Cap a la dolça Sucre

Marxem de La Paz, direcció cap a Sucre però abans pararem un dia a Cochabamba. Aquí no tenim pensat fer-hi gaire cosa. Tampoc sabem exactament què hi ha a fer, així que aprofitarem per descansar i treballar amb el blog i la uni.

Per anar cap allà, agafem un bus nocturn des de l’estació de busos de La Paz i sembla que la sort ens somriu, perquè comprem un bitllet de bus econòmic i per falta de gent ens col·loquen al bus llit, així dormirem com dos senyors 😀

Cochabamba (3)

Arribem a primera hora del matí a Cochabamba i com que hem llegit que els voltants de l’estació no són massa segurs, ens esperem fins que es fa de dia. Llavors comencem a caminar cap al centre per buscar algun allotjament. Després de moltes voltes acabem al Hostal Wara, obert fa poques setmanes i on encara podem sentir l’olor de fusta de les portes i dels llençols acabats d’estrenar. Realment el tenen molt ben arreglat i el noi que ens atén és molt agradable.

Cochabamba (42)

Cochabamba (9)                                                                                                                                                                                                                                                                                 Un cop instal·lats, anem a donar una volta pel centre i quedem sorpresos del que veiem, això no sembla pas Bolívia. Aquesta ciutat està molt arreglada, al menys el centre, no hi ha pràcticament trànsit i la gent que volta, al menys per aquesta zona, sembla bastant adinerada.

Cochabamba (19)

Cochabamba (33)Cochabamba (16)

                                                                                                                                                                                                                                                                                 El dia següent volem pujar fins al Crist de la Concòrdia que controla tota la ciutat i que és més alt que el Cristo Redentor de Rio de Janeiro. És el més alt del món i s’anomena de la Concòrdia pel seu caràcter integrador geogràfic, polític i social. A més representa la hospitalitat del poble cochabambí i la protecció de Crist sobre la ciutat. Es va construir per commemorar l’arribada del Papa Juan Pau II l’any 1988.

Cochabamba (18)

Per arribar fins a dalt hi ha un telefèric que puja fins al peu del Crist però els dilluns està tancat per manteniment i la única opció que tenim per arribar al capdamunt es pujant unes escales que foten por! Al final, amb el sol que cau, ens passen les ganes i acabem la jornada fent una roda de reconeixement pels voltants. Tampoc ens encantem gaire perquè a mitja tarda marxem cap a Sucre 🙂

Cochabamba (14)

Aquesta vegada no tenim tanta sort amb el bus i buscar el bus més econòmic, fa que acabem en un bus força més destartalat que els de la Índia! A veure com arribarem, si arribem!! :O

Sorprenentment, hem tingut un viatge més còmode que amb el bus de La Paz a Cochabamba, i això que hem estat moltes més hores! A l’estació de Sucre, esmorzem una mica i ens encaminem cap al centre. Avui, per sort, no ens costa gaire trobar un bon lloc, l’Hostal San Marcos. Així que, deixem trastos i fem el registre. Per mala sort nostra, la noia que ens atén és bastant mal educada i ens acabem mig discutint perquè ens vol fer pagar totes les nits d’una estocada. Nosaltres ens neguem perquè abans volem comprovar que el wifi i l’aigua calenta és real i no ens ha venut la moto.

Després de la mala rebuda, anem cap al centre. Des de que hem arribat, Sucre ens està agradant molt, tot el centre és d’aire colonial i tenen molt d’encant les cases, els carrers i tots els detalls sobre fons blanc que envolten aquesta ciutat.

Sucre (12)

Sucre (59)Sucre (213)

                                                                                                                                                                                                                                                                                    

Sucre (214)Sucre (45)

                                                                                                                                                                                                                                                                                

Sucre (56)

La ciutat de Sucre és considerada la primera ciutat de Bolívia, degut a la seva situació dins del país. Els colons espanyols la van utilitzar com a punt de partida de noves exploracions a l’interior del continent. A més, gràcies al seu clima càlid, sec i sobretot la proximitat a les mines de plata de Potosí; van fer que es convertís en la ciutat administrativa.

Va ser a partir de llavors que la ciutat va anar canviant de noms des de Choquechaca, La Plata, Chuquisaca, La Ilustre y Heroica Sucre o també es va anomenar, la Ciudad Blanca, La Vieja o la Culta. Va ser la seu dels tres poders de l’Estat, l’executiu, el legislatiu i el judicial fins a la Guerra Federal. Va ser llavors quan La Paz es va transformar en la capital i seu dels poders fins a dia d’avui. Encara però Sucre és la capital constitucional de Bolívia.

Sucre (146)

Sucre va ser la ciutat on després de quinze anys de guerra, de la revolució de Chuquisaca, el 6 d’agost de 1825, a la Casa de la Libertad, es va firmar la Constitució de la nova República, Sobirana i Independent de Bolívar.

Ens aturem en una petita plaça ben fotogènica i seguim gaudint de tots els racons que abasten els nostres ulls.

Sucre (16)

Allà mateix tenim el mercat central, així que no perdem l’oportunitat per entrar-hi i gaudir de l’ambient que s’hi respira. La gent en aquest país no és gaire propera o quan els hi preguntes quelcom, no acostumes a tenir cap resposta. És una llàstima perquè això és el que ens agrada més, poder parlar amb la gent, conèixer les seves inquietuds i les maneres de viure.

Sucre (2)Sucre (6)

                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Sucre (124)

Sucre (122)Sucre (125)

                                                                                                                                                                                                                                                                                De totes maneres, passem una molt bona estona i com que és pràcticament l’hora de dinar, busquem entre els restaurants del mercat i allà on trobem el millor preu, seiem i ens atipem com dos animals!

Sucre (188)

Quan sortim, ens acostem a la plaça 25 de Mayo, o sigui, la plaça principal de la ciutat. Aquí veiem la gent fent el seu dia a dia i corren amunt i avall.

Sucre (27)Sucre (186)

                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Sucre (32)

Sucre (63)Sucre (211)

                                                                                                                                                                                                                                                                               Per cert, veiem a un parell de personatges disfressats de zebra que intenten conscienciar a la gent per tal que utilitzin el pas de vianants per creuar els carrers. Nosaltres creiem que haurien de conscienciar als conductors i ensenyar-los a conduir perquè encara que el semàfor estigui en verd pels vianants, ells segueixen donant gas al cotxe, no en tenen ni idea! Hem parlat amb les zebres i els hem demanat explicacions, no els ha fet massa gràcia, la veritat.

Sucre (25)

A la plaça hi ha la Casa de la Libertad; aquí es va firmar la declaració de Independència de Bolívia l’any 1825. Entre ells hi havia Simón Bolivar un dels personatges més famosos de Sud Amèrica. En breu us deixarem una entrada dedicada exclusivament a aquesta casa i a un trosset de la història de Bolívia.

Sucre (31)

Després de la molt interessant visita a la Casa de la Libertad, visita imprescindible a Sucre; anem altra vegada al mercat a comprar alguna cosa per sopar. Aprofitant que tenim cuina, menjarem alguna cosa diferent i renoi si vam ser molt feliços al trobar bull blanc, molt semblant al que es fa a casa. Quin gran sopar!!!!!

Sucre (135)Sucre (134)

                                                                                                                                                                                                                                                                           Aquest matí, la primera feina que hem de fer, es buscar algun altre allotjament. Així que, mentre l’Ursu treballa amb la uni, jo vaig a la cerca. Així que acabem d’esmorzar, agafem trastos i marxem cap a l’Hostal Pachamama. Paguem deu bolivians més però el canvi ha valgut la pena, tant pel lloc com pel tracte de la gent, no té res a veure amb el personatge de l’altre hostal.

Un cop instal·lats, sortim i ens trobem que avui és el dia de la festa dels gremis. Els carrers estan plens de gent. Avui sembla que siguin més amables perquè els hi puc fer fotos a tort i a dret i veuen que el que porto a les mans, és una càmera fotogràfica, no una escopeta retallada 🙂

Sucre (143)Sucre (145)

                                                                                                                                                                                                                                                                                 Des d’allà, marxem tranquil·lament cap al Parque Bolívar, un lloc enjardinat i amb una petita rèplica de la Torre Eiffel enmig. Com tots els jardins d’aquest país està immaculat.

Sucre (168)Sucre (160)

                                                                                                                                                                                                                                                                       

Sucre (180)

Sucre (176)

Sucre (169)Sucre (177)

                                                                                                                                                                                                                                                                              Passem una llarga estona caminant pel parc, fins que arribem a l’antiga estació de trens, avui en dia abandonada. Només s’utilitzen algunes parts de les instal·lacions com a despatxos. L’únic que queda de l’antiga estació és un locomotora abandonada i en no massa bon estat.

Sucre (184)Sucre (185)

                                                                                                                                                                                                                                                                                 Donant voltes pel jardí se’ns ha fet tard i ja és hora de dinar. Així que anem directes cap al mercat. Allà es menja bé i molt barat, així que no hi ha lloc a dubtes.

La tarda ens la prenem amb més tranquil·litat i com que hem decidit quedar-nos un dia més, el mirador de la Recoleta l’anirem a visitar demà al tard. Avui només ens queda comprar alguna cosa per sopar i acompanyar-ho del bull que encara tenim i una ampolla de vi del país. Avui la casa por la ventana!!!

Ens llevem amb tota la calma, és l’últim dia que estarem a Sucre. La nostra idea és passejar pels carrers del poble i pujar fins al mirador de la Recoleta.

Sucre (41)Sucre (50)

                                                                                                                                                                                                                                                                               

Sucre (42)

Per poder arribar fins allà, hem de suar la cansalada i esbufegar una mica. Per sort, els carrers pels que passem, segueixen sent molt bonics i això fa que el camí sigui molt més agradable.

Sucre (226)

Sucre (220)Sucre (217)

                                                                                                                                                                                                                                                                               

Sucre (224)

Quan arribem a dalt, ens trobem una plaça prou arreglada amb nens jugant. Des d’allà podem observar tota la ciutat i gaudir-la des d’una altra perspectiva.

Sucre (230)

Sucre (235)Sucre (240)

                                                                                                                                                                                                                                                                             

Sucre (234)

Quan tornem a baix, passem altra vegada per la plaça i ens trobem una manifestació en contra del partit de l’Evo. Reclamen que es faci una segona volta a les eleccions de la província però resulta que de moment no es farà. De totes maneres, la manifestació no va a més i després d’una cremada d’uns ninos que portaven, es desfà.

Sucre (203)Sucre (208)

                                                                                                                                                                                                                                                                             Després d’aquesta petita experiència amb els manifestants bolivians, sopem i intentem mirar un capítol de Game of Thrones sense gaire èxit. Així doncs, anem cap a dormir que demà marxem cap a Potosí a veure les mines de plata!

Informació per altres viatgers:

Cochabamba:

 • Des de l’estació de busos fins al centre teniu 15 minuts caminant més o menys. Si arribeu de nit, espereu a l’estació que es faci de dia…
 • Ens allotgem a l’Hostal Wara per 80 Bs/ parella i nit. Ho recomanem molt!!!! És nou de trinca i està tot impecable!!! Els llençols més nets que hem vist mai i el terra i parets es poden llepar! Els banys són compartits i també estan impecables amb paper WC i aigua calenta de veritat. El wifi funciona correctament a la planta de baix i si demaneu aigua calenta, us la proporcionaran sense problemes.
 • Si pugeu al Cristo de la Concordia amb el Telefèric costa 8Bs (anada i tornada, si compreu bitllets solts és més car -5Bs/ trajecte-). El Telefèric tanca els dilluns i pujar a peu no és massa recomanable perquè és una zona de robatoris freqüents. Horari: Dimarts a dissabte de 10:00h a 18:00h i diumenge de 9:00h a 18:00h. Si pugeu en vehicle privat cal pagar 2,5 Bs.
 • A la ciutat no hi ha res d’especial, no té res a veure amb l’autèntica Bolívia. Aquí la gent té diners, està ple de restaurants cars i botigues cares. La gent fins i tot és diferent, potser per l’alçada, són més blanquets i poca gent tradicional trobareu…
 • Marxem cap a Sucre en bus nocturn a les 20:30h, ens costa 50 Bs/persona. El trajecte dura unes 9 hores. La Taxa de Terminal és de 2,5 Bs/ persona.

Sucre:

 • L’estació de busos de Sucre està a uns 15 minuts caminant del centre. Allà mateix hi ha Oficina de Turisme i us donaran un mapa.
 • Ens allotgem a Casa de Huéspedes San Marcos a l’Avinguda Aniceto Arce. L’habitació doble amb bany compartit costa 80 Bs/ parella i nit. L’habitació està en estat de conservació regular (llits per tirar!) però la roba de llit està neta, teniu endoll i sortida al pati amb tauletes i amb sol gran part del dia. Podeu fer ús de la cuina. Els banys compartits estan nets, sense paper WC i amb aigua tèbia. Wifi correcte per anar fent. La senyora que ens ha atès ens ha tractat força malament, li hem dit que ens quedàvem 3 nits i ens les volia cobrar de cop. Ens hem negat i s’ha emprenyat molt dient que havia fet factura i havíem de pagar… Li he dit que recollíem tot i marxàvem i finalment hem pagat una nit. Per sorpresa nostra, al dia següent ens diu que no ens podem quedar, que no vol problemes…
 • La resta de dies ens allotgem a Hostal Pachamama, al mateix carrer. L’habitació doble amb bany privat d’aigua calenta de veritat, llits com Déu mana i roba neta costa 90Bs/parella i nit. No paper WC, cuina amb tot el que necessiteu, pati super ampli per treballar, prendre el sol, estendre roba,… Gent super amable i wifi molt potent. Ho recomanem.
 • Hem mirat coses molt més barates però sovint no hi ha aigua calenta a la dutxa, està brut, no hi ha cuina i no hi ha wifi i costa uns 60Bs/parella i nit.
 • A la majoria d’allotjaments us donaran mapes com Déu mana de la ciutat on queden monuments importants localitzats, horaris, etc.
 • El centre de Sucre en un dia el tindreu vist però és una ciutat bonica, segura i relativament tranquil·la on segurament us vindrà de gust quedar-vos.
 • Hem visitat el Museo Casa de la Libertad (P/25 de Mayo), l’entrada costa 15Bs/ estrangers i 10Bs/locals. Hem escrit una entrada a part aquí. Visita imprescindible a Sucre. Horaris: De dimarts a dissabte de 9:00h a 12:00h i de 14:30h a 18:30h Diumenges de 9:00h a 12:00h. El preu inclou la vista guiada en l’idioma que vulgueu (espanyol, francès, anglès) i val moltíssim la pena, feia molt que no gaudíem tant d’un museu i d’una visita guiada.
 • Al Mercat Central teniu de tot: Alimentació, drogueria, roba i restaurants amb menús complets a partir de 10Bs. A Sucre hi ha algun supermercat grandet però els preus són similars als del Mercat Central.
 • Des de l’estació de busos surten busos a Potosí molt sovint, així que tampoc us agobieu. De Sucre a Potosí es tarda 3 hores aproximadament i la carretera i els seus paisatges són d’allò més interessants. El bitllet ens ha costat 20 Bs/persona (no hi ha taxa de Terminal). A Potosí us deixen a la Terminal Nova, sortiu i allà mateix agafeu un bus local al centre (1,5Bs/persona).

Posted on 25 Abril, 2015, in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Deixa un comentari.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: