Farmaciola

A banda d’una assegurança de salut, creiem vital fer una visita al vostre Centre de Salut Internacional almenys dos mesos abans del vostre viatge, portar el vostre Carnet de Vacunació Internacional (Algunes vacunes són obligatòries per entrar en determinats països) i portar una bona farmaciola. Sí, el més segur és que no la utilitzeu però no se sap mai i més val prevenir que curar, no?

carnet-vacunes

De vegades anar amb parell de bosses plenes de medicació i material de cures sembla innecessari, i segons en quines destinacions ens trobem, ho és. Pensem però, que viatjar a països tropicals i en vies de desenvolupament fa més adient anar carregats amb això. En la majoria de llocs podreu accedir igualment a farmàcies i centres sanitaris però molts cops, ens aventurem en trekkings per la selva o ens dirigim a llocs aïllats en els que accedir a medicació i material de cures pot ser complicat. Per això, nosaltres pensem que no està de més anar carregat amb una mica més de pes i estalviar-nos algun ensurt.

images

Què cal portar? Us deixem una llista aproximada de què cal portat (no és exhaustiu doncs al final, no es pot carregat TOT) i com utilitzar-ho, si en teniu necessitat.

284236__globe-map-suitcase-travel_pfarmaciola

                                                                                                                                                                                                                                                      Respecte a la medicació que dueu, no està de més emportar-se els prospectes o fer-se un document i imprimir-lo amb les formes d’administració i la posologia per ficar-ho dins de la mateixa farmaciola. Sovint, no tindrem accés a la xarxa per consultar com ho hem d’utilitzar.

Ferides:

  • Uns guants o en el seu defecte, netejar-se les mans primer
  • 1 paquet de gasses estèrils
  • Povidona iodada en líquid o crema (us serà útil com a desinfectant i antisèptic de ferides). Una altra opció i la primera és netejar amb aigua corrent i sabó. Ull els alèrgics al iode!
  • Apòsit impregnat per cobrir ferides, ajuda a que un cop us ho treieu, no se us enganxin les gasses a la pell
  • Esparadrap adhesiu per cobrir ferides després de netejar-les i ficar un apòsit impregnat i/o gassa a sobre
  • Esparadrap de roba útil per per diverses coses. Primer, per cobrir ferides/ampolles als peus, talons, etc després d’haver aplicat algun apòsit tipus Compeed. Us ajudarà a que no us caigui l’apòsit. Per altra banda, si penseu que us heu pogut fracturar algun dit del peu, unint el dit que penseu fracturat amb el veí amb esparadrap de roba, us baixarà el dolor i seria el tractament d’elecció.
  • Punts de paper que no són imprescindibles però si us trobeu en un lloc allunyat, heu de pensar que les sutures, generalment, es fan en les 6 primeres hores després dels talls. Per tant, tot i que no és el mateix que suturar amb seda, els punts de paper uns poden ajudar a aproximar la ferida i a sortir del pas.
  • Tisores
  • Pinces estèrils, no són imprescindibles perquè les utilitzaríem per netejar les ferides de pedres o restes que no es poden quedar allà. Si no en teniu, netejeu amb aigua abundant i amb una gassa.
  • Pomada per cremades tipus Silvederma, us serà útil per cremades per calor, però també per contacte i aquesta pomada porta plata que també té efecte antibiòtic.
  • Crema solar amb protecció alta, útil per prevenir l’envelliment prematur de la pell i les cremades solars. L’exposició al sol repetida pot provocar cremades que s’han de tractar i a la llarga, algunes persones poden desenvolupar càncer de pell, així que cuideu-vos.

Procediment per cures de ferides: Treure restes incrustades si n’hi ha, netejar amb aigua i sabó. Aplicar povidona iodada i cobrir. Si us heu cremat, apliqueu després de netejar amb aigua i sabó pomada per cremades i un apòsit impregnat, després cobriu amb una gassa seca i un esparadrap adhesiu.

Picades d’insectes:

Les picades d’insectes en països tropicals poden repercutir en malalties greus i molt greus, per tant cal prevenir-les. Si podeu, aneu amb màniga llarga i pantalons llargs de colors clars. Utilitzeu repel·lents d’insectes. Emporteu-vos de casa una mosquitera per dormir, en molts llocs n’hi ha, però en d’altres no. Teniu en compte, que la majoria de mosquits piquen al vespre i també es concentren en zones amb aigua estancada. Tot i això, el mosquit que transmet el Dengue, per exemple, pica de dia!

  • Repel·lent d’insectes amb DEET
  • Mosquitera
  • Barra d’amoníac per alleujar les picades
  • En alguns casos, amb la barra d’amoníac no n’hi haurà prou per fer passar la inflamació, podeu utlitzar alguna pomada corticoide.
  • Per la picor, podeu prendre algun antihistamínic.
  • Al vostre Centre de Salut Internacional us indicaran si us cal profilaxi per la Malària/Paludisme

Mosquito

Dolor, febre i infecció:

  • Termòmetre. Es considera que tenim febre, a partir de 37,9ºC però en llocs tropicals, si la temperatura és major a 37ºC, cal estar alerta i acudir al metge.
  • Paracetamol per baixar la febre i com a tractament del dolor. Com a màxim 1 gram cada 8 hores.
  • Ibuprofè, antiinflamatori que ens ajudarà a disminuïr el dolor, la inflamació i també la febre. Si teniu febre però, eviteu-lo. L’ibuprofè pot aguditzar algunes malalties tropicals que cursen amb febre. 650 mg cada 8 hores màxim. Útil per dolors musculars, dentals, menstruals, etc.
  • Si hi ha febre i en principi esteu sans, de ben segur hi ha alguna infecció que pot ser de qualsevol tipus. Caldria dur algun tipus d’antibiòtic però al vostre de Centre de Salut Internacional, us indicaran algun antibiòtic adient per poder-vos emportar.
  • No utilitzeu l’aspirina o acíd acetilsalicílic. Augmenta el risc de sagnat i si teniu alguna malaltia tropical, es pot complicar.

images6

Torçades, contusions i cops:

Es comú donar-se cops o torçar-se el turmell caminant i més si hem deicidit sortir a fer algun trekking. Si estem en alguna zona força allunyada de la civilització, això ens pot dificultar la progressió i a més, angoixar als companys.

  • Bena Tensoplast o adhesiva. Bena forta, útil per torçades que pot disminuïr el dolor i manté el membre estable. Com aplicar-la? Si us heu torçat el turmell, us pot fer sortir del pas. Es tracta de que abans d’aplicar-la el peu estigui el més recte possible i com ho fem? Agafeu un mocador de coll i fiqueu-lo entre els dits del peu, estireu el mocador cap a la part proximal del cos, és a dir, cap a vosaltres mateixos. Una altra persona, us pot aplicar l’embenat. Comencem de la part més distal (els dits del peu) a la més proximal (turmell). Normalment amb una passada ja notareu alleujament. Si heu de fer més d’una passada, talleu la bena i torneu a començar, serà el més segur. Només cal que cobriu fins una mica per sobre del turmell, serà suficient.
  • Podeu prendre algun antiinflamatori com l’ibuprofè o analgèsic com el paracetamol, que us ajudaran a alleujar el dolor/inflamació i a arribar a un lloc on pugueu visitar un centre mèdic.
  • Si us doneu un bon cop, us podeu aplicar gel local (sempre cobert amb alguna cosa, un tros de roba, per exemple, doncs el gel també provoca cremades). Si esteu en un lloc de muntanya, una altra opció és submergir la zona afectada en algun riu, l’aigua estarà freda i us alleujarà.

Trastorns digestius:

Viajar implica canviar d’alimentació en la majoria dels casos i això molts cops repercuteix en la nostra salut digestiva. Ens podem trobar davant de diferents situacions com:

  • Diarrea, és l’afectació més comuna en els viatges internacionals. En llocs en vies de desenvolupament, les aigües no estan tractades com a casa nostra i tot i prendre precaucions com beure aigua embotellada, rentar-se les dents amb aquesta aigua i/o potabilitzar l’aigua, podem patir diarrea. Penseu que tot i menjar en llocs aparentment “correctes” i a vegades amb preus més alts, els aliments es renten majoritàriament amb aigua corrent i les vaixelles també. Els canvis d’alimentació són forts i no hi estem avesats. El tractament d’una diarrea no complicada (sense febre que ens podria fer pensar en una infecció) pot ser la Loperamida o Fortasec. Es comença amb 2 comprimits (4 mg) després de la primera deposició líquida i posteriorment, un comprimit (2mg) després de cada deposició fins un màxim de 16 mg (8 comprimits) diaris i un màxim de 2 dies. Si segueix, consultar un metge. Cal hidratar-se i fer dieta astringent, si podeu.
  • Per a la rehidratació oral també podeu utilitzar begudes isotòniques com el Getorade o l’Aquarius o el sèrum oral que es dissol a raó d’un sobre en una ampolla gran d’aigua.
  • També us podeu trobar amb el contrari, sovint els canvis d’alimentació produeixen estrenyiment. El tractament d’elecció seria fer una dieta rica en fruites, verdures i fibra i hidratar-se força. Si amb això no és suficient, podeu prendre algun laxant fins que es reguli el ritme deposicional.
  • Us trobareu amb una gastronomia molt diferent a la de casa, molts cops picant i a la que no estem avesats. Si teniu digestions pesades, mal de panxai/o acidesa, podeu prendre alguna infusió i/o antiàcids i sobretot, intentar menjar coses que no piquin i més semblants a la nostra alimentació. Això últim però, alguns cops és complicat. A gairebé tot arreu teniu Bicarbonat Sòdic o directament la marca Eno, però no n’abuseu.

diarrea

Al·lèrgies, mareig i nàusees:

  • Si patiu al·lèrgies ambientals, no està de més endur-se de casa un descongestionant nasal i els antihistamínics que tingueu com a tractament d’elecció a casa.
  • Mareig i nàusees. Penseu que en molts països tropicals, un mitjà de transport al que no estem habituats és el vaixell. Si hi ha bona mar, possiblement no us maregeu però si no és així, ho podeu passar malament. Un tractament a l’abast és el dimenhidrimat o Biodramina. Cal tenir en compte que produeix somnolència, per si heu d’agafar un vehicle després!

Busseig i ferides en llocs de platja tropicals:

  • Un últim apunt, bussejar als tròpics i banyar-se en aigües que ratllen als 30ºC, vol dir que la concepció que tenim a casa nostra que l’aigua del mar cura, serà totalment errònia. A més, en aquestes zones, l’humitat és extrema i això vol dir que les ferides costen més d’assecar també.
  • Vigileu amb els coralls i roques si bussegeu, feu snorkel o simplement us banyeu. En ambients tropicals, les ferides costen molt de curar i l’evolució si no deixeu de ficar-vos a l’aigua durant uns dies, pot ser tòrpida.
  • Si us feu una bona ferida, descanseu uns dies fins que cicatritzi. Si no ho feu, de ben segur, empitjorarà. Renteu la ferida amb aigua i sabó i apliqueu algun antisèptic. Si està bruta i no millora, apliqueu alguna pomada antibiòtica i visiteu un metge. Els metges de zones tropicals estan farts de veure ferides d’aquest tipus.
  • Si bussegeu dia sí dia també, teniu en compte que les defenses les tindreu més baixes i això vol dir, més possibilitats de ferides.

IMPORTANT: Això és una informació orientativa i no exhaustiva, si teniu malalties cròniques o esteu embarassades, consulteu al metge prèviament al viatge. La majoria dels medicaments, fins i tot els d’ús més habitual i sense recepta mèdica, poden provar reaccions adverses importants.

Si teniu algun dubte, o voleu més informació, no dubteu en contactar-nos!

Úrsula Flix Pau
Diplomada Universitària d’Infermeria
Número Col·legiada: 08-46494
Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona

Deixa un comentari