Índia
La Índia és un dels països més grans del món amb aproximadament 3,3 milions de kilòmetres quadrats i també el segon país més poblat amb més de 1240 milions d’habitants i els que no deuen estar censats!!!
Es troba al continent asiàtic i limita amb l’Oceà Índic al sud, el mar Aràbic a l’oest i amb el golf de Bengala a l’est. Per terra limita amb Pakistán, Xina, Nepal, Bhután, Bangladesh i Birmània. També està ben aprop d’illes com Sri Lanka, Maldives i Indonèsia. Curiosament a l’hora de creuar fronteres t’adones de les relacions institucionals i polítiques entre països i entre la Xina i la Índia tots els passos fronterers estan tancats, per què deu ser?
Aquest país és una regió històrica per les seves rutes comercials i grans imperis. Quatre de les religions més importants del món, l’hinduïsme, el budisme, el jainisme i el sikisme es van originar aquí. Moltes altres religions van arribar a aquest país durant el primer mil·leni; religions com el cristianisme, l’islam o el judaïsme. La Índia és un país multireligiós i també multilingüe i multiètnic on aparentment el garbuix viu en harmonia. Índia és un bressol de la humanitat, una cultura que es perd més de cinc mil anys en el passat i on conviuen divuit idiomes i més de cinc mil dialectes, gairebé res!
Diverses colonitzacions europees, començant per la portuguesa i seguint amb la britànica van marcar la història de la Índia. Al 1857, la rebel·lió dels Cipayos (soldats indis al servei dels britànics) marca el traspàs de poders dels britànics a la Corona fins a la seva independència. El 1920 Mahatma Ghandi transforma el partit del congrès nacional indi en un moviment de masses en protesta contra la dominació britànica. Aconsegueixen la independència amb la desobediència pacífica; aconseguint el seu objectiu després de la Segona Guerra Mundial, el 1947. Això mateix hauria de fer Catalunya! Curiosament, després de la Independència del país, sorgeixen problemes com la violència religiosa, el classisme, els moviments separatistes i el terrorisme. El preàmbul de la Constitució Índia però, defineix el país com una república soberana, socialista, secular i democràtica, quines controvèrsies!
Després de la independència la Índia es converteix en república i té 28 estats cadascún totalment diferent dels altres. Els més coneguts són al nord i alhora potser també són els més turístics. Al 1991 s’estableixen reformes econòmiques que l’han transformat en una de les economies de més ràpid creixement però tot i això; es mantenen els alts nivells de pobresa, l’analfabetisme, les pandèmies i la malnutrició.
Les nostres sensacions
Després de 3 mesos voltant per aquest país, de nord a sud, d’est a oest i passant per racons molt turístics i d’altres que ho són molt menys; només podem dir que cal visitar-lo almenys un cop a la vida. Pensem que en un viatge organitzat de vint dies no n’hi ha prou perquè la realitat que veureu, no és la realitat que hi ha realment al país.
És un país fàcil de recórrer i molt barat, ideal per pressupostos backpacker i on qualsevol pressupost hi té cabuda. Volem dir que si no voleu viatjar de manera precària, és fàcil trobar hotels de cinc estrelles i tours organitzats també però sempre penseu, que la realitat no serà la mateixa.
La Índia no deixa indiferent a ningú, és un país de constrastos i experiències molt intenses. Pots passar d’estimar-la o odiar-la en qüestió de segons i és que així és aquest país! Dèiem que almenys un cop a la vida s’ha de passar per aquí perquè creiem que en aquest macro país, les diferències amb el nostre occident són totalment palpables i estan a l’ordre del dia a cada moment. Tots els viatgers que hi han passat, de ben segur us diran el mateix. No sorprenen en sí la cultura i els monuments sinó més aviat, la manera de veure la vida, la seva filosofia vital.
Una de les coses que a nosaltres més ens ha sorprès és la simbiosi entre vida i mort en aquest indret, tots dos moments de la vida dels mortals són igualment importants i pensem que ells estan molt més preparats per morir que al món occidental. No volem dir que no els importi morir, tanmateix entenen la mort com part de la vida i això a nosaltres ens ha fet molta enveja.
Pensàvem veure caos però el caos que ens hem trobat és immens. En qualsevol ciutat quedes parat, colors, olors, encens, religions, ceremònies religioses a l’ordre del dia, brossa, molta brossa, vaques per tot arreu, trànsit caòtic, milions de persones en espais minúsculs, pobresa, castes, nens demanant,… Després de tres mesos, ens hi hem habituat i només dir que crèiem que era hora de marxar perquè al final estàvem mimetitzant, en alguns aspectes, amb aquesta societat.
De totes maneres, no penseu que som fanàtics d’aquest país. Molta gent veu la Índia com un indret màgic i perfecte, a nosaltres no ens ho ha semblat pas. Els problemes socials, laborals, culturals i polítics que més endavant comentarem; ens han permès fer un viatge crític i també autocrític amb nosaltres mateixos. Així doncs, pensem que per visitar la Índia, cal anar amb els ulls ben oberts per no deixar-se eclipasar pels somnis de la majoria d’occidentals que només venen aquí per fer ioga i convertir-se a religions que amb una mica d’anàlisi; veurem que tenen parts fosques com la majoria de religions del món.
El pas per aquest país també ha ajudat a l’Úrsula a poder fer un anàlisi i treball de camp en clau psicològica des dels vessants social, cultural i també antropològic, que poc a poc anirem publicant. Temes com la pobresa, la religió i el sistema de castes, la situació totalment precària de les dones en aquest país i l’abús que reben els infants són alguns dels temes que considerem claus per entendre aquest indret del món.
Allotjament
Allotjar-se a la Índia és fàcil i barat. Diem fàcil perquè els allotjaments barats estan situats a les zones turístiques a les que podeu arribar fàcilment amb un tuk tuk, majoritàriament. Tots els conductors o locals coneixen les zones barates per allotjar-se. A més, el fet que els allotjaments estiguin situats al centre de les ciutats o zones turístiques, facilita moure’s per la zona posteriorment. Aquesta diferència la vam veure a Sri Lanka, allà tots els allotjaments estan situats a les afores o en carreteres i després accedir als llocs a visitar, és més complicat.
En general els allotjaments ronden una habitació doble entre 250-800 INR. Curiosament, hem pagat molt més en llocs on no hi ha tant turisme occidental, per exemple, al sud i est del país.
També hi ha llocs per allotjar-se gratuïtament, com els temples Sikhs que estan repartits per alguns punts del país. Llegiu l’entrada d’Amristar. Altres opcions podrien ser el Couchsurfing, nosaltres aquí no l’hem utilitzat. I una altra opció, que conegueu una família i us convidi a casa seva!
Les habitacions barates són molt senzilles alguns cops amb roba de llit neta i alguns cops amb espais exageradament bruts on es fa necessari dormir amb la vostra funda del sac de dormir o directament vestits, és una altra opció que hem ficat en pràctica.
Els lavabos i dutxes a la Índia no tenen res a veure amb els de casa nostra. Hi ha lavabos públics en la majoria de llocs i en alguns cal pagar. Que hagueu de pagar no vol dir que estiguin nets, tot al contrari, poden estar més que bruts! En la majoria de banys públics us trobareu una comuna. Si hi ha lavabo occidental, mai hi ha paper i teniu una aixeta per netejar-vos.
L’aigua calenta no abunda i hi ha llocs en els que fa fred. La manera de dutxar-se pot variar des de la dutxa a la que estem habituats fins a un cubell i un potet per anar fent…
En els allotjaments més cars, de ben segur potser trobareu fins i tot banyera però en aquest aspecte no us podem ajudar doncs sempre hem buscat el lloc més barat i amb una millor relació qualitat/preu que alguns cops és inexistent.
A les entrades que hem anat publicant teniu els llocs on hem anat dormint, amb el que ofereixen i el seu corresponent preu.
Alimentació
A la Índia el menjar és barat, en general, picant i molt bó. Aquestes són les nostres percepcions. A dia d’avui que estem voltant per Àsia, si trobem un lloc amb menjar indi, ens hi tirem de cap!
En aquest país els restaurants acostumen a tenir carta per locals i carta pels turistes, la segona carta és més cara, evidentment!
Els plats que més abunden són els vegetarians (que no vegans) i això; principalment per creences religioses i per altra banda, per motius econòmics. En molts restaurants veureu que a fora fiquen: Pure Vegetarian. Això no vol dir vegà doncs l’únic que simbolitza és que no s’utilitzen ous. Per cuinar però, es segueixen utilitzant o es poden utilitzar mantegues, llet i derivats. El tema vegetarià aquí és extensiu a totes les esferes de la vida i veureu que als envoltoris de tot el que us pogueu imaginar (pasta de dents, xampú, etc.) hi ha un punt verd que simbolitza el Vegetarian. Més informació: www.indianvegan.com
Una cosa a tenir en compte és que els olis que utilitzen a la Índia no són els més cardiosaludables. Són comuns l’oli de coco, de mostassa i de cacauet. Menys comuns són el de soja i de girasol. També és d’ús habitual el Ghee, mantega clarificada.
A la Índia es menja majoritàriament amb les mans, concretament amb la mà dreta i al sud, els plats també són servits en fulla de plàtan 🙂
Plats principals
Aquí la base de l’alimentació són l’arròs i les llegums (llenties de mil tipus i cigrons de diverses varietats). En plats com el Thali podeu trobar verdures i fècula cuita amb salses amb curry i especiades. En aquest mateix plat; també teniu l’opció de pollastre i/o peix. El Thali amb peix ens l’hem trobat a les platges de Goa i en llocs de mar. Amb pollastre, opcionalment a la majoria de llocs, però això encareix el preu.
Pots menjar bé, per exemple, el plat nacional, el Thali, en llocs locals per aproximadament 1€ al canvi (80 INR). Sempre dependrà d’on vagis a caure però els llocs locals pensem que ofereixen el menjar típic més bo. I de fet, això és el que us diran tots els locals 😉
El Thali és un plat compost d’arròs blanc bullit o al vapor, dhal (llenties guisades), verdures guisades, papadam (una espècie de patates fregides però a base de farina amb comí i cruixent), roti (el pa indi per excel·lència, vindria a ser com el pa del Kebab però fi). En alguns llocs també s’afegeix iogurt, anomenat dahi i alguna cosa dolça. En la majoria de llocs locals pots repetir sense cap càrrec extra.
Nosaltres aquí hem menjat molt bé i fins i tot l’Úrsula podria tornar-se vegetariana amb l’alimentació que tenen en aquest país. A més, si trobeu a faltar el menjar Western, en podeu trobar a tot arreu però molts cops, això sí, el concepte que tenim de menjar occidental (pensant en casa nostra) no es correspon amb el que ens acabaran servint.
El Masala Dosa és un altre plat que trobareu arreu, és típic de la cuina del Sud i és un crèpe amb patata i llegums amb masala, això vol dir picant! El serveixen amb algun curry per sucar i normalment, salsa de coco. A partir de 30 INR i amb això, ja heu fet l’àpat!
També trobareu tot tipus de curry, a nosaltres ens agrada especialment el Egg Curry (senzill, dos ous durs i curry picant), Aloo Gobi (curry amb patata i bròquil), Dhal Fry (llenties guisades amb curry, aquest plat el trobareu a tot arreu!) i molts més, de peix, de pollastre, etc. Els preus varien molt d’una zona a l’altra.
Es força típic en llocs de carrer, menjar Chola Bhatura o el que és el mateix, cigrons amb curry i dos Parathas (un altre tipus de pa, més contundent perquè està fregit). 20 INR.
Una cosa que trobareu per picar a tot arreu són les Samosas però són extremadament picants! És una espècie de croqueta amb una espècie de pasta de full per fora en forma de triangle i per dins, normalment plena de vegetals i patata especiats! 10-20 INR les 2 peces.
Habitualment també trobareu l’Idly per esmorzar. Són unes boles d’arròs que us serviran en parelles i amb curry i salsa de coco per sucar. Un esmorzar contundent!!!
A la Índia tenen mil tipus d’arròs diferent, nosaltres si podem triar ens quedem amb el Basmati. Un altre plat típic amb arròs és el Biryani, un arròs molt especiat i aromàtic cuinat amb vegetals, pollastre, etc. Boníssim! Preu variable segons les zones. El millor Biryani a Hyderabad, i el més picant!
El Tandoori, el forn hindi, també és una molt bona opció. Fan pollastre (prèviament macerat amb espècies i per tant, picant) que no heu de deixar de provar. Al tandoori també es fa el pa, especialment el Roti / Chapati (no a tots els llocs i és un pa fi) i el Naan (un pa més consistent i que vindria a ser com una massa de pizza boníssima).
Begudes i dolços
La beguda nacional que no podeu deixar de provar és el Chai (paraula que s’utilitza per designar el te en hindi). Sempre és un bon moment per fer un Chai i és boníssim!!! El millor Chai, el de les paradetes de carrer. Utilitzen te i llet fresca i la quantitat és escassa però sempre es pot repetir! Creiem que prendre un Chai en qualsevol lloc de carrer no té massa perill, està tot bullit i rebullit i és tot un espectacle veure com el preparen. Una altra cosa és com renten els plats, però això es pot fer extensiu a qualsevol restaurant car també! Ah! Tenim la recepta del Chai! El preu ronda entre les 5-10 INR per got.
A l’Úrsula li agrada més el Chai amb un toc de ginger (gingebre), l’única diferència és que pica una mica més 😉
En parades de carrer també podeu prendre llet calenta amb un toc de masala i sucre, boníssim! A Udaipur, 250ml per 10 INR!
Una altra beguda que no podeu deixar de provar és el Lassi. El lassi és un postre a base de iogur, llet, en alguns llocs aigua i fruita. Us el poden servir dolç o salat, com vulgueu! És tot un espectacle veure com el preparen.
Fiquen iogur, llet i aigua en un gran pot. Amb un pal de fusta comencen a remenar com si volguéssin fer foc, s’afegeix la fruita (si n’heu demanat), es remena de nou i es fica en gots. S’acaba amb un tros de iogur cuallat a sobre, una de les coses més bones de la Índia! A partir de 30 INR el Banana Lassi. A l’entrada de Delhi us expliquem on hem tastat el millor Banana Lassi de la Índia!
Teniu un gran assortit de sucs de fruites totalment naturals a partir de 30 INR. En alguns llocs si no voleu que us fiquin aigua i/o gel, us faran pagar unes 10 INR més. Boníssims!
Els dolços a la Índia són molt dolços, en aquest aspecte ens han recordat una mica als dolços àrabs. N’hem provat diversos però ens quedem amb un d’ells, les Rasgulla: Són unes boletes de formatge fresc banyades amb aigua de roses, un pecat! Si teniu sort, en algun Thali us en ficaran i mullar-les amb el iogurt és un festí pel pal·ladar. Les Rasgulla les podeu trobar a partir de 2 boletes 10 INR.
Transport
En general, moure’s per la Índia és molt barat i no gaire còmode! Al final però, nosaltres ens hi hem habituat i s’ha convertit en una part important del nostre viatge per aquest país!
Tren
Creiem que per a distàncies llargues aquesta és la millor opció. La colonització britànica va portar el tren a tots els racons de la Índia i si a dia d’avui, els indis poden pressumir de moltes coses, una d’elles és el fet que els trens arriben a tot arreu (o gairebé, amb poques excepcions). El tren arriba a les muntanyes, a Darjeeling, i un viatge amb el tren de joguina és una altra experiència.
Comprar bitllets i estacions de trens:
Podeu comprar bitllets de tren a través d’agències turístiques que trobareu a tot arreu o anant a l’estació de trens directament. La segona opció és la més barata i la que requereix més paciència.
En la majoria d’estacions teniu guixetes per comprar bitllets amb antel·lació i en algunes estacions grans hi ha guixeta per turistes.
Quan aneu a comprar, paciència, els indis no saben què vol dir fer cua i al final us habituareu a estar comprant el vostre bitllet i tenir a 40 persones al voltant, empenyent-vos o simplement mirant què feu…
Hi ha diferents classes al tren: Aire condicionat, sleeper class, asseguts, etc. Això repercuteix en el preu, és clar. Més informació a la pàgina d’Indian Railways http://www.indianrailways.gov.in/. Aquesta empresa té més de 4 milions de treballadors i us diem això perquè us feu una idea de l’abast de la xarxa de trens en aquest país!
Pot ser que compreu un bitllet i us diguin que esteu en llista d’espera, això vol dir que en principi no podeu pujar al tren perquè no hi ha plaça per vosaltres. No desespereu, el més segur és que el dia que sortiu ja tingueu bitllet assignat (ho podeu anar mirant per internet a la mateixa pàgina d’Indian Railway, a l’apartat PNR Status) i si necessiteu més informació, només cal que ens ho feu saber i us ajudarem! Si no teniu bitllet, pugeu al tren igualment, no coneixem ningú que hagi hagut de baixar…
A la majoria d’estacions de trens hi ha sales d’espera per les classes més altes de bitllets i algunes separades per sexes. També teniu panells indicadors dels horaris i vies de sortida dels trens, restaurants i paradetes de menjar i lavabos que normalment cal pagar.
El viatge:
Un viatge en tren és un must en aquest país! I és una de les coses més barates del país. Hem recorregut milers de quilòmetres en tren i de fet, si la Índia no gaudís d’aquesta infraestructura, visitar el país seria molt més complicat amb pressupost baix. Diem això perquè és un país gegant!
Els viatges són llargs, podeu pensar que per recórrer 400km potser invertireu 11 hores. Cal prendre-s’ho amb paciència i gaudir de l’experiència i conéixer els locals, tothom voldrà saber de vosaltres!
Nosaltres sempre hem viatjat amb Sleeper Class, això vol dir que viatgeu en una de les classes més baixes i pensem que més intenses. No hi ha aire condicionat, durant el dia els seients són de 3 persones i durant la nit, els seients es converteixen en llits.
Per la nostra experiència si viatgeu en aquesta classe, demaneu els llits de dalt (Upper bed), els seients van numerats però sovint hi ha gent sense bitllet i haureu de reclamar el vostre seient. Una experiència més! Els llits superiors us permetran en viatges llargs dormir durant el dia, si voleu. Els llits de dalt no es tenen que montar i desmontar i a més, us serveixen per deixar les motxilles.
Menjar al tren no és un problema, cada dos per tres anirà passant el venedor de Chai, el venedor de cigrons, d’aigua, gelats, samoses, etc. Alguns trens fins i tot tenen cuina i podeu anar-hi directament a comprar la teca a preus ridículs. Puntualitzar que no hi ha papereres i els indis us convidaran a tirar TOTA la brossa per la finestra, no ho feu! El fet de guardar la brossa fins a la següent parada, pot repercutir que en qüestió d’hores el vagó estigui infestat d’insectes i cuques! Les parades a les estacions acostumen a ser llargues i a les diferents estacions tindreu més oferta d’alimentació. Imiteu als indis, si ells baixen, és que el tren pararà una bona estona i teniu temps de recórrer les parades de menjar per comprar el que més us vingui de gust pel trajecte! I no patiu, si el tren arrenca, us dóna temps a pujar, la velocitat és més aviat baixa 😀
Els lavabos dels trens són comunes i tot el que deixeu anar-hi, se’n va a la via. A mesura que passen les hores, anar al lavabo es converteix en una feina més dura perquè les olors s’intensifiquen!
Bus
Aquesta és una altra opció però per nosaltres menys recomanable. Teniu diferents tipus de busos, els barats són els locals, són incòmodes i creiem que força insegurs. Per un altre costat, teniu els busos de companyies privades que són més cars i més confortables, en alguns podeu triar l’opció de tenir-hi llit.
Comprar un bitllet de bus local pot ser una gran aventura! Normalment el bitllet es compra al mateix bus però en alguns llocs caldrà que busqueu la guixeta corresponent al bus que voleu agafar. A les estacions grans trobareu un punt d’informació que us indicaran quin és el bus i on comprar el bitllet.
Els busos locals poden fer trajectes de més de 12 hores i haureu d’anar asseguts en un mitjà de transport que no té res a veure amb els de casa nostra. Per altra banda, són molt barats i pot ser que us trobeu que ningú parla ni una paraula d’anglès. Tampoc té perquè ser un inconvenient, us ajudaran i només dient on voleu anar, us avisarà tothom quan sigui la vostra parada!
L’hem utilitzat poc i més aviat per trajectes curts de poques hores. L’únic trajecte llarg va ser des de McLeod Ganj fins a Risikesh, moooltes hores en bus local i incomodíssim però vam sobreviure amb algun mal d’espatlla i cervicals!
Tuk tuk
El transport per trajectes curts per excel·lència! Si aneu a la Índia i no pugeu en un tuk tuk, el viatge no estarà complet 😀
El preu no és fixe, això vol dir que cal regatejar perquè sou turistes i el preu d’entrada es dispara el doble o el triple del que pagarà un local. A nosaltres no ens molesta el preu, ens acostuma a molestar que ens vulguin timar i això fa que regatejem com dos salvatges.
Si us diuen 100 INR, intenteu 50 INR i si accedeixen ràpid, baixeu una mica més. De ben segur no aconseguireu el preu local però us hi apropareu molt!
El trànsit a la Índia és caòtic i sovint ens ha fet pensar que no podriem conduir pel mig d’una gran ciutat d’aquest país. Aquí sembla no haver-hi normes de circulació, és un campi qui pugui i cal anar salvant obstacles a cada pas, animals, vehicles a motor, bicicletes, gent a peu arrossegant el que no us podeu ni imaginar,… El viatge en tuk tuk es convertirà en una experiència i una estona amb l’ai al cor! Al final però també t’hi habitues i confies en el conductor doncs això de no tenir normes de circulació fa que ells tinguin molts més reflexes que nosaltres i nosaltres hem confiat plenament en aquests homes. Durant tot aquest temps, no hem tingut cap accident en tuk tuk i no hem vist cap accident de trànsit! Potser hem estat de sort.
Activitats i llocs a visitar
A la Índia les coses més interessants de veure i les sensacions més intenses són gratuïtes. Això vol dir que esteu de sort doncs per viure el país amb intensitat, només cal sortir al carrer i deixar-se impregnar per l’ambient! Visitar un basar, caminar entre la multitud de gent, animals i trànsit, experimentar el caos, agafar un tuk tuk, prendre un Chai en una parada de carrer,.. La llista és inacabable!
En la majoria de llocs d’interès cal pagar i normalment, els indis paguen 10 INR i els turistes de mitjana 25 cops més, és a dir, el preu mig de l’entrada són 250 INR.
La nostra selecció és la següent en base a la nostra experiència i gustos personals:
1. El lloc per excel·lència de la Índia és Varanasi. Creiem que tothom hi hauria de passar almenys un cop a la vida. Aquí pots veure com viuen els indis la vida i la mort i gaudir de la vida dels Ghats del Ganges. Si hi ha un lloc autèntic en aquest país, és aquest. No us imagineu un lloc poc turístic, tot al contrari. És turístic pels occidentals i pels indis és un lloc de peregrinació molt important. Aquí la majoria de coses que podeu fer, no costen diners i són molt intenses 🙂
2. Anar a Agra a visitar el Taj Mahal. El monument s’ho val, pensem que s’ha de pagar les 750 INR d’entrada per veure aquesta bèstia de marbre blanc que s’alça imponent i et captiva la miris des d’on la miris. El monument més gran mai fet per amor 🙂
3. Anar a Amristar a veure el seu Temple Daurat enmig del llac i la vida de la religió Sikh en tota la seva esplendor! A més és gratuït, no teniu excuses i no us n’arrepentireu. Per nosaltres, aquest lloc també ha estat un dels més intensos de tot el viatge!
4. Visitar la ciutat de Jodhpur al Rajastán. Els circuits turístics de pocs dies potser tiren més cap a Jaipur. A nosaltres Jaipur no ens va agradar, és una ciutat dura per la gent i l’ambient i no la recomanem si no aneu amb temps. A Jodhpur veureu des de dalt al vostre Guest House una ciutat pintada de blau, molt bonica i coronada pel Fort de Mehrangarh. Nosaltres vam visitar el fort i vam pagar la corresponent entrada, no ens n’arrepentim (300 INR amb carnet d’estudiant, inclou l’audioguia en castellà) . I no podem dir el mateix d’altres forts que han vingut després…
5. Jaisalmer, també al Rajastán, és una ciutat dorada molt petita enclavada en una zona desèrtica que fa frontera amb Pakistán. Creiem que és un lloc molt bonic i si voleu, des d’aquí podeu fer excursions al desert. És un lloc ideal per veure les Havelis (cases típiques) doncs al perdre’t per carrers i carrerons, veus la vida en tot el seu esplendor. A més, aquí amb el negoci del desert, l’allotjament és MOLT barat i pensem que pot ser un lloc tranquil per descansar!
6. Calcuta pensem que és un imprescindible en un viatge a Índia també! Aquesta macro ciutat us oferirà molts llocs per visitar, molta gent que us farà pensar que ja no sou a la Índia perquè no en va, s’anomena la ciutat de l’alegria. Caminar pels seus carrers, de fet, perdre’ns-hi, ha estat una de les millors experiències del viatge! No deixeu de visitar el mercat de les flors davall del pont Howrah.
7. Les coves d’Ellora i Ajanta també han estat per nosaltres una parada especial. Les coves d’Ajanta creiem que s’han de visitar primer, són budistes i més senzilles i si heu visitat Ellora primer, aquestes poden eclipsar les d’Ajanta. Suposem que després de l’època de pluges el lloc és molt més verd i espectacular però de totes maneres, no deixeu de visitar-les!
8. Hampi, sweet Hampi! Per nosaltres aquest indret és especial. Està farcit de temples i blocs per tot arreu, pots accedir-hi caminant i/o en bicicleta i el millor és, que per veure gairebé tot el complex no cal pagar! Aquí podreu gaudir d’un lloc turístic però que si voleu, pot ser igualment tranquil i amb unes postes de sol impressionants!
Visat
Per poder entrar a la Índia, es necessari fer un visat abans d’arribar-hi. Per això us deixem tota la info de com fer-ho, en aquest enllaç.
Recorregut
Dia 0: Sortida des de l’aeroport de Barcelona, fent escala a Doha
Dia 1 – 3: Arribada a l’aeroport de Delhi – estada a Delhi
Dia 3 – 4: Delhi – Jaipur
Dia 4 – 6: Jaipur
Dia 6 -7: Jaipur – Jaisalmer
Dia 7 – 9: Jaisalmer
Dia 9: Jaisalmer – Jodhpur
Dia 9 – 10: Jodhpur
Dia 11: Jodhpur – Pushkar
Dia 11 – 13: Pushkar
Dia 13 – 14: Pushkar – Udaipur
Dia 14 – 18: Udaipur
Dia 16: Udaipur – Ranakpur – Udaipur
Dia 18- 19: Udaipur – Ahmedabad – Aurangabad
Dia 20: Aurangabad – Ellora – Aurangabad
Dia 21: Aurangabad – Ajanta – Aurangabad
Dia 22 – 23: Aurangabad – Goa
Dia 23 – 29: Goa (Benaulim)
Dia 25: Benaulim – Palolem – Benaulim
Dia 29 – 30: Goa – Hampi
Dia 30 – 33: Hampi
Dia 33 – 34: Hampi – Ernakulam – Kochin
Dia 34 – 37: Kochin
Dia 37 – 55: Sri Lanka
Dia 55: Arribada a l’aeroport de Kochi – Fort Kochi
Dia 55 – 57: Kochi
Dia 57: Kochi – Allepey – Kottayam
Dia 58: Kottayam – Varkala
Dia 59: Varkala – Kanyakumari
Dia 60 – 61: kanyakumari – Puducherry
Dia 61 – 63: Puducherry
Dia 63: Puducherry – Chennai – Hyderabad
Dia 64 – 65: Hyderabad
Dia 65 -66: Hyderabad – Calcuta
Dia 66 -68: Calcuta
Dia 68 – 69: Calcuta – Jailpalguri – Darjeeling
Dia 69 – 73: Darjeeling
Dia 73: Darjeeling – Gangtok (Sikkim)
Dia 73 – 75: Gangtok – Pelling (Sikkim)
Dia 75: Gangtok – Pelling (Sikkim)
Dia 75 – 78: Pelling (Sikkim)
Dia 78: Pelling – Darjeeling
Dia 78 – 80: Darjeeling
Dia 80 – 81: Darjeeling – Jailpaiguri – Varanasi
Dia 81 – 86: Varanasi
Dia 86 – 87: Varanasi – Khajuraho
Dia 87 – 88: Khajuraho
Dia 88: Khajuraho – Agra
Dia 89 – 90: Agra
Dia 90 – 91: Agra – Amristar
Dia 91 – 92: Amristar
Dia 92: Amristar – McLeod Ganj
Dia 92 – 95: McLeod Ganj
Dia 95 – 96: McLeod Ganj – Rishikesh
Dia 96 – 100: Rishikesh
Dia 100 – 102: Rishikesh – Calcuta
Dia 102 – 104: Calcuta
Dia 104: Vol a Bangkok
Enllaços a entrades
-
Dia 0
-
El nostre pas per Delhi
-
Jaipur, la ciutat rosa
-
Jaisalmer, un oasi enmig del desert del Thar
-
La màgia de Jodhpur, la ciutat blava
-
Pushkar, una de les cinc ciutats sagrades
-
El temple Jainista de Ranakpur
-
Udaipur, la ciutat blanca
-
La odissea fins a Aurangabad
-
Les coves d’Ellora
-
Les coves d’Ajanta
-
De relax a Goa
-
Hampi, sweet Hampi
-
Les xarxes xineses de Kochi
-
Retorn a la Índia recorrent els backwaters
-
Des de Varkala al cap més meridional de la Índia, Kanyakumari
-
Puducherry, això és la Índia o què?
-
De l’anàrquica Chennai a la caòtica Hyderabad
-
Calcuta, la ciudad de la alegría
-
Els Himalàies des de Darjeeling
-
Provant sort a Sikkim
-
Varanasi, simbiosi de vida i mort
-
Els temples eròtics de Khajuraho
-
Una de les set meravelles del món: El Taj Mahal
-
Terra de Sikhs
-
El refugi tibetà del Dalai Lama
-
Rishikesh, la capital mundial del ioga
-
Bye bye Índia
Preus de coses bàsiques
Molt important! En tots els productes envasats, sempre hi ha el preu imprès, no us deixeu prendre el pèl!
Sac de sabó per rentar roba 170 gr 10 INR
Pastilla de sabó corporal 20 INR
Chai (te típic) 5-20 INR
Cervesa KingFisher 650 ml 80 INR
Paper WC (un rotllo) 15-40 INR
1/2 L de llet fresca 19 INR
4 plàtans 10 INR
1 papaya 25 INR
1 pa de motllo integral 50 INR
100 gr cereals 36 INR
Capsa cereals 500 gr 88 INR
100 ml oli de coco 100% 29 INR
Ampolla aigua 2 L 25 INR
Thali 50-80 INR
Iogurt a restaurant 20-30 INR
Banana Lassi 30-60 INR
Got de llet en parada de carrer 15 INR
Bosseta de fruita variada i tallada 20 INR
Cereals amb llet en restaurant 50 INR
Una truita 20 INR
Quadre de despeses
Aquí us deixem el quadre de despeses d’aquests 85 dies per la Índia. En aquestes despeses ho incloem TOT i amb tot, volem dir TOT, anem apuntant tot el que gastem en una llibreta i a final del dia, fem el recompte! Com veieu, la Índia és un país molt barat, ens aventurem a dir que uns dels països més barats del món per pressupostos ajustats com el nostre. I a dia d’avui que hem estat viatjant per altres racons d’Àsia, amb un pressupost diari en aquest país de 9,30€ diaris/ persona, tot ens sembla caríssim!
- El canvi durant tota l’estada a la Índia ha estat més o menys de 1€ – 83.5 INR
Si mireu la gràfica, veureu que nosaltres ens deixem els calers en el menjar i en l’allotjament. De fet, l’alimentació ve a ser gairebé la meitat del nostre pressupost, incloses begudes.
Heu de pensar però, que si voleu visitar tots els llocs culturals el pressupost se’n va molt més. Nosaltres després d’uns mesos al país, molts cops per veure més de lo mateix, optàvem per veure-ho per fora…
Per tant, es pot gastar menys (sense fer activitats i menjant menys) i també hi ha l’opció de gastar mooolt més, per descomptat! En aquest país podeu gastar el que vulgueu, però poc també, així que és un destí a l’abast de totes les butxaques! Animeu-vos!
Informació important
Una de les coses que heu de tenir més en compte al viatjar a la Índia és la història que es tenen amb els bitllets trencats. Sempre que poden intenten enxufar-te un bitllet trencat entre mig del canvi. El problema és quan tu intentes pagar amb ell perquè ells no els accepten! Nosaltres els hem anat enxufant gairebé sempre en parades de carrer o als trens, però si no pots col·locar-lo a la primera no pateixis, sempre tindràs alguna possibilitat d’enxufar-lo tard o d’hora…
Un consell a l’hora de regatejar amb tuk tuk o en depèn quines botigues és insistir en que us facin l’Indian price, ells en cap moment voldran. Insistiu i us rebaixaran!
Apreneu algunes paraules d’hindi, és molt útil i us ajudarà a connectar amb la gent local. A més, treureu més d’un somriure!
Deixa un comentari
Comments 0