorzar, nosaltres mai hem gaudit d’un esmorzar al nostre Guest House :S
Al sud del país, hem vist allotjaments des de 600 a 900 LKR per un llit per backpackers. No hem investigat com eren les habitacions però essent Sri Lanka un país força net, no creiem que tinguin molt que envejar a les que són una mica més cares.
Alimentació
L’alimentació no és excessivament cara en aquest país si saps buscar-te la vida. En llocs per a turistes però, els preus s’incrementen exponencialment i a més, s’afegeix un recàrrec del 10% en concepte de servei.
La nostra tècnica per buscar un lloc per menjar és xequejar tots els menús de tots els restaurants. Si hi ha un lloc sense menú i és local, demaneu els plats típics (són els únics que tenen) i serà un encert segur i a baix cost!
Molt important! En tots els productes envasats, sempre hi ha el preu imprès. Vigileu perquè en aquest país sempre us voldran timar amb això!!! Excepció: En la majoria de llocs, si demanes aigua freda, al preu imprès li incrementen 10 LKR sí o sí.
Els cingalesos mengen amb les mans, amb la mà dreta per ser exactes. Si ets esquerrà l’has cagat hehehe Si us aventureu a menjar amb les mans, a la majoria de restaurants hi ha una pica per rentar-se les mans on estan les taules. A nosaltres ens agrada i en molts llocs locals no et porten coberts.
La majoria de restaurants no s’anuncien com a tals, sinó com a Hotels.
Per esmorzar, l’oferta en la majoria de llocs va des de bolleria dolça a bolleria cingalesa (roti vegetal, roti d’ou, boles de peix o carn, etc.). Això ho trobareu en tot el país i els preus van de les 20 a les 80 LKR per peça. En llocs locals hem pagat per un te unes 40 LKR però en llocs turístics et demanen fins a 300 LKR o més, per un perolo de te. En la majoria de restaurants per turistes i Guest House s’ofereixen combos d’esmorzar a base de torrades amb mantega i melmelada, ous, fruita i cafè o te des de 400 LKR.
Per dinar, el plat típic és el rice curry que consisteix en arròs (molt arròs!) i platets amb dhal (llenties guisades), verdures, patates, amanida, tot guisat amb moltes espècies i molt molt picant! Teniu l’opció de triar el rice curry al vostre gust, amb pollastre, peix, etc. Nosaltres per aquest plat hem pagat des de 100 a 350 LKR però en llocs per turistes es pot arribar a pagar fins a 800 LKR. Val a dir que el consell dels locals és menjar en llocs on vagin els cingalesos doncs el menjar és realment casolà i més bó, ho podem corroborar!
A Sri Lanka també podeu trobar molt de peix a preus relativament barats; però la majoria de cops, en llocs exclusius per a turistes amb el seu imperatiu augment de preu.
Per sopar nosaltres hem optat gairebé sempre per un altre plat nacional, el Kothu Roti que és un plat a base de verdures, ou i pollastre, ternera o peix (depenent del teu gust) a la planxa. Un cop està cuit, ho tallen amb una espècie de ganivets i queda tot ben petit. Els plats són generosos i si no us agrada el picant demaneu “not spicy” perquè picarà igualment. Per aquest plat hem pagat des de 180 fins a 350 LKR.
Fan roti de tot el que vulguis i nosaltres l’hem menjat principalment de xocolata i plàtan amb mel. És una massa de pa feta a la planxa i farcida del que demanis i amb preus relativament econòmics que van des dels 120 als 300 LKR.
La pinya en aquest país és de vici, hem begut força sucs, l’hem menjat només pelada i hem provat el magnífic gelat de pinya de la Gelateria Rio de Negombo (localitzada a la Sea Road). Per un suc, hem acostumat a pagar 100 LKR i el gelat de pinya amb trossets de pinya natural a la Gelateria Rio costa 80 LKR i el seu record quedarà en les nostres papil·les gustatives pels segles dels segles!!!
A Sri Lanka hi ha més de 70 varietats de plàtans. N’hi ha de verds, grocs, vermells,… Nosaltres optem pels vermells com els de gamma de luxe! Boníssims i pels turistes caríssims (80 LKR dues peces).
Si pugeu en busos o trens, us oferiran cacauets torrats! No desaprofiteu la oportunitat de provar-los, quina delícia. Torren els cacaus i després els serveixen amb una barreja d’espècies i all torrat també, boníssims! Una bosseta individual costa de 20 a 50 LKR.
L’alcohol és car, el podeu trobar en la majoria de restaurants per a turistes o en licoreries. Una cervesa Lion de 650 ml en un restaurant ens ha costat 300 LKR.
Transport
Pensem que la millor manera de moure’s per aquest país és amb bus. És un mitjà de transport que arriba a tot arreu i des de tot arreu! Els preus són molt econòmics i això sí, els trajectes són mooolt llargs. Per recòrrer 60 Km pots estar tranquil·lament 4 hores! Encara que el preu us sembli barat, penseu que per ser turistes, el preu es duplica o triplica (això ens han dit els locals). No cal reservar ni comprar bitllets amb antel·lació, els busos surten amb una freqüència constant. Vas a l’estació, localitzes el bus, puges i a gaudir! Et cobren al llarg del trajecte, hi ha un senyor que només es dedica a això i a fer pujar gent al bus fins que es converteix en una autèntica llauna de sardines!
També es pot anar amb tren encara que no arriba a tot arreu. Anar amb tren en aquest país és una experiència única, sobretot per les Terres Altes! Els preus són irrissoris i el viatge, si pots anar assegut, és una delícia pels ulls 😀 Amb el tren, pots reservar amb antel·lació per preus més elevats però s’ha de reservar amb força temps perquè sempre s’omple. Nosaltres sempre hem comprat una hora abans de sortir i els preus són ínfims i sempre hem pogut gaudir del trajecte. Hem comprat bitllets en segona classe, puges al tren, busques un seient i a gaudir! Pot ser que quan pugis no hi hagi seient lliure, és qüestió d’anar controlant el moviment de gent i anar a la cerca i captura d’almenys una porta per poder apreciar el paisatge. Els trens van a velocitats ridícules i per tant, encara que estigueu a la porta, no caureu pas!
Altres opcions de transport són llogar un cotxe, una moto, un tuk tuk, un cotxe amb conductor o simplement, llogar bicicletes allà on estiguis en un moment donat. Després de veure que els nois de ConMochila havien llogat un tuk tuk per recòrrer el país, nosaltres ens ho vam plantejar però ens sortia per 150€ durant 19 dies i finalment, comparant els preus del transport públic, vam desistir. Entenem que la llibertat que et pot donar conduir el teu vehicle és bestial i en alguns moments, com a l’hora de buscar allotjament, pensàvem reiteradament amb el nostre tuk tuk…
Activitats
1. El triangle cultural (Anuradhapura, Sigiriya i Pollanawura) i també Dambulla
2. Visitar algun del parcs nacionals i/o fer un safari per veure una gran varietat d’animals (elefants, mils d’aus i fins i tot, lleopards!
3. Anar a les terres altes amb el tren de Kandy a Nanu Oya o a Ella
4. Caminar pels voltants d’Ella
5. Visitar alguna fabrica de te i veure a les tea pluckers treballant
6. Fer avistaments de balenes a Mirissa o a Trincomale
7. Fer alguna immersió en alguna platja del sud o fer snorkel
8. Banyar-te o prendre el sol a qualsevol de les platges que ofereix el país
Visat
L’entrada a Sri Lanka és impossible si no tens el visat abans d’entrar-hi. En aquest enllaç, us deixem la manera per poder-lo aconseguir.
Recorregut
Dia 1: Arribada a l’Aeroport Internacional de Colombo – Negombo
Dia 2: Negombo – Anuradhapura
Dia 3: Anuradhapura
Dia 4: Anuradhapura – Sigiriya
Dia 5: Sigiriya
Dia 6: Sigiriya – Kandy
Dia 7: Kandy
Dia 8: Kandy – Nanu Oya – Nuwara Elliya
Dia 9: Nuwara Elliya
Dia 10: Nuwara Elliya – Nanu Oya – Ella
Dia 11: Ella
Dia 12: Ella – Galle
Dia 13: Galle – Unawatuna
Dia 14: Unawatuna
Dia 15: Unawatuna – Mirissa – Unawatuna
Dia 16: Unawatuna
Dia 17: Unawatuna – Mirissa – Weligama – Unawatuna
Dia 18: Unawatuna – Galle – Colombo – Negombo
Dia 19: Negombo – Aeroport Internacional de Colombo
Enllaços a entrades
-
La Lion’s Rock de Sigiriya
-
Kandy Kandy
-
El tren de les Terres Altes fins a Nuwara Eliya
-
Com arribar a Ella’s Rock?
-
Descobrint Ella
-
El Fort de Galle
-
Dies de platja i calma a Unawatuna
-
Els regals del mar
-
Visat de Sri Lanka
Quadre de despeses
Aquí us deixem el quadre de despeses d’aquests 19 dies per Sri Lanka. Com veieu, hem gastat força perquè no és un país gens barat pels backpackers de pressupost ajustat com el nostre. Si mireu la gràfica, veureu que nosaltres ens deixem els calers en el menjar i en l’allotjament. Heu de pensar però, que si voleu visitar tots els llocs culturals i fer totes les activitats típiques, el pressupost se’n va molt més. Per tant, es pot gastar menys (sense fer activitats i menjant menys) i també hi ha l’opció de gastar mooolt més, per descomptat! També heu de tenir en compte que sinó busqueu molt, la majoria d’allotjaments estan a partir de 2000 LKR per parella i nit.
Nosaltres haguéssim pogut gastar més però donat que el nostre viatge no és per un mes d’estada fora de casa, sinó per un any o més, ens hem de limitar per estirar dies i també perquè no dir-ho, poder gastar més en altres indrets que potser ens resulten més atractius!
*En l’apartat activitats puntualizar que nosaltres només hem avistat balenes (5000 LKR/ persona) i hem fet immersions (2 immersions: 50€).
*A l’apartat d’entrades puntualitzar que només hem entrat a Sirigiya i a algun altre petit temple, però res més.
Preus de coses bàsiques:
- Rice and curry lloc local 100-300 LKR
- Aigua embotellada 50-80LKR
- Got de te 40-200LKR
- Suc de fruita 110-300LKR
- Noodles vegetals i ou 200-300LKR
- Kothu Roti 180-400LKR
- Pasta de dents 94LKR
- Galetes xocolata 90-150 LKR
- 6 plàtans 40LKR
- Vegetal Roti 40-80LKR
- Pastes, bolleria 20-80LKR
- Gelat de pinya de gelateria 80LKR
- Cono de gelat 80-100LKR
- Cervesa Lion 650 ml 300LKR (restaurant)
- Esmorzar complet (fruita, torrades, cafè o te, llet) 400LKR
- Amanida mixta 300-400LKR
- Bistec amb patates fregides i amanida 800LKR
Informació important
Molt important! Si vas de la Índia a Sri Lanka i tornes a la Índia després de l’estada; en cas de tenir una visa multientrada de la Índia, per poder sortir d’Sri Lanka i tornar a la Índia, necessites un bitllet de sortida de la Índia perquè sinó, no et fan el check-in a l’aeroport. I un bitllet de sortida de la Índia vol dir un vol confirmat, no serveix un bitllet de tren doncs els trens indis no connecten amb altres països i a més a més, no es pot comprar amb molta antel·lació. A les persones que teníem una visa multientrada, agents d’immigració ens esperaven a la sortida de l’avió. Ull!
Quan us retornin el canvi i us portin el compte, vigileu! Sempre s’equivoquen al seu favor, suposem que és casualitat!
Pel que fa els endolls de Sri Lanka són dels models D/M/G, de 230 V i 50 Hz. Si no es té adaptadors, i et trobes que es necessita el model D/M, no hi ha cap problema amb els endolls que tenim a Espanya. Només has de seguir els següents passos i funciona perfectament:
1. Agafar un bolígraf que entri al forat superior de l’endoll.
2. Apretar una mica amb el bolígraf i al mateix moment posar l’endoll que tenim. Entra sol.
3. Un cop endollat, només manca que encengueu l’interruptor que hi ha en tots els endolls.
La moneda d’Sri Lanka és la rúpia cingalesa que durant el nostre viatge, al canvi era 1€= 176/177 LKR
Que cracks! Quin munt d’info útil! Sense dubte aquestes són les ressenyes que valen la pena trobar quan es rastreja la xarxa en busca d’info per backpackers! Ja ús tenim enllaçats a la nostra pàgina! Gràcies per compartir! Sri Lanka, un pendent… (n’hi ha tants!!!)
Abraçada viatgera!!!
Txell i Xavi – Estem de Vacances
Guap@s, moltes gràcies! Escrivim i recopilem la info que nosaltres cerquem a l’hora de moure’ns. Entenem que potser si viatges per 20 dies tot això no fa falta perquè es tendeix a anar més suelto de calers però nosaltres intentem estalviar, ens hem tornat uns ratilles 🙂 Gràcies pels ànims, seguirem igual! Molts besets, una abraçada per vosaltres i a viatjar! Marc i Úrsula
Guapos!!! Estem preparant una mica quinze dies a Sri Lanka, amb tranquilitat que ens queda poc per tornar i no queden calers 🙂 i ens encanten els vostres posts, a mes de ser superutils a nivell dinformació pràctica. Moltes gràcies per compartir la experiència i per la feina feta. Està genial! Una abraçada!!!
Guap@ssss! Us encantarà SriLanka, per nosaltres va ser un bonic indret amb natura i espais verds molt bonics. El handicap va ser el nostre pressupost, vam trobar-lo un país car. Ens encanta poder-vos ajudar! Gràcies bonics i fins aviat! Abraçades 🙂
estoy preparando mi viaje sola a sri lanka en septiembre y tambien 19 dias como ustedes … el itinerario es casi parecido ya les contare
me han sacado dudas
y en breve les comenzare a preguntar dudas abrazo gracias
moltes gracies
Guapa, gracias por escribirnos. Nos alegra que te podamos ayudar y no dudes en preguntarnos lo que necesites y intentaremos ayudarte en lo que podamos. Un abrazo, gracias a ti!
Retroenllaç: Los 5 vinos viajeros de… Mos am perdut | Viatge a Ítaca
Retroenllaç: Els 5 vins viatgers de ….. Mos am perdut | Viatge a Ítaca
Retroenllaç: Dies 444 i 445: Trànsit d’una nit a Sri Lanka | Viatge a Ítaca